Hlavní navigace

Radeon RX 6900 XT prý dostane nereferenční verze, které neměly být. Třeba Sapphire Toxic

9. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Nejvýkonnější model grafických karet Radeon RX 6000 měl původně mít exkluzivně jen referenční provedení od AMD. Ale prý došlo k změně, bude například karta Toxic od Sapphire.

Když AMD odhalilo Radeony RX 6000, sestávala se jejich soupiska ze tří modelů. Ovšem jen Radeony RX 6800 a RX 6800 XT měly být standardně dostupné od všech výrobců karet i v nereferenčních provedeních. Dokonce už před oznámením se proslýchalo, že nejvyšší model Radeon RX 6900 XT – což má být jediná karta, v které bude čip „Big Navi“ kompletně aktivní se všemi 512 shadery – bude prodáván jen v provedení přímo od AMD s referenčním chladičem a dokonce ještě může být vyráběn jen v poměrně omezeném počtu.

Toto pak také bylo oficiálně potvrzeno. Ovšem možná nejde o definitivní verdikt. Začínají se objevovat informace, podle kterých AMD povolí a mohlo by plnotučný model nechat vyrábět i ostatní firmy. V takovém případě vzniknou i nereferenční karty – už se prý chystá minimálně jedna od Sapphire.

Nereferenční RX 6900 XT v jednání?

O změně původní restriktivní politiky se začalo proslýchat krátce po odhalen. Nejprve informoval Andreas Schilling z HardwareLuxxu, že nějaká jednání probíhají a výrobci karet mají o vlastní modely zájem, ačkoliv původně neměly být na programu. Protože karta má vyjít až nějaké tři týdny po řadě 6800/3800 XT (vydání má být 8. prosince), je na přípravu nějaký čas navíc.

https://twitter.com/aschilling/status/1322077898774380546

K tomuto se nyní přidal Patrick Schur, který již měl nějaké úniky k Big Navi před jeho odhalením. V neděli přišel s tweetem, podle kterého chystá Sapphire vlastní Radeon RX 6900 XT. Zřejmě by měl být nereferenční, je uvedeno, že bude patřit do edice „Toxic“ s custom chladičem. A s tím by se možná mohlo svézt i nějaké tovární přetaktování, které by mohlo o něco zvýšit výkon proti referenční konfiguraci. Ovšem asi za cenu spotřeby.

https://twitter.com/patrickschur_/status/1325230361790599169

AMD by teoreticky mohlo nechat vyrábět partnerské výrobce Radeon RX 6900 XT v referenčním provedení – který by se ale chladičem ani PCB a napájením nelišil od karty nabízené přímo AMD – rozdíl by pak byl asi jen v „nálepkách“ a podobné kosmetice. Ovšem pak by Sapphire tuto kartu nepojmenovalo Toxic, takže je-li informace pravdivá, asi AMD povolí i klasické nereferenční karty a nakonec Radeon RX 6900 XT nebude exkluzivní. I když to samozřejmě neznamená, že třeba nebude dostupný jen ve velmi omezených sériích.

Galerie: Referenční provedení grafiky AMD Radeon RX 6900 XT, oficiální vizualizace

PCB a chladič mohou být stejné jako pro RX 6800 XT

Pro výrobce karet by nemělo být až tak obtížné nereferenční Radeony RX 6900 XT vyrobit. Obě karty by měly používat stejné PCB, bude se jen lišit nahraný BIOS a osazená varianta GPU (všechny verze čipu Navi 21 ale fyzicky mají stejné pouzdro, takže se dají na stejnou desku osadit). Protože jak Radeon RX 6800 XT, tak RX 6900 XT mají stejně rychlé paměti GDDR6 o stejné kapacitě (16 GB na 16,0 GHz efektivně), je možné použít totéž provedení jako u nereferenčních RX 6800 XT. Ideálně by samozřejmě mělo mít dostatečně vysoký chladící výkon a dimenzované napájení, aby karta zvládla vyšší takty při továrním a/nebo uživatelském přetaktování, po němž se spotřeba asi vyšplhá výš, než na RX 6800 XT.

Určitá nevýhoda by mohla být, že tyto nereferenční karty mohou stát ještě o něco víc, než 999 $ (27 100 Kč s DPH), kolik bude AMD účtovat za referenční model. Ale větší výběr chladičů by byl plus, zvlášť vzhledem k tomu, že konkurenční GeForce RTX 3090 nereferenční modely má. Výrobci karet ani AMD zatím nic oficiálně nepotvrdili, takže předešlé berte s rezervou, ale snad se o chystaných nereferenčkách dozvíme v následujících týdnech víc i oficiálně.

Zdroje: VideoCardz, Andreas Schilling, Patrick Schur

Byl pro vás článek přínosný?