Hlavní navigace

AMD Puma: predátor přichází

11. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Úvod a procesor]Platforma je takové malé zaklínadlo, bez kterého snad dnes ani nejde vyrobit mobilní či stolní počítač. U notebooků většinou označuje kombinaci čipové sady, procesoru a bezdrátového modulu, která by měla zaručovat bezchybnou kooperaci a někdy také pár drobností navíc, které vyplývají z jejich spolupráce. Po podzimním představení platformy Spider pro stolní počítače se AMD nyní rozšiřuje i do mobilního segmentu, kde chce prorazit s Pumou, která v mnohém ze Spideru vychází.


AMD nenutí výrobce používat určitý typ Wi-Fi modulu, můžou si svobodně vybrat

Tradiční výrobce procesorů ke kompletaci svých platforem značně využívá technologie ATI, které se starají o integrované grafické jádro i čipovou sadu. Zvláštností je, že kódové označení Puma se po oficiálním uvedení platformy prakticky vytratilo a nová platforma tak v podstatě nemá jednotné označení. Identifikace její přítomnosti v notebooku tedy není natolik očividná a jednoduchá jako u certifikovaných Centrino notebooků.

Cílem AMD při vytváření Pumy bylo nabídnout budoucím uživatelům úplný zážitek při jakékoliv činnosti, kterou by chtěli na notebooku vykonávat. Důraz byl přitom kladen na funkce a možnosti grafické karty, která je nebo má být pro mnohé činnosti klíčová. Publikované průzkumy ukazují, že nejčastější aktivitou uživatelů je práce s internetem a činnosti vyžadující grafickou kartu - například sledování HD videa, hraní her nebo v současnosti i akcelerace grafického rozhraní operačního systému.

Inovace přístupu k mobilní platformě je nepochybně důležitá - směřování notebooků již není úloha doplňkových strojů - se stoupajícími prodeji a možnostmi nových technologií nejsou vlastnosti moderních notebooků limitující.

AMD Turion X2 Ultra

Srdcem Pumy jsou procesory, o kterých jste možná slyšeli pod kódovým označením Griffin. Všechny jsou vyráběny 65 nm technologií a patří do patice Socket S1. Nejvýkonnější model - AMD Turion X2 Ultra je dostupný ve třech variantách - ZM-80, ZM-82 a ZM-86 s takty 2 100, 2 200 a 2 400 MHz. Ačkoliv je jejich označení téměř stejné jako u minulé generace procesorů, přívlastek Ultra jim přinesl významné množství změn.


Přehled všech verzí mobilních procesorů AMD. Rozdíly jsou nejen ve výkonu, ale i v úspornosti a funkční výbavě. Zdroj: computerbase.de

Zjednodušeně lze konstatovat, že Turion X2 Ultra kombinuje nejlepší vlastnosti jader z generace K8 a K10. Od moderních Phenomů a úsporných Turionů zdědil rychlou sběrnici HyperTransport 3.0 (HT), úsporný paměťový řadič a také propracované možnosti napájení paměťového řadiče spolu s vypínáním jednotlivých jader a HT řadiče. Kombinace těchto vlastnosti vytváří skutečně kvalitní mobilní procesor pro všestranné notebooky.


Jednotlivé bloky procesoru lze velmie efektivně vypínat a regulovat tak celkovou spotřebu

Nečekejte, že ve všech nových noteboocích AMD najdete rovnou Turion X2 Ultra - nabídka mobilních procesorů zahrnuje celou řadu čipů. V nabídce bohužel nenajdete žádné varianty nízkonapěťových čipů, které jsou nejvhodnější pro malé mobilní notebooky - na ty se v současnosti AMD nezaměřuje, stejně jako na segment tzv. enterprise notebooků pro největší korporace. Kompletní nabídka zahrnuje ještě Turion X2 RM-70 a Athlon 64 X2 QL-60 - další varianty budou uvedeny v průběhu roku.

Nebude chybět ani velmi levný Sempron s jedním jádrem. Párování nové čipové sady se staršími Turiony a Athlony by ostatně nebyl nejlepší nápad, protože pomalejší HT by výrazně omezilo možnosti integrované grafické karty.

Letmý pohled do budoucnosti ukazuje, že kromě přechodu na 45 nm výrobní proces se můžeme těšit na poměrně radikální inovace. Nové jádra s kódovým označením Swift totiž budou obsahovat integrované grafické jádro! Zní to téměř neuvěřitelně, ale přímá integrace těchto dvou čipů do jednoho přinese mnoho výhod a opět posune notebooky dál.

[pagebreak title=Čipová sada a grafické karty]

Čipová sada AMD M780G

Neméně důležitou součástí platformy AMD Puma je i čipová sada, která obsahuje také grafické jádro. V čipových sadách má v současnosti AMD velmi dobrou nabídku, ve které při svém uvedení na letošním CeBitu zazářil model 780G. Tato čipová sada vychází z úspěšné 690G, která byla dále rozšířena o nové grafické jádro. Její mobilní sestřička s označením M780G je z pohledu současných notebookových čipových sad skutečný přeborník.

