Hlavní navigace

AMD odhalilo Radeony RX 5700 generace Navi. Prý nemají architekturu GCN, ale „RDNA“

28. 5. 2019

Sdílet

Včera už jsme psali o oficiálním odhalení (a tak trochu i papírovém vydání) Ryzenů 3000 s architekturou Zen 2. Kromě toho AMD na prezentaci na Computexu mluvilo i ke grafickým kartám, očekávaných 7nm Radeonech „Navi“. Ty sice mají být podrobněji rozkryté až 10. června na E3, ale AMD už teď udělalo takové malé předodhalení a nějaké věci řeklo, takže už nejsme tolik závislí na nezaručených únicích nebo dokonce drbech.

Řada GPU „Navi“ se oficiálně bude jmenovat Radeon RX 5000, respektive Radeon RX 5700 (to už by asi mohly být konkrétní modely, něco jako teď řada RX 570 či RX 580?). De facto tedy AMD místo přechodu na řadu 600 přidalo jednu nulu na konec značení řady RX 500. Nemusí to dávat moc systematický smysl, ale motivace je podle Lisy Su taková, aby byla v označení padesátka – vzhledem k tomu, že firma letos má 50leté výročí.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 08

Nová architektura?

Na začátek jedno překvapení. AMD v živé prezentaci na Computexu Navi prezentuje jako novou architekturu. Respektive, „Navi“ je označení pro generaci GPU. A samotná architektura má podle AMD jméno RDNA („Radeon DNA“), už nejde o zástupce linie GCN, kam AMD řadilo i Polaris a Vegu, ale prý o „nový design“, který má pohánět nové grafiky v nadcházející dekádě.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 05Ovšem pozor, toto nemusí zdaleka znamenat, že jde o úplně čistý nový design na zelené louce, jako byl Zen v porovnání s jádry Bulldozer–Excavator. Je celkem pravděpodobné, že zde je koncepce a dílčí komponenty použitá jako základ a „RDNA“ mění jen některé věci. Bylo by to tedy spíše něco jako architektury Haswell a Skylake u Intelu. Druhá je sice novým jádrem, ale evolučně vycházející z první. Možné je ale i to, že změny jsou spíš méně radikální a ono označení RDNA je spíš marketingové, aby se novinka v očích veřejnosti více odlišila od předchozích generací.

Navi has an all-new 7nm RDNA architecture – Radeon DNA. This is different from GCN (…). It's a brand new Compute Unit design.

Architektura RDNA má mít nový design základního bloku CU (Computer Unit, výpočetní jednotka). Pořád je použito členění s 64 stream procesory na jednu CU. Ovšem jednotky mají mít lepší efektivitu a vylepšené IPC. Zároveň má být zlepšeno také využití paměťové propustnosti, toto GPU by tedy mělo být schopné dosáhnout stejných výkonů s o něco nižší propustností paměti, než by potřebovala Vega (zde má architektura Nvidie jednu ze svých výhod, takže Radeony by se možná mohli trochu přiblížit – otázka samozřejmě je, o kolik).

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 04

Úpravy pro vyšší IPC a frekvence

Zajímavé je, že redesign pipeline a jednotek prý zároveň má umožnit vyšší frekvence (než Vega), ale také zvýšit IPC. Výkon prý při identické taktovací frekvenci může vrůst až o 25 %, což by bylo velmi vysoké zlepšení. Ale jde jen o dílčí měření v konkrétním případě, takže to berte s rezervou (údajně je to průměr 30 her v rozlišení 3840 × 2160 bodů a Ultra detailech, s 4× vyhlazováním). Pravděpodobně jde o vybraný případ, kdy se změny projevily nadprůměrně pozitivně a v průměru budou zlepšení menší (jak říkají angličané „cherry picking“).

