Hlavní navigace

První fotka Radeonu RX 6000. Asi ne „Big Navi“, ES má malé GPU a 256bitové paměti

10. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Bilibili
Vůbec poprvé prosákla fotka ES verze některého z Radeonů RX 6000. Je ale otázka, zde jde o Big Navi, protože čip je zdá se menší a má jen 256bitové paměti.

Včera AMD oficiálně oznámilo, kdy se dozvíme víc o grafikách Radeon RX 6000 (a mimo to také o procesorech Ryzen 4000 s jádry Zen 3). Z toho nebylo ještě moc jasno, zda je vydání už tak blízko, že by bylo třeba v půlce listopadu; nejsou ještě totiž žádné úniky a podle VideoCardz ještě AMD vydání nekomunikovalo s partnerskými firmami.

Ovšem dnes se objevila první uniklá fotka nového Radeonu. Nejde bohužel o nic blízkého finálním modelům, takže doklad, že se uvedení blíží, to není. Ovšem i tento hrubý prototyp nám něco ukazuje. Pokud tedy opravdu jde o prototyp Radeonu RX 6000, což nemůžeme vědět jistě, teoreticky samozřejmě může jít fake používající foto starší ES karty.

Fotka se objevila na čínském webu Bilibili a leaker v ní mluví o Big Navi, ovšem jak ještě řekneme, není úplně jisté, že jde o „Big Navi“ ve smyslu nejvýkonnějšího modelu v řadě Radeonů RX 6000. Na PCB je na nálepce uvedena zmínka o „XT“, což bývá výkonnější varianta konkrétního herního GPU Radeon (například RTX 5700 XT versus RX 5700).

Karta na fotce je ES vzorek nebo dokonce prototyp, jsou vidět nějaké kontrolní LED a také množství konektorů pro diagnostiku (na rubové straně PCB, kde sériová karta nic mít nemůže). Také chladič je improvizovaný, zdá se, je přimontovaná heatpipová (dvou?)věž snad s 80mm ventilátorem, určená pro procesory.

Prototyp AMD Radeon RX 6000 Zdroj Bilibili Prototyp AMD Radeon RX 6000 (Zdroj: Bilibili)

PCB je poměrně dlouhé a napájení je podle všeho dvěma osmipinovými konektory (mohlo by asi jít i o 8+6, ale ES desky bývají typicky spíš předimenzované). Ovšem zdá se, že sběrnice pamětí je skromnější. Na kartě je osm pozic zřejmě pro čipy GDDR6, takže GPU má 256bitovou sběrnici a podle taktu pamětí (14,0 až 16,0 GHz) by propustnost byla 448–512 GB/s. Toto by znamenalo, že toto GPU nebude přímo konkurovat 320/384bitovým GeForce RTX 3080RTX 3090 s propustností 760 až 936 GB/s.

Na fotce možná není nejvýkonnější GPU v řadě

Šířka sběrnice 256 bitů naznačuje, že nejde o nejvýkonnější GPU. Toto by pravděpodobně asi nemusela být karta s nejvýkonnějším čipem Navi 2x, pokud je pravda, že ten obsahuje 80 CU (5120 shaderů) a má plochu 505 mm² (což jsou údajné specifikace highendového Navi, ale zatím nejsou potvrzené). Únik, který mluvil o velikosti top Navi, uváděl, že jsou i další dvě varianty řady Navi 2x s plochami 340 a 240 mm². Je možné, že zde vidíme první, nebo dokonce tu druhou.

Proč? Na spodní straně PCB pod GPU bývají hustě osazené různé drobné součástky, které vytvářejí určitý „obraz“ velikosti GPU na horní straně. Na této uniklé fotce jsou vidět v prostředku kovového kříže držícího chladič. A hustota a množství součástek zde připomíná spíš to, co je vidět na spodku relativně menšího GPU Navi 10 (viz PCB Radeonu RX 5700 XT níže).

Toto je samozřejmě jen hodně přibližná a nepřesná pomůcka, ideálně bychom také museli plochu porovnávat na fotkách se stejným měřítkem a perspektivou. Ovšem PCB tak nějak desku Radeonu RX 5700/5700 XT v mnohých prvcích docela silně připomíná (že by od ní byla evolučně odvozená?). Zatím bych tedy nedělal závěr, že nejvýkonnější grafika řady RX 6000 bude mít jen 256bitové paměti a tím poměrně nízkou propustnost.

PCB karty Radeon RX 5700 XT Zdroj techPowerUp PCB karty Radeon RX 5700 XT (Zdroj: techPowerUp). Nejde o stejnou desku, ale všimněte si podobností: pozice 8pinů (i s pozicemi pro LED pod nimi), napájecí kaskáda vpravo. I pozice pro některé testovací konektory/vývody je téměř shodná

16 GB paměti?

Podle popisky na PCB by prý měly být použité 16Gb (2GB kapacita) čipy Samsungu. Pak by grafika nesla celkem 16 GB paměti (osm pozic pro čipy). Na mainstreamovou kartu by to bylo hodně, GeForce RTX 3070 má také 8 GB. Ovšem pozor, není úplně zaručené, že toto bude odpovídat tomu, co si nakonec budete moci koupit. 16GB paměť by mohla být osazené jen u profi verze (Radeon Pro WX něco).

Případně by AMD mohlo jako u Radeonu RX 5500 XT nabízet dvě varianty. Základní by byla 8GB, ale volitelně byste si mohli koupit i 16GB model. Ovšem ten by zase mohl stát takový příplatek, že by to nebylo moc výhodné. Tudíž zatím moc nejásejte.

Tip: Microsoft odhalil detaily GPU Xboxu Series X a akcelerace ray tracingu v AMD RDNA 2

Mezi dneškem a 28. říjnem, kdy AMD chce nové grafiky do nějaké míry odhalit (možná už i s parametry a cenami), snad ještě nějaké podrobnosti prosáknou neoficiálně, takže se nám snad podoba nové generace Radeonů vyjeví dříve než až za 7 týdnů.

Galerie: Prezentace APU Arden v konzoli Xbox Series X a architektury GPU AMD RDNA 2 na HotChips 32

Zdroje: Bilibili, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?