Hlavní navigace

Nereferenční Radeony RX 5700/5700 XT: první budou kolem půlky srpna, Asus až v září

12. 7. 2019

Sdílet

Podle recenzí, které vyšly v neděli, jsou Radeony RX 5700 a RX 5700 XT od AMD s novými 7nm GPU Navi poměrně povedené a poskytují lepší poměr cena/výkon proti grafikám Nvidia GeForce RTX 2060RTX 2060 Super, které stojí stejné peníze (nebo RTX 2070 Super, která je výkonnější, ale o dost dražší). Potíž je ale v tom, že momentálně jsou na trhu jenom referenční karty, jejichž chladič má docela vysokou hlučnost a teploty v zátěži. Proto je u těchto karet záhodno čekat na to, kdy přijdou nereferenční karty, a právě o tom teď nějaké nové informace.  

VP AMD: první nerereferenční karty kolem poloviny srpna

V pondělí jsme tu měli zprávu o připravovaných kartách MSI, v níž zaznělo, že by modely řady výrobců měly dorazit údajně v srpnu, respektive že to je termín, který prý uváděla mezi čtyřma očima řada z výrobců. Kdy přesně v srpnu by to mělo být, tehdy řečeno nebylo, ale teď už máme i trochu konkrétnější sdělení.

Veřejně se k nereferenčkám Navi vyjádřil Scott Herkelman, viceprezident divize Radeon, v komentáři na Redditu. V tom jednak uvádí klasický důvod pro to, proč byl chladič tohoto typu použitý, totiž že funguje ve skříních se špatným airflow, takže z pohledu výrobce je „bezpečnější“, ačkoliv v lepších skříních by otevřený chladič s více ventilátory a větším pasivem byl o dost lepší.

Hey all, Custom AIB designs will be hitting the market ~mid August.

Takové karty mají každopádně podle Herkelmana přijít někde okolo poloviny příštího měsíce („~mid August“). Prostředek měsíce by asi mohl znamenat pracovní týden od 12. do 16. srpna, případně začátek dalšího týdne (19. až 23.). Toto datum asi může být přibližné a je možné, že odchylka bude spíš směrem dozadu. Ale snad tedy nehrozí, že by ten „srpen“ znamenal uvedení až třeba 30.

AMD Radeon RX 5700 XT nereferencni MSI Hardwareluxx 01 První nereferenční grafiky AMD Radeon RX 5700 XT od MSI (Zdroj: Hardwareluxx)

Asus avizuje odhalení až v září, Gigabyte konec srpna

Ne všechny firmy ale asi budou hotové takto brzo, takže ona půlka měsíce může být třeba jen jedna nebo dvě karty. Asus například v srpnu nebude. U tohoto výrobce je potvrzeno, že nereferenční Radeony Navi uvede nejdříve v září. Na svém blogu Edge Up firma uvádí, že připravuje vlastní chladiče, a že další detaily uvolní v září.

Our initial Navi offerings will use AMD’s reference cooler design and clock speeds, but we’ll be tweaking, tuning, and powering up these new Radeons with coolers of our own design soon. Stay tuned for more details in September. (— Asus)

Jak ale už bylo zmíněno, podle VideoCardz vícero výrobců stanovuje jako termín srpen, takže v tomto pozdějším vydání snad Asus bude spíš výjimka. V srpnu by například měl vydat nereferenční karty konkurenční Gigabyte, byť v jeho případě to údajně bude až ke konci měsíce.

Každopádně otevřeně sdělený nástřel času vydání by snad měl znamenat, že v cestě nestojí nějaké zádrhele a vydání karet s custom chlazením snad nebude dále odkládáno.

Galerie: Prezentace GPU architektury AMD Navi a Radeonů RX 5700 na E3 2019

Byl pro vás článek přínosný?