Hlavní navigace

První fotka Radeonu RX 6600 XT. Grafiky AMD s čipem Navi 23 už jsou na cestě?

24. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Vegeta/Twitter
Vypadá to, že levné Radeony RX 6000 by se už brzy mohly začít prodávat, na internet už se dostala fotka hotového RX 6600 XT určeného asi pro herní PC od HP.

V příštím a poté hned následujícím týdnu mají vyjít nové karty GeForce RTX 3080 Ti a poté GeForce RTX 3070 Ti od Nvidie (o přesných termínech odhalení, recenzí a startu prodeje jsme psali zde). Ale vypadá to, že by nedlouho poté mohlo přijít také něco nového od konkurenčního AMD – nové grafiky Radeon RX 6600 XT pro levnější herní PC jsou možná už také poměrně blízko vydání.

AMD zatím tyto modely ani čip Navi 23 oficiálně neoznámilo, ale mohlo by se to asi stát na Computexu příští týden. Na internetu se totiž objevila fotka už zřejmě finální, sériově vyráběné karty Radeon RX 6600 XT. A to by mohlo signalizovat, že se tyto karty dostanou zanedlouho na pulty.

Fotka karty se objevila na Twitteru, kde ji publikoval leaker s přezdívkou Vegeta, ovšem ten ji podle popisu má zřejmě z nějakého čínského fóra, kde ovšem již byla smazána. Obrázek, který můžete vidět níže, zabírá na hřbetní část karty a backplate – nalevo je záslepka a obrazové výstupy. Není tedy vidět mnoho ze samotného provedení, ale karta má evidentně dlouhý chladič s otevřeným výdechem na hřbetní straně. Tím jsou vidět žebra pasivu skládaná z hliníkového plechu, což by mohlo znamenat, že pasiv má uvnitř heatpipe nebo vapor chamber.

Karta AMD Radeon RX 6600 XT pro OEM trh Vegeta Twitter Karta AMD Radeon RX 6600 XT pro OEM trh (Zdroj: Vegeta/Twitter)

Prakticky jistě jsou na něm axiální ventilátory nebo aspoň jeden, toto není chladič typu blower s radiálním ventilátorem. Karta místo toho bude mít nereferenční charakter, byť toto dost možná je právě referenční karta, soudě třeba podle charakteristického loga Radeon.

Na backplate se příhodně nachází nálepky, které jsou ostatně důvod, proč je karta považována za Radeon RX 6600 XT. Podle popisu jde o kartu s 8GB pamětí GDDR6, označení je nicméně „Navi23 XT“, tedy podle použitého GPU. Ovšem čip Navi 23 XT by zřejmě měla obsahovat právě karta Radeon RX 6600 XT a zřejmě žádná jiná.

Karta je prý určená pro OEM trh, tedy pro montování do hotových sestav velkých výrobců. Není proto jisté, zda se takovéto provedení bude dát koupit i volně, nebo budou na prodej jen jiná nereferenční provedení. Podle nálepek je výrobcem PC Partner, což je firma, která staví také karty GeForce prodávané pod značkou Zotac, Inno3D a Manli. Objednávatelem, pro nějž se tyto karty vyrábí, by pak mělo být HP, soudě podle nálepky uvádějící „HP PN“, tedy kód dílu v sortimentu HP. Také samotné označení modelu od výrobce (H88-E449-001HP) by mohlo indikovat dodávku pro tohoto výrobce počítačů.

Tip: Detailní informace o GPU Navi 23: Radeon RX 6600, RX 6600 XT a mobilní verze

Radeon RX 6600 XT by měl mít údajně plnou verzi čipu Navi 23, což znamená 2048 shaderů (32 CU). POužívá128bitovou paměťovou sběrnici s 8 GB GDDR6 na efektivní frekvenci 16,0 GHz, což by dodávalo 256 GB/s propustnosti, k tomu ale asi bude v GPU přítomná Infinity Cache – buď s kapacitou 64 MB, nebo možná podle některých zdrojů jen 32 MB. Desktopová verze by prý mohla mít takt boostu až 2684 MHz a TDP 130 W. Zatím ale tyto specifikace ještě nejsou definitivně potvrzené.

Galerie: Úniky o GPU AMD Navi 23/Radeonu RX 6600 a RX 6600 XT (igor’sLAB)

Zdroje: Vegeta (Twitter), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?