Hlavní navigace

AMD vydalo Radeon Pro VII: plný výkon FP64, PCIe 4.0 a 168GB/s IF Link pro multi-GPU

14. 5. 2020

Sdílet

Po dlouhé době vychází profi grafika, v které jsou odemčené všechny pokročilejší funkce GPU Vega 20. které měl normální spotřebitelský Radeon VII povypínané.

Je to trošku nečekané, ale po roce AMD vydává novou grafickou kartu s čipem Vega 20, s nímž byl loni v zimě uvedený Radeon VII. Nyní AMD vydalo „profi“ verzi této grafiky: Radeon Pro VII. Tento model je určený pro pracovní stanice a výpočetní využití a od běžného se liší řadou věcí. Tou největší je asi to, že dovoluje použít propojení GPU pomocí Infinity Fabric s propustností až 168 GB/s. AMD Radeon Pro VII je na jednu stranu GPU starší generace, ale jde stále o 7nm čip. Navíc AMD nyní rozštěpilo svou grafickou architekturu – nová linie RDNA je míněná jen pro hry, kdežto pro výpočetní použití chystá větev CDNA. RDNA nyní výpočty moc dobře nepodporuje, takže použití Vegy 20 pro novou profi kartu nakonec není nijak divné.

Profesionální neosekaná verze Radeonu VII

Radeon Pro VII má podobnou konfiguraci jako spotřebitelská verze: 3840 shaderů (60 CU) a 4096bitovou sběrnici s 2,0GHz pamětí HBM2, což mu dodává 1 TB/s paměťové propustnosti. Její kapacita je 16 GB, přičemž by měla používat ECC integrované v pamětech HBM2.

421920 RadeonPro flatangle 02 0010 alpha

Ovšem AMD mírně zpomalilo GPU. Karta má místo 300W jen 250W TDP, takže takt boostu bude zřejmě jen někde okolo 1660 MHz. AMD uvádí, že karta má výkon (míněno teoretický hrubý výpočetní výkon) v operacích FP32 13,1 TFOPS, přičemž původní Radeon VII měl uvedeno 13,8 TFLOPS (o 5,5 % víc).

Plný výkon v FP64, PCI Express 4.0

Ovšem zde začínají věci, ve kterých se tato karta už smysluplně odlišuje. Radeon VII měl omezený výkon ve výpočtech s dvojitou přesností jen na jednu čtvrtinu, kdežto tato karta ho má neosekaný, tedy s polovičním výkonem v FP64 proti FP32. Poskytuje v FP64 výkon 6,5 TFLOPS.

Prezentace grafiky AMD Radeon Pro VII 10 Prezentace grafiky AMD Radeon Pro VII

Dál tato grafika podporuje připojení do systému přes PCI Express 4.0 ×16 (což měl Radeon VII z nějakého důvodu neaktivní), takže při výpočtech lze do GPU dostávat data z CPU s vyšší propustností.

Infinity Fabric Link v desktopovém GPU

A technologicky asi nejzajímavější (i když pro specifická určení) je, že AMD na těchto kartách zpřístupňuje koherentní datové propojení více grafik přes Infinity Fabric Link, jako mají serverová výpočetní GPU Radeon Instinct MI60 a MI50. Toto propojení se dělá můstkem osazeným shora (jako u SLI nebo NVLink SLI Nvidie).

Prezentace grafiky AMD Radeon Pro VII 09

Rozhraní Infinity Fabric mají tyto karty dvě, spojená ovšem dohromady v jednom podlouhlém konektoru na hraně PCB. Při propojení dvou karet Radeon Pro VII je dostupná propustnost 84 GB/s v každém směru, což se souhrnně uvádí jako 168 GB/s. Není úplně jasné, zda tyto karty podporují i propojení čtyř karet jako Radeony Instinct, v materiálech AMD se mluví jenom o propojení dvou karet. Můstky jsou pevné a nabízený by zřejmě měl být jeden určený pro karty hned vedle sebe a „tříslotový“ můstek – kdy je mezi oběma dvouslotovými kartami nechaná jedna volná pozice PCIe.

493425 pro VEGA VII campaign 1920x800 jpg IF Link můstek na kartách AMD Radeon Pro VII (3D vizualizace)

Jak už bylo řečeno, karta je dvouslotová, ale provedení se liší od Radeonu VII. AMD zde používá klasický blower chladič s radiálním ventilátorem (hlučnější, ale lépe uzpůsobený pro pracovní stanice, zvlášť když by byly dvě karty vedle sebe). Napájení je jedním osmipinem a jedním šestipinem.

Konektor pro připojení můstku Infinity Fabric Link je vidět na hřbetu karty na stejném místě, kde mají konektory karty Nvidia Konektor pro připojení můstku Infinity Fabric Link je vidět na hřbetu karty na stejném místě, kde mají konektory karty Nvidia

A také se liší výstupy. Chybí HDMI, ale na záslepce je hned šest (mini) DisplayPortů. Grafika na těchto výstupech podporuje rozlišení 8K. Pro vícemonitorové zobrazení je podporován i Frame Lock/Genlock se synchronizačním modulem AMD FirePro S400.

Komunikaci dvou Radeonů Pro VII přes Infinity Fabric Link je nyní údajně možné využít v renderovacícm softwaru Radeon ProRender 2.0. Kromě takového využití AMD uvádí jako aplikaci těchto GPU zpracovávání nekomprimovaného 4K a 8K videa (kde se má hodit vysoká propustnost pamětí), dále vědecké výpočty v FP64 v pracovních stanicích a konečně tradiční CAD/CAM použití.

Profi Radeon VII bude stát 1899 $

Jak už to bývá, tyto profi karty mívají vyšší ceny než ty standardní. V tomto případě stojí Radeon pro VII 1899 dolarů (58 tisíc Kč/2125 €), což ovšem není zas tak mnoho, konkurenční Nvidia Quadro stojí ve svých nejvyšších modelech víc. Samostatně bude karta dostupná od poloviny června (júna), v nabídce výrobců pracovních stanicí by se měla objevit někdy ve druhé polovině roku.

Prezentace grafiky AMD Radeon Pro VII 01 Prezentace grafiky AMD Radeon Pro VII 01

AMD Radeon Pro VII (Fotogalerie)

Zdroje: AMD, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?