Hlavní navigace

Radeon VII nepodporuje Secure Boot, BIOS nemá podporu UEFI. AMD vydá aktualizaci

13. 2. 2019

Sdílet

Nová highendová grafika AMD s čipem Vega 20 šla do prodeje s BIOSem, který nepodporuje UEFI firmware a secure boot. Měla by to spravit aktualizace.

Po vydání Radeonu VII minulý týden (notně diskutovaného, jen co je pravda) vysvitla ještě jedna skrytá slabina, která přímo v recenzích zdá se nebyla vypíchnuta. Karta totiž nemá z výroby BIOS, který by byl kompatibilní s nyní již všude používaným režimem UEFI. To sice neznamená, že by karta vůbec nefungovala na moderních základních deskách, ale znemožňuje to funkce jako Secure Boot, případně by mohlo způsobit problémy v budoucnu. Zdá se ale naštěstí, že tato chyba by měla eventuálně být opravena. Jak upozornil techPowerUp na základě informací na svém fóru, BIOS/firmware Radeonu VII je klasický legacy, používaný s starým typem BIOSů na základních deskách, a není kompatibilní s novým (ale teď už několik let standardním) režimem UEFI. Chybí v něm i tzv. GOP, tedy miniovladač pro zobrazení v rámci UEFI a před načtením hlavního grafického ovladače v rámci OS. To znamená, že dnešní desky s touto grafikou při bootu potřebují aktivovat režim legacy emulace BIOSu (CSM). Instalace vám tím vlastně v UEFI vynutí emulaci spouštění v režimu starého legacy BIOSu. (Poznámka: zde je třeba odlišovat BIOS základní desky nebo jeho emulaci v UEFI a BIOS grafiky, což je separátní firmware přímo na kartě, kterému se z historických důvodů také říká BIOS. Bohužel je to teď trochu matoucí.) Toto je problém minimálně z hlediska komfortu uživatele, který už třeba mohl mít podporu CSM vypnutou.

Podporu UEFI doplňuje aktualizace BIOSu

Podle dosavadního průběhu věcí to vypadá, že za absencí podpory UEFI je buď spěch nebo nedbalost při přípravě k vydání, nikoliv záměr nebo neschopnost samotného GPU. AMD reagovalo na článek techPowerUpu prohlášením, podle kterého chybějící podporu doplní aktualizací BIOSu, který by už UEFI uměl.

Tato aktualizace/oprava již zdá se je dostupná výrobcům karet, ačkoliv snad z časových důvodu jsou grafické karty nacházející se v distribuci vybaveny ještě starými BIOSy bez podpory UEFI. ASRock už tento BIOS dokonce dává ke stažení (případně ho hostuje i techPowerUp). Všechny Radeony VII bez ohledu na výrobce jsou ovšem referenční a funkčně stejné, takže by se údajně tato aktualizace měla dát aplikovat i na karty i od ostatních značek. Možná ale bude přece jen čistější počkat na to, až bude update dostupný přímo od jejich výrobců.

Kromě toho však AMD také přislíbilo, že by aktualizátor BIOSu grafiky měl být zanedlouho (ovšem jde o neupřesněné „nedlouho“) dostupný ke stažení přímo z jeho webu. Tento patch by měl snad být univerzální. Kromě toho údajně má jít o nástroj „na jedno kliknutí“ spustitelný rovnou z Windows, s kterým by nahrání nové verze mělo být proveditelné snadno pro každého uživatele. Bohužel to nicméně vypadá, že Radeon VII nemá duální BIOS, takže přitom budete muset dávat pozor na výpadky proudu/zamrznutí počítače. Protože v případě pokaženého nahrání byste museli kartu naflashovat znovu nouzovými prostředky.

Aktualizováno:

Instalátor (respektive flashovač) BIOSu pro karty Radeon VII už je k dispozici na stránkách AMD. Ke stažení je soubor zip, v němž je ovšem spustitelný soubor, který by mě firmware na kartu nahrát. K dispozici je verze pro 64bitová a 32bitová Windows, takže je asi třeba použít správný dle vašeho PC (prakticky určitě 64bit, pokud nepoužíváte pro flashování jiné než hlavní PC). Pro alternativní operační systémy nebo Linux zdá se nástroj není, tam bude třeba aktualizovat ručně, nebo bude asi nejsnazší kartu dočasně osadit do jiného PC s Windows (ovšem musí asi mít dostatečně silný zdroj se dvěma osmipiny).

AMD Radeon VII (Zdroj: ComputerBase)

Galerie: výkon Radeonu VII v světových recenzích

Firmware nekompatibilní s UEFI může zpomalit start počítače

Podle AMD nemá BIOS bez podpory UEFI bootování/firmwaru žádné dopady na výkon, pod operačním systémem budou karty s oběma verzemi běžet identicky. Kde by se asi nynější UEFI-nekompatibilní verze mohla projevit, je rychlost spouštění a probouzení počítače. V UEFI režimu mohou desky nabíhat rychleji, protože nemusí spouštět modul CSM a obecně je proces bootu zmodernizovaný (ne všechny periferní zařízení se například musí inicializovat hned). Kromě toho ovšem bez podpory UEFI také nefunguje Secure Boot, což by měla dnes být podmínka pro získání loga kompatibility s Windows.

AMD has released a BIOS for the Radeon VII with UEFI GOP included for our AIB partners. We will also make a one click installable BIOS available to end users via AMD.com. We do not expect gaming performance differences between the non UEFI BIOS and the UEFI GOP included BIOS, although the non UEFI BIOS may experience slower boot times from cold boot.

Vzhledem k některým dalším ovladačovým nedodělkům (například nemá dobře fungovat přetaktování GPU) se vkrádá otázka, proč nebylo vydání o týden nebo dva odsunuto. Tedy pokud by takováto doba stačila, aby byly karty v krabicích již s finálním firmwarem a nebylo nutné je flashovat doma. Odklad by sice asi nevypadal moc dobře, ale pokud by to bylo za cenu hladšího startu...

Byl pro vás článek přínosný?