Hlavní navigace

Co bude po Radeonech s architekturou Navi? GPU označené Arcturus, prozradilo AMD

27. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Čas letí. Už je to dva a půl roku, co AMD ukázalo veřejně roadmapu (plán) architektur GPU pro grafické karty Radeon, v kterém byly generace Polaris, Vega a Navi. Kdy vyjde poslední z nich, zatím pořád není jasné, ale již se blížíme do roku 2019, kterým tento plán končil. A během onoho čtvrtdesetiletí, které uběhlo, zatím firma následníka za Navi oficiálně nejmenovala. Tím se trošku vracíme do situace, kdy nějaký oficiální nárys budoucnosti neexistuje (což je stav i u Nvidie). AMD sice už letos řeklo, že nějaká nová generace po Navi existovat bude, jenže její jméno povězeno nebylo. Teď ale možná mimoděk uniklo.

Stalo se to skrze vývoj open source Linuxových ovladačů, na kterém se AMD podílí. John Bridgman, který je v týmu vývojářů, totiž na fóru serveru Phoronix reagoval na komentář k současným kódovým jménům čipů GPU jako je Polaris 10 a Vega 10. Ty se v případě generace Vega dost pletou s podobnými označeními celých grafických karet (Radeon RX Vega 56/64, nebo Radeon Vega 3/8/10/11 v APU Raven Ridge). Kvůli tomuto zmatku se prý systém kódových jmen má zase změnit.

Co na tom ale hlavně bylo pozoruhodné: ve stejném komentáři také uvedl první z nových kódových označení: Arcturus. Jak vzdálené toto GPU je, není jasné, a také nebylo řečeno nic o jeho parametrech nebo vlastnostech. Jelikož jde ale o oficiální zdroj, víme, že takto pojmenované GPU je ve vývoji nebo přípravě. Vzhledem k tomu, že tato informace asi neměla být zveřejněna, byl poté komentář promazán, ale mezitím se všechno stihlo roznést po internetu.

amd-phoronix-radeon-gpu-arcturus

Nová architektura, nebo jen jedno GPU?

Arcturus (počeštěně Arktur) je nejjasnější hvězda v souhvězdí Pastýře ve vzdálenosti asi 36 světelných let od Země. Značení tedy zůstalo u jmen hvězd (jako Polaris, Vega, Navi). Na internetu se proto objevila interpretace, že Arcturus by tedy mělo být jméno nové grafické architektury, o které již víme, že bude následovat po Navi. U následníka Navi by podle některých (asi však nezaručených) zvěstí mohlo jít o výrazný architektonický předěl ve vývoji, pokud ne o úplně nový návrh, ale doposud se nevědělo, ani jak se bude jmenovat. Nicméně zda je Arcturus zrovna tímto budoucím produktem, to není jasné.

Fotografie Arkturu v optickém spektru (Zdroj: Mikulski Archive for Space Telescopes/NASA) Fotografie Arkturu v optickém spektru (Zdroj: Mikulski Archive for Space Telescopes/NASA)

Je totiž třeba rozlišovat samotnou grafickou architekturu (například Polaris), která představuje rodinu několika GPU, od těchto jednotlivých čipů (Polaris 10, Polaris 11, Polaris 12). Bridgmanův komentář ale padl v kontextu označení pro jednotlivé čipy GPU, kdy šlo o to, že jejich jména byla trochu matoucí a proto se má jejich vymýšlení změnit. Implikace z tohoto je, že Arcturus by měl být jedno jediné GPU určité rodiny, nikoliv celá architektura. (Aktualizováno: John Bridgman už na Redditu potvrdil, že Arcturus je skutečně kódové jméno jednoho konkrétního čipu, nikoliv celé generace/architektury.)

Bohužel bychom pak nevěděli, k jaké architektuře tedy patří. Teoreticky by to třeba mohlo být GPU ze stejné rodiny, jako Navi, kdy Navi by byla výkonnější a Arcturus o něco menší a levnější varianta (jako Polaris 10 a 11).

Roadmapa grafických architektur AMD pro GPU Radeon (Computex 2018) Roadmapa grafických architektur AMD pro GPU Radeon (Computex 2018). Arcturus by asi mohl patřit po "Next-Gen"

Nicméně je asi docela pravděpodobné, že u Navi už AMD ponechá dříve prosáklá jména Navi 10/11. Arcturus by pak skutečně už mohl být výhonkem nové generace. Jak se architektura této nové generace bude nazývat, ale nevíme, pokud to tedy nebude třeba jméno daného souhvězdí (Pastýř/Bootes). To by bylo celkem logické a další čipy rodiny by pak třeba mohly mít názvy podle dalších hvězd stejného souhvězdí, což by v Pastýři byly Nekkar a Seginus. Ovšem toto je jen spekulace a asi ještě bude trvat docela dlouho, než se o Arcturu a jeho souputnících dozvíme víc.

Byl pro vás článek přínosný?