Hlavní navigace

Šéfka AMD potvrdila highendové GPU Navi. Možná bude v létě, prý zlepší efektivitu

10. 1. 2020

Sdílet

AMD mělo na teď běžící výstavu CES 2020 nachystané oficiální odhalení Radeonu RX 5600 XT (plus OEM a mobilní verze této grafiky), ale nakonec proklouzla ještě jedna věc týkající se grafických karet Radeon. Firma totiž potvrdila, že generace jejích grafik Navi, která nyní končí na pořád ještě mainstreamových Radeonech RX 5700 XT, dostane ještě highendový model, který by mohl konkurovat vyšším modelům Nvidie – nynějším GeForce RTX 2080 Super a Ti, či nějakým novým.

O „velkém Navi“ se mluvilo už od vydání těch současných grafik, které bylo před půl rokem. Mezitím se ale nic výkonnějšího než již vydaný čip Navi 10 neobjevilo a neprosákly ani třeba nějaké úniky v databázích benchmarků, které by existenci takového GPU prozrazovaly. Byla tedy otázka, zda třeba nebylo zrušeno, či zda vůbec bylo plánováno. Ovšem na CES 2020 AMD oficiálně potvrdilo, že takovou highendovou grafiku chystá, a to přímo prostřednictvím samotné šéfky celého podniku Lisy Su. Ta totiž na otázku, zda AMD potřebuje highendovou samostatnou grafiku, odpověděla celkem přímo, že velké Navi bude.

Tato informace pochází z konference s otázkami odpověďmi, kterou AMD pořádalo s některými novináři, kteří Las Vegas navštívili. Ačkoliv se v podobných interview většinou objevují jen hodně vágní a obecné věci, z kterých se toho nakonec nedá moc konkrétního vytáhnout, tady nastala výjimka.

Přesně tato odpověď zněla: „Vím, že ti na Redditu chtějí highendové Navi! Můžete očekávat, že budeme mít highendové Navi, a je pro nás důležité, abychom ho měli. Oblast samostatných grafik, zejména v highendu, je pro nás moc důležitá. Takže můžete očekávat, že highendové Navi budeme mít, i když normálně nekomentuji produkty, které jsme neoznámili.“

Už minulý týden web VideoCardz psal, že získal o tzv. velkém (tedy výkonnějším, potenciálně highendovém) Navi informace, podle nichž tento čip skutečně existuje a není vymyšlený. Nyní se k tomu tedy přidává toto sice trošku kostrbaté, ale přímé potvrzení rovnou od AMD. Řada médií už tuto zprávu vypíchla a AMD zatím nerozesílalo dementi, že by citace byla špatně pochopená, tudíž ji asi chápeme správně.

AMD Radeon RX 5600 ilustrace

Výrobci karet: velké Navi možná v červnu/červenci

Stejný web VideoCardz, který je možná nejspolehlivějším zdrojem úniků a zákulisních informací o nadcházejících kartách, jaký na internetu najdete, nyní píše, že se na velké Navi ptal výrobců karet, kteří s AMD pečou (grafiky). Tito partneři mají údajně, zřejmě právě kvůli výhledu na toto nové GPU, poměrně optimistická očekávání do roku 2020. Tj. čekají, že by mohlo být relativně atraktivní a přinést jim nějaké ne zanedbatelné tržby.

Jaké jsou přesně specifikace, zatím tyto zdroje neví, nejsou ještě známé ani počty stream procesorů, ani třeba velikost těchto čipů. VideoCardz píše, že výrobci karet mají na základě toho, co jim AMD říká, za to, že toto velké Navi bude konkurenceschopné nebo díky 7nm procesu možná i lepší, než současné highendové GeForce RTX 2000 (asi tedy model 2080 Ti). Použitá architektura údajně má mít vylepšenou energetickou efektivitu proti současné generaci RDNA (ale nevíme, jestli už je to RDNA2). Toto by bylo klíčové, protože grafiky jsou dnes limitovány do velké míry právě spotřebou a lepší efektivita jednoduše dovoluje do nějakého daného TDP nacpat více výkonu. Ale pozor, nic z tohoto samozřejmě není zaručené a je možné, že se tato očekávání nenaplní, je pořád třeba je brát s rezervou.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi GPU RDNA 7nm GPU AMD Navi (3D vizualizace)

Potíž je samozřejmě s tím, že GeForce RTX 2080 Ti je teď na trhu přes 15 měsíců (vypuštění bylo 20. 9. 2018) a letos se už očekává, že Nvidia vydá následníka, který by již také měl být na 7nm procesu místo na dnešním (a starém) 12nm. Díky zvýšení hustoty tranzistorů a snížené spotřeby bude tedy Nvidia moci patrně přidat hodně výkonu navíc, plus pochopitelně také bude mít novou architekturu. Ta by tedy asi mohla zase velké Navi překonat, možná i hodně výrazně.

Tudíž by asi AMD a výrobci karet Radeon potřebovali karty s velkým Navi vydat co možná nejdřív. Výrobci karet podle VideoCardz čekají, že by tato karta mohla být ukázána na Computexu na začátku června (júna), anebo třeba v červenci/júli, kdy by to bylo rok od vydání Radeonů RX 5700 XT. Toto časové zařazení asi ale zase není nějaká zaručená informace, opět to tedy berte s onou rezervou.

Ať už ale tento highendový Radeon přijde na trh v polovině roku nebo až dále do jeho druhé poloviny, nyní tedy víceméně víme, že se dá čekat. Pokud to bude rok po RX 5700, asi by už mohl přijít jako RX 6800 (nebo RX 6900).

Galerie: Radeon RX 5600 XT a mobilní RX 5600M/5700M na CES 2020

Byl pro vás článek přínosný?