Hlavní navigace

Je tu první 6nm GPU: Radeon RX 6500 XT a RX 6400 na N6. Parametry, TDP a datum vydání

27. 12. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
6nm refresh GPU AMD Radeon RX 6000 opravdu existuje a první z těchto karet by měla vyjít ani ne za měsíc. Čipy na novém procesu se ale objeví tam, kde jsme je moc nečekali.

AMD by už velmi brzo mělo odhalit nové grafické karty AMD Radeon RX 6500 XT a RX 6400. To by měly být zatím nejlevnější modely současné architektury RDNA 2 s podporou ray tracingu. Teď k nim konečně máme část specifikací, ale hlavně novou informaci, podle níž to budou zajímavější GPU, než jsme čekali. Tyto karty jsou totiž zdá se založené na 6nm čipu, jde o první modely, které AMD takto refreshuje. Už dokonce víme, kdy vyjdou.

Navi 24 je překvapivě 6nm GPU

Nové informace o těchto kartách opět přinesl web VideoCardz s odvoláním na svůj zákulisní zdroj, jenž má údajně být velmi spolehlivý (VideoCardz ho označuje přezdívkou „Disclosuzen“). Nejzásadnější novinku už jsem zmínili. Obě zmíněné grafiky mají údajně být založené na čipu Navi 24, o kterém jsme si mysleli, že bude 7nm jako ostatní GPU architektury RDNA 2. Ovšem podle nových informací je Navi 24 ve skutečnosti vyráběné na 6nm procesu (asi N6 od TSMC). Ten by mohl umožňovat o něco vyšší frekvence nebo naopak efektivitu, údajně by čipy vyráběné na něm také mohyl být o trochu levnější.

Pokud si vzpomínáte, už před nějakým časem jsme zde měli zprávu, tehdy ovšem vypadající dost nejistě, že prý AMD chystá refresh grafik Radeon RX 6000 na 6nm procesu. Teď se patrně ukazuje, že na ní něco je. Jen paradoxně tím refreshem jsou grafiky RX 6400 a RX 6500 XT s doteď nevydaným čipem Navi 24, který neměl předchozí 7nm verzi. Největší otázka kolem toho tedy je, zda si AMD dá tu práci a převede na 6nm proces také některé z již prodávaných výkonnějších GPU Navi 21, Navi 22 a Navi 23.

Pokud by se to stalo, dostaly by grafiky na nich založené určité navýšení výkonu, které by mohlo být v konkurenčním boji s grafikami GeForce RTX 3000 pomoci. Je možné, že AMD nebude v generaci Radeon RX 7000/RDNA 3 mít levnější modely, takže by je pak zastoupily právě nějaké karty založené na 6nm čipech Navi 22, 23 a 24…

Radeon RX 6500 XT

Teď tedy k tomu, jaké grafiky budou na těchto GPU založené. Výkonnější model ponese plnou konfiguraci 6nm čipu (interně označovanou Navi 24XT), což bude znamenat 1024 shaderů (16 CU, tedy i 16 ray acceleratorů). Frekvence zatím pořád neznáme, ale budou asi dost vysoké (boost možná 2,4–2,6 GHz?), protože karta má relativně vysoké TDP – 107 W. AMD zřejmě moc nehledělo na energetickou efektivitu a nastavilo u karty co nejvyšší možný výkon.

Paměti budou na 64bitové sběrnici (to je nativní omezení čipu, širší paměti neumí) a budou mít kapacitu 4 GB. AMD použije u této karty rychlé 16,0GHz paměti GDDR6, což dodá propustnost 128 GB/s. Efektivně by karta měla fungovat o něco lépe, než byste podle této propustnosti čekali, jelikož je GPU opět vybaveno Infinity Cache. Ta má ale jen malou kapacitu 16 MB, takže už nebude herní výkon nadnášet tolik jako na vyšších modelech. AMD prý bude uvádět, že ve výsledku bude dosažen výkon ekvivalentní 232GB/s propustnosti, ale asi to může dost záviset od toho, v čem a při jakém rozlišení se to bude testovat.

Referenční Radeon RX 6500 XT Referenční Radeon RX 6500 XT (Zdroj: VideoCardz)

Tato karta vyjde za nějaké tři týdny. Podle zdrojů VideoCardz AMD plánuje, že se grafika začne v obchodech prodávat 19. ledna (januára). Karta pravděpodobně bude mít různá nereferenční provedení, obvykle asi dvouslotová (karta bude mít přídavné napájení jedním šestipinem). Máme sice uniklé rendery referenčního chladiče, ale ten je asi opět jen virtuální pro účely marketingových vizuálů. Karta by podle něj mohla často mít jen dva výstupy – jedno HDMI a jeden DisplayPort. Zda je to fyzické omezení samotného GPU, nebo by nereferenční karty mohly mít výstupů i víc, nevíme.

Radeon RX 6400

Druhá karta jde trošku opačným směrem. Radeon RX 6400 má naopak relativně nízké TDP, jen 53 W (tedy poloviční). Tento model bude tedy nastaven spíše na vyšší efektivitu, má pravděpodobně o dost nižší frekvence, které ale také zatím neunikly. Víme ale, že čip je v ořezané verzi Navi 24XL, která má už jen 768 shaderů (12 CU, 12 ray acceleratorů). Je u ní ale zachovaná plná 16MB Infinity Cache.

Paměti zůstanou 4GB, ale budou použité o něco pomalejší čipy – 14,0GHz GDDR6. To dodá kartě propustnost 112 GB/s. AMD údajně bude uvádět, že po zohlednění Infinity Cache bude výkon odpovídat 216GB/s propustnosti.

Opět unikl i obrázek referenční karty, jenž je ale asi opět jen dílem grafiků a reálně bude chladič vypadat jinak. Vizuál ukazuje grafiku s nízkoprofilnovým provedením zabírajícím jen jeden slot. Je asi možné, že nějaké karty tohoto rozměru budou existovat, ale chladič asi bude ve skutečnosti vypadat jinak. Každopádně bude Radeon RX 6400 kartou, nevyžadující přídavné napájení.

Referenční Radeon RX 6400 Referenční Radeon RX 6400 (Zdroj: VideoCardz)

Úsporná verze jen pro OEM

Uvedení tohoto modelu nastane v březnu (marci) 2022. Špatná zpráva je, že má prý být nabízený jen OEM zákazníkům, neboli velkým výrobcům PC. Bohužel tak pro běžný trh nebude k dispozici žádný Radeon RX 6000 s takto nízkou spotřebou a schopností běžet s napájením jen ze slotu PCI Express. Samostatně „v retailu“ má být na prodej pouze výkonnější varianta Radeon RX 6500 XT.

Kromě těchto desktopových grafik bude čip Navi 24 používán určitě také v noteboocích, kde na něm budou založené nějaké mobilní Radeony. Jejich jména ale zatím neznáme, mohly by to být grafiky RX 6500M, 6400M nebo dokonce 6300M.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?