Hlavní navigace

Vydání grafik Radeon RX 6600 XT a RX 6600 prý má být už za tři týdny, ve stejný den

20. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Nové levnější grafické karty od AMD s architekturou RDNA 2 a podporou raytracingové grafiky by tu měly být už za tři týdny. Po dlouhé pauze prý vyjdou hned dva modely s čipem Navi 23 najednou.

Ceny GPU se začaly snižovat (což snad bude pokračovat, do normálních poměrů pořád daleko), s čímž se snad obnoví normální poměry a vyjdou nové modely grafik, které kryptotěžební horečka pozdržela. Vypadá to, že u AMD by nějaké novinky měly vyjít příští měsíc – firma by měla vydat levnější modely architektury RDNA 2 – Radeon RX 6600 XT, a údajně už rovnou i RX 6600. Už prosáklo datum, kdy to má být, tak jsou snad obě karty na cestě.

Web Fudzilla uvádí, že AMD vydá současně dvě karty – zřejmě výkonnější Radeon RX 6600 XT a snad levnější nebo úspornější model RX 6600. Mají prý vyjít ve stejný den, a to 11. 8., neboli za tři týdny.

Fudzilla neuvádí přesně, zda je toto přímo datum, kdy se karty začnou prodávat, nebo to ještě bude jen odhalení parametrů a oznámení karty s tím, že se recenze objeví za několik dní (bývá to často třeba 10–14 dní). Také by ale už 11. 8. mohlo být ostré vypuštění na pulty, to by pak to předcházející papírové odhalení mohlo nastat ještě o něco dříve.

Obě tyto grafiky by měly používat nový, třetí čip architektury RDNA 2 označený Navi 23. Ten obsahuje 32 CU, a tedy 2048 shaderů a 32 Ray Acceleratorů pro raytracingovou grafiku. GPU by mělo mít 64 ROP a 128bitovou paměťovou sběrnici, přičemž výkon bude zlepšovat 32MB Infinity Cache. Toto GPU už bylo použito v nedávno uvedeném mobilním Radeonu RX 6600M a v Radeonu Pro W6600.

Galerie: AMD Radeon Pro W6800 a AMD Radeon Pro W6600, čip Navi 23

28 CU v levnějším modelu, 32 CU v XT?

Podle Fudzilly by snad Radeon RX 6600 XT mohl mít plnou konfiguraci tohoto, tedy 2048 shaderů/32 Ray Aceleratorů, a karta by měla mít 8 GB paměti GDDR6. Radeon RX 6600 by pak byl o něco říznutý a GPU by mělo jen 1792 shaderů, což je 28 CU a tudíž by také karta měla jen 28 Ray Acceletorů. Není jasné, zda jsou to parametry už nějak potvrzené u zdrojů, které Fudzille vykecaly datum vydání, či jde jen o opakování parametrů, které se pro tyto karty ještě jen očekávají. Neznáme takty a TDP, takže je zatím dost otevřené, kam přesně se výkon na žebříčku grafik posadí.

Podle Fudzilly by měly být hned první den vydány nereferenční karty. To asi není překvapení, protože podle předchozích úniků dokonce mají existovat právě jen nereferenční verze a nic jiného. Před časem sice na internet vyplavala podoba referenčního chladiče, ale ta má být jen „virtuální“, údajně je navržená pro účely propagace, ale není určená k výrobě.

Render referenční karty AMD Radeon RX 6600 XT Render referenční karty AMD Radeon RX 6600 XT. Toto provedení se ale ve skutečnosti ani nebude vyrábět (Zdroj: VideoCardz)

Cena zatím od oněch zákulisních zdrojů nebyla zjištěná – je možné, že ji AMD ještě definitivně nestanovilo, protože její určení někdy nastává doslova na poslední chvíli. Nedávno se mluvilo o 399 $ za Radeon RX 6600 XT, což by bylo bohužel docela hodně (s daní okolo 10 550 Kč/408 €).

DT24

Pokud je vydání už blízko, tak by snad měly kompletní finální specifikace brzo uniknout a snad se dozvíme i tu cenu.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?