Díky integrované grafice ATI Mobility Radeon HD 3200 a novým procesorům (rychlá HT sběrnice) má skutečně zajímavý herní výkon. Pokud jste náhodou nezaznamenali testy 780G, mrkněte se na obsáhlý článek AMD 780G v 138 testech. Mobilní grafika bude v tomto ohledu v mnohých případech ještě výkonnější, protože většina výrobců jí pomůže 64 MB vlastní pamětí. Výsledkem je celkově 3 až 5× vyšší herní výkon ve srovnání se současnou generací mobilních grafik AMD i Intel - na HD 3200 si zahrajete i modernější hry pokud se alespoň trochu uskromníte v detailech!

Druhý článek čipové sady - tzv. jižní můstek pochází taktéž ze stolních čipových sad. SB700 nabízí skutečně impozantní výbavu, kterou v notebooku ani nelze využít. V udávaných vlastnostech zaujme tzv. HyperFlash, což měla být přímá konkurence pro Intel Turbo Memory, neboli integrovanou flash paměť pro funkce ReadyBoost a ReadyDrive ve Windows Vista. Finální specifikace HyperFlash vůbec nezmiňují, což však nemusí nutně znamenat, že jej někdy v notebooku s Pumou nenajdeme.

Výkon v externí krabičce

Použitá integrovaná grafika má kromě zajímavého výkonu i úplnou nabídku možných výstupů pro zobrazovače, z kterých si může výrobce daného notebooku vybrat. Předpokládáme velmi časté používání HDMI výstupu v kombinaci s D-Sub konektorem. Specialitkou nových čipových sad je i možnost externího spojení s grafickou kartou pod názvem ATI XGP.


Výkon HD 3200 stačí na mnoho kvalitních her

Za pomoci speciálního konektoru tak bude možné k vybraným modelům připojit krabičku s výkonnou herní grafikou (například ATI Radeon HD 3870), která se zapojí do systému stejně, jakoby byla namontovaná uvnitř. Rychlost spojení použitého PCIe 2.0 je totiž extrémních 4 GB/s v každém směru, což nebude brzdit jakoukoliv grafiku. Můžeme se tak těšit na menší a lehké notebooky se slušnou výdrží na baterie, ke kterým si budete moci připojit ve stylu dokovací stanice pořádnou grafiku na hraní nebo jiné graficky náročné operace.


Stačí si vybrat dle potřeb a peneženky

Výčet extrémně zajímavých vlastností ale pořád nekončí. Kromě možnosti spojení s externí grafickou kartou umí M780G i elegantněji spolupracovat s grafickými kartami přímo v těle notebooku. Mobility Radeony HD 3450, 3650 nebo až 3850 bude možné za jízdy vypínat a zapínat pro dosažení nižší spotřeby při práci na baterii, kdy není potřeba výkonu dedikované grafiky a integrovaná bohatě postačí.


Možnost vypnutí grafického jadra ušetří mnoho energie

Tato technologie se nazývá PowerExpress a díky ní lze získat dle měření, jenž publikovalo samotné AMD, až 96 minut práce na baterii navíc (244 proti 148 minutám výdrže s 55 Wh baterií) v modelovém notebooku s grafickou kartou Mobility Radeon HD 3650.

Poslední typ spolupráce integrované a dedikované grafiky je zaměřen na výkon a umožňuje použít integrované jádro s dedikovaným v režimu CrossFire, což umožňuje získat v kombinaci s Mobility Radeonem HD 3450 až kolem 60-70 % výkonu navíc v dobře optimalizovaných hrách. Použití tohoto režimu s výkonnějšími čipy nemá význam, protože pomalejší integrované jádro by v tomto případě bylo spíše přítěží.

Pro multimediálně zaměřené uživatele je samozřejmě dobrou zprávou i plná akcelerace HD videa, kterou získáte i na integrované HD 3200. Zapojení grafiky do procesu dekódování videa přináší například i prodloužení výdrže na baterie, protože výsledná spotřeba je nižší než při čistém zapojení procesoru.


HQV benchmark ukazuje jak kvalitně umí grafika přehrávat HD video

S velkou nadějí

Technologická vyspělost nové mobilní platformy AMD je zřejmá. Mnoho hezkých funkcí, na které již v noteboocích dlouho čekáme a k tomu ještě velmi dobrý výkon. V čem je háček? Snad jen v rozšířenosti modelů, které budou Pumou osazeny. Ačkoliv se AMD pochlubilo dvounásobným počtem tzv. "design wins" (tj. kolik bude uvedeno modelů notebooků postavených na AMD Puma) proti stavu při uvádění minulé generace, celkový poměr proti dostupným notebookům s procesory a čipovými sadami Intel je mnohem větší.

Věříme, že i navzdory tomu si AMD vybojuje větší podíl na mobilním trhu, kterému v posledních letech až nezdravě dominoval Intel. Nutno dodat, že Intel nespí a Centrino 2 bude pro Pumu rozhodně zdatný soupeř, i když už teď lze říct, že například v grafickém výkonu integrovaných řešení nebude moci konkurovat.

Na první testy dravé šelmy od AMD si počkáme raději až na produkční kusy, protože dnes dostupné vzorky nejsou pro testování ideálním materiálem. Informace napříč výrobci indikují, že reálnou dostupnost notebooků s AMD Puma lze očekávat v průběhu července.

Byl pro vás článek přínosný?