Hlavní navigace

Radeonů VII je při vydání ke koupi velmi málo, Anglie má míň než 200 kusů (oživeno)

10. 2. 2019

Sdílet

Aktualizováno (10.2. 2019):

OverclockersUK nyní už po vydání a recenzích Radeonu VII uvádí, že by měl mít brzy několik set dalších kusů Radeonu VII. Do konce února nebo začátku března by údajně karet mělo být (jen u tohoto prodejce) dostupných asi tisíc. Pro další trhy by tedy také měly od distribuce proudit další dodávky. Nezávisle na tom AMD uvedlo, že dostupnost řeší a obchodní síť by měla dostávat nové dodávky každý týden. Karty by tak snad neměly zůstat špatně dostupné dlouho. (Zdroje: OvercloskersUK, The Tech Report)

Původní článek ze 7. února 2019:

Včera jsme tu měli zprávu o GeForce GTX 1660 Ti, což by měla být nové levnější grafika generace Turing. Z grafického kolbiště přišlo zároveň něco nového i o produkci konkurenčního tábora – a sice o Radeonu VII, který má co nevidět také přistát na pultech obchodů (tentokrát ale naopak jako nejdražší herní model). Zdá se, že tyto karty nebudou dvakrát dostupné nejen co do ceny, ale také do sehnatelnosti.

Před časem se objevily zprávy, že AMD naplánovalo vyrobení jen 5000 kusů tohoto modelu. Ty ovšem nebyly potvrzené a mohlo jít o spekulaci. Nicméně to, že množství karet v prodeji bude značně omezeno, bude zdá se pravda minimálně při vypuštění a v prvních dnech prodeje. I na větších trzích mají být k dispozici velmi malá množství Radeonů VII, takže zvlášť u nás může být potíž je zpočátku koupit.

Anglie dostane ze začátku jen 100–200 karet...

Včera se objevila zpráva (například na techPowerUpu), že celá Velká Británie by měla při uvedení dostat do obchodů jenom 100 kusů karet. Tento údaj pocházel od prodejce Overclockers UK, který z nich měl mít pro sebe 44 kusů. Později se ovšem tato čísla o něco zvýšila. KitGuru píše, že se zástupci obchodu mluvil a bylo mu řečeno, že karet dostupných v době vydání bude nakonec víc, mezi 100 a 200 kusy; Overclockers UK jich má prodávat 76. Je však zmíněno, že další dodávky by měly přibývat po vydání. Karty Radeon VII by měly vyrábět firmy Asus, Gigabyte, MSI, Sapphire, Powercolor a zřejmě i ASRock.

amd radeon vii asrock karty reddit Karty AMD Radeon VII od ASRocku (Zdroj: Reddit)

AMD před časem v reakci na drby o malém množství karet uvedlo, že by jich mělo být dost pro všechny zájemce. Asi nehrozí, že by ti z vás, kdo by případně nějaký Radeon VII chtěli a prošvihli první sérii, se už pak vůbec nedočkali. Ovšem z posledních informací to vypadá, že přechodně po vydání by karta špatně sehnatelná být mohla. To samozřejmě bude záviset i na poptávce. Tento stav může asi trvat pár týdnů, ale zatím těžko říct, jak dlouho. Je třeba říct, že momentálně může být problém i s Čínským novým rokem, kdy se v Asii provoz hardwarového průmyslu ze značné části zastaví.

...a Francie nebo Španělsko jen zlomek toho

Situace v Anglii nemá být každopádně ojedinělá. CowcotLand uvádí, že Francie údajně při začátku prodejů dostane ještě mnohem méně kusů – jen 20. Stejný příděl má na den 1 mít také Španělsko. Nevíme, zda třeba od času získání této informace nebyly i pro ně potvrzeny další dodávky jako v případě Anglie, ale pořád by asi celkové množství bylo v nízkém řádu. Není úplně jasné, zda dvacítka platila pro celkový počet, nebo pro jednotlivé dostupné modely (míněno od různých výrobců). I pokud by ale bylo dvacet kusů na jednu značku, stále by to bylo velmi málo.

Specifikace karty Radeon VII (CES 2019)

O situaci ve zbytku světa informace nejsou, takže nevíme, zda třeba USA dostalo přednost, nebo bude edice také tam stejně limitovaná (nebo dokonce ještě víc). Pro nás asi tyto informace nevyznívají vůbec dobře. Pokud by pro o hodně větší trhy jako je Francie bylo k dispozici 20 (nebo podobný dvouciferný počet) kusů, pak si asi můžete domyslet, jak štědrý může být příděl pro circa desetimilionový český trh. Tuzemští zájemci pravděpodobně budou muset počkat, i když nějaké symbolické množství by se asi mohlo v prodejně Svazarmu některých velkých eshopech na prodej objevit.

Galerie: rozborka Radeonu VII, chladič a PCB (článek zde)

Byl pro vás článek přínosný?