Hlavní navigace

Nová grafika AMD Radeon příští měsíc? AMD v Koreji registrovalo zatím neznámou kartu

23. 2. 2020

Sdílet

Hodně čtenářů je asi napnuto na tzv. „velké Navi“, či jinak řečeno chystaný výkonný model GPU Radeon, který by dodal konkurenci ke kartám Nvidia GeForce v highendu. Tuto kartu už AMD víceméně přislíbilo v oficiálních vyhlášeních, ovšem nikdy neřeklo, kdy přesně vyjde a nebo co by přesně mohla přinášet. Vypadá to však, že něco nového by firma mohla vydat příští měsíc u příležitosti Financial Analyst Day. Objevily se totiž dokumenty o nových kartách, které by mohly právě vydání velkého Navi signalizovat.

Zatím jsou tyto informační útržky jenom hodně nekonkrétní. V databázi certifikací, udílených korejským úřadem RRA (to by asi měla být obdoba amerického orgánu FCC), byly nalezeny nové grafické karty od AMD. Ovšem aby to nebylo tak lehké, v těchto dokumentech nejsou uváděná modelová jména, ale označení pro PCB použitá s daným GPU. Jde o desky D32310D30201 (u těchto označení by podle webu VideoCardz měly první tři číslice být označení PCB a poslední dvě číslice označení revize). Nemáme možnost odvodit, co by na těchto PCB mohlo být, ale se značnou pravděpodobností by mělo jít o nové GPU. A to proto, jelikož kódy těchto PCB jsou dosud neznámé a tedy asi nejde o nic s již vydanými GPU.

Toto by otevíralo možnost, že jde o karty s oním velkým Navi, nebo jak se bude nový výkonný Radeon jmenovat. Stojí to za řeč zejména proto, že podle techPowerUpu AMD v Koreji karty neregistruje v moc velkém předstihu. Radeon RX 5700 (XT) byl takto zanesen do databáze v červnu a vydán byl pak v červenci; Radeon RX 5600 XT byl zase registrován v prosinci a vydán pak v lednu. U těchto verzí Navi tedy byla prodleva asi měsíc až měsíc a půl.

Registrace PCB pro grafiky Radeon v databazi RRA Registrace karet Radeon (označení PCB) v databázi RRA (Zdroj: PCGamesN)

techPowerUp podotýká, že s nyní leaknutými označeními PCB by to AMD mohlo udělat zase stejně a pokud ano, mohlo by to znamenat vydání nebo odhalení v březnu (marci). AMD by tedy opravdu mohlo odhalit ono nové GPU na zmíněné konferenci Financial Analyst Day. Ta má být už 5. března a z akce AMD oznámilo živý přenos. Je ale samozřejmě možné, že nyní měsíční lhůta najednou dodržena nebude.

Nová karta je dost reálná, ale bude to highendový Radeon?

Tyto stopy tedy naznačují, že by příští měsíc mohl vyjít nějaký nový Radeon, ovšem jiná otázka je, zda skutečně půjde o to velké Navi neboli highendovou kartu s architekturou RDNA2. Jak už bylo řečeno, z označení PCB se to poznat nedá. Protože tato karta AMD teď v portfoliu chybí, nabízela by se přirozeně jako první možnost. Ale mluví proti tomu zase to, že zatím neuniklo vůbec nic o jejích parametrech, ani žádná jiná podrobnost. A to není obvyklé, z absence průsaků by se tedy dal vyvodit závěr, že velké Navi je ještě více než jen pár měsíců vzdálené.

7nm GPU Navi 14 z AMD Radeonu RX 5500 XT foto Fritzchens Fritz 02 7nm GPU Navi 14 z AMD Radeonu RX 5500 XT (Fot: Fritzchens Fritz)

Ačkoliv je tedy interpretace techPowerUpu, že registrace těchto PCB znamená odhalení velkého Navi příští měsíc, hodně lákavá, je třeba docela reálně počítat s tím, že se z tohoto vyklube něco jiného. Nevíme jistě, zda jsou dané karty vůbec určené pro hráče. Teoreticky by mohlo jít o něco spojeného s výpočetním GPU Arcturus – jehož BIOS nedávno unikl a ukázal něco o specifikacích. Pak by šlo o karty Radeon Instinct. A kromě toho se také pořád objevují informace o GPU Navi 12 – které by údajně mohlo být podobné Navi 10, jen s pamětí HBM2. Jak to s tímto čipem nakonec dopadne, to je celkem záhada, ale teoreticky by také mohl být podezřelým stojícím za oněmi PCB s označeními D32310 a D30201.

Registrace připravovaných karet tedy může být zajímavá informace, ale také nemusí. Opět tedy uděláte dobře, když budete zprávy, hovořící na základě tohoto zdroje o brzkém příchodu velkého Navi, brát s hodně velkou rezervou.

GPU architektura RDNA (Navi) a Radeony RX 5700 (prezentace na E3 2019)

Byl pro vás článek přínosný?