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 07 Architektura RDNA má údajně dosahovat o 25 % vyššího výkonu při stejné frekvenci (a počtu jednotek?) a o 50 % lepší energetické efektivity

Vyšší energetická efektivita

AMD uvádí, že RDNA má také přinést o 50 % lepší energetickou efektivitu, ale nevíme ještě, jak je toto číslo odvozeno. Jde asi o kombinaci efektu architektonických změn a přechodu na 7nm proces. Půjde pravděpodobně o srovnání výkonu a TDP určité karty generace Vega (na 14nm) a určité karty Navi. Toto číslo tedy nemusí být až tak vypovídající. Hodnota tedy bude záležet na tom, jak úsporně nebo naopak neúsporně (případ Vegy nebo Polarisu RX 500 v porovnání s RX 400) jsou srovnávaná GPU nastavena co do taktu a napětí.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi GPU RDNA 7nm GPU AMD Navi (3D vizualizace)

GDDR6 a efektivnější cache, PCI Express 4.0

Už delší dobu víme, že GPU Navi používají paměti GDDR6, nyní to AMD už potvrdilo i definitivně. Ty dodají vyšší propustnost proti použití GDDR5, aniž by se musely použít drahé paměti HBM2. Kromě pamětí má však být v subsystému také inovovaná paměť cache, respektive paměti cache. Přesné změny nejsou známé, ale mají vést ke snížení latence, lepší dosažené propustnosti a také k nižší spotřebě těchto částí čipu. Už v architektuře Vega byl cache změněné, takže zde může jít o inkrementální vylepšení.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 06Nová je následující informace je potvrzeno, že Navi bude umět rozhraní PCI Express 4.0 s dvojnásobnou propustností proti generaci 3.0, takže se s těmito kartami bude dát využít podpora této technologie v právě vydaném Ryzenu 3000. Samo o sobě to však nebude nějaká rozhodující výhoda, vliv rychlosti PCIe není dnes pro grafiky příliš důležitý.

Vydání v červenci

Více se dozvíme 10. června, kdy by mohla být architektura šířeji odhalena. Poté karty přijdou na trh na začátku třetího kvartálu – v obchodech se objeví v zatím neupřesněný den červenci. Šéfka AMD Lisa Su ukázala GPU Navi na kameru, čímž se potvrdilo, že jde o celkem malý čip (což ovšem byla i Vega 20).

GPU Navi Anandtech GPU Navi ukázané na COmputexu 2019 (Zdroj: Anandtech)

Odhad AnandTechu je velikost jen asi 275 mm², je to tedy menší čip než má třeba GeForce GTX 1660/1660 Ti (Turing TU116: 284 mm², tam je to ovšem 12nm křemík). Tím se potvrzuje, že nepůjde o grafiky pro nejvyšší highend, alespoň dokud AMD nevydá větší variantu. Ale zatím nikde nebylo řečeno, že se tak vůbec má stát, takže podobně jako u Polarisu v roce 2016 možná generace RX 5000 bude končit někde ve vyšším mainstreamu.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 09 7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace 09

Výkon před GeForce RTX 2070?

AMD mělo na scéně živé demo Navi nejmenované grafiky Navi (RX 5700?) ve hře Strange Brigade. Podle Scotta Herkelmana z divize Radeon má v tomto benchmarku karta Navi mít zhruba o 10 % vyšší výkon než GeFore RTX 2070. není nicméně řečeno, zda referenční, nebo přetaktovaná verze FE. Raději tedy počítejte s tím, že jde o srovnání s obyčejnou verzí. A také je opět nutné připomenout, že AMD si určitě vybralo nějaký dobře vyznívající případ a hru, která architektuře Radeonů svědčí (Strange Brigade by měla mít relativně lepší výkon s Radeony než se srovnatelnými GForce). Na to, jak se herní výkon nakonec povede, si tedy raději počkejte až na nezávislé recenze.

7nm gpu AMD Radeon RX 5700 Navi RDNA prezentace demo Demo AMD Radeonu RX 5700(?) ve Strange Brigade. FPS kolísaly, ale v průměru prý byly asi o 10 % vyšší než u GeFoce RTX 2070 od Nvidie

Na prezentaci na E3 (10. června) mají ovšem už údajně být odhaleny konkrétní modely grafik Navi a řečeno, jaké budou jejich ceny a výkon (toto opět budou jen oficiální benchmarky, ale asi jich už bude víc a konkrétněji dokumentovaných). A také budou prezentovány novinky v architektuře a nové funkce pro hry.

Galerie: Radeon RX 5700 a architektura RDNA, prezentace

Byl pro vás článek přínosný?