Hlavní navigace

První teaser „Big Navi“ Radeonu RX 6000. AMD ho schovalo jako easter egg do Fortnite

4. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Kdo hádal, že po odhalení Nvidia Ampere AMD začne pomalu pouštět informace k novým grafikám Radeon s architekturou RDNA 2, se nepletl. První teaser je tady.

Minulý týden, ještě než se pozornost tento týden stočila plně na nové grafiky Nvidia GeForce (a procesory Tiger Lake od Intelu), vypustilo AMD fanouškům mapu pro hru Fortnite pojmenovanou AMD Battle Arena, vytvořenou modderem MakaMakes.

Nezdálo se, že bychom o něčem podobném museli psát, ale teď se zjistilo, že tento mod mimo jiného ukrývá i jakýsi první teaser na nové grafiky („Navi 2x“ nebo také „velké Navi“) s architekturou RDNA 2, které vyjdou někdy na podzim.

Informace o dotyčné mapě a postup, jak ji vyzkoušet má AMD zde, pokud Fortnite hrajete a chcete se podívat. Pro nás je důležité to, že v této mapě AMD schovalo zdá se první oficiální teaser nové generace grafik. Firma sice na jaře oznámila architekturu RDNA 2 včetně potvrzení toho, že už bude obsahovat akceleraci ray tracingu (a nedávno jsme se dozvěděli bližší detaily díky odhalení architektury Xboxu Series X), ale o podobě samotných GPU bylo dosud ticho, ani nebylo jasné, jak se budou jmenovat.

Pokud ale provedete v oné mapě pro Fortnite určitý postup akcí, dá se v ní nalézt schovaný jednoduchý Easter Egg, který je zřejmě takovou malou upoutávkou na tyto chystané grafiky (a schováno to asi bylo až příliš, protože odhalení musel publikovat streamer či streamerka sponzorovaná AMD). Každopádně se vám zobrazí zpráva „Something Big is coming to the AMD Battle Arena!“ čili „přichází něco velkého“.

AMD Big Navi RX 6000 Gina screenshot Teaser Radeonů RX 6000 v modu Fortnite (Zdroj: MissGinaDarling, via Hot Hardware)

Toto je asi odkaz k novým grafikám, protože v médiích/na internetu se kartám s architekturou RDNA 2 říká Big Navi (jelikož jde o větší čip než dosavadní mainstreamový), což AMD v oficiální komunikaci také párkrát převzalo.

Oficiální označení bude ale zřejmě Radeon RX (řady) 6000, tedy například RX 6700 (XT), RX 6800 (XT) nebo možná RX 6900 (XT). To proto, že abyste uvedenou zprávičku uviděli, musíte údajně zadat číslo „6000“ (jak Easter Egg zobrazit, popisuje zde web Hot Hardware).

AMD roadmapy GPU RDNA RDNA2 RDNA3 01 Prezentace GPU architektury RDNA 2 (AMD Financial Analyst Day 2020)

Vydání v listopadu?

O tom, co karty Radeon RX 6000 nabídnou, nám tohle bohužel nic neřekne. AMD pravděpodobně během následujících měsíců něco odhalí, ale většina podrobností asi bude oficiálně sdělená až před vydáním – pokud neprosáknou pokoutně někde na stránkách typu VideoCardz.

Vydání Radeonů RX 6000 je asi nejspíš ještě nějaké dva měsíce vzdáleno. VideoCardz nyní uvádí, že to vypadá na vypuštění v listopadu (novembri), ne v říjnu. Tento měsíc to asi nebude určitě, to by už asi dávno nějaké stopy unikly.

Galerie: Prezentace APU Arden v konzoli Xbox Series X a architektury GPU AMD RDNA 2 na HotChips 32

Zdroj: VideoCardz, Hot Hardware

Byl pro vás článek přínosný?