Hlavní navigace

Ryzen 5 2400G a Ryzen 3 2200G jsou tu: zenová APU s herním výkonem samostatné grafiky

12. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nové Ryzeny jsou zatím nejlepší APU: mají díky Zenu pořádné CPU, grafický výkon jako aktuální konzole a konečně i moderní výrobní proces s FinFETy

Ryzen konečně s pořádnou integrovanou grafikou

Jak už víme od začátku ledna, dnešní den měly být po skoro ročním čekání od vydání první generace Ryzenů uvedena první desktopová APU s architekturou Zen a 14nm procesem – tedy procesory s integrovanou grafikou. A skutečně je tomu tak, AMD dnes vypustilo Ryzen 5 2400G a Ryzen 3 2200G. Jde o desktopovou verzi Ryzenu Mobile se čtyřmi jádry Zen a grafickým jádrem architektury Vega o 512 nebo 704 stream procesorech. Konečně tak lze pořádně využít ony obrazové výstupy na deskách platformy AM4, dalo by se říct s trochou nepřesnosti.

O obou nových APU je toho hodně známo už od odhalení na CES 2018. Jedná se o desktopové provedení čipu Raven Ridge, které se instaluje klasicky do socketu AM4 (jen je třeba mít aktualizovaný BIOS). Na palubě je jeden „Core Complex“ (CCX) se čtyřmi jádry Zen. To, že všechna jádra jsou v jednom CCX by teoreticky mohla být výhoda proti dosavadním čtyřjádrovým Ryzenům s uspořádáním 2+2 ve dvou CCX, ovšem Raven Ridge má zase menší 4MB L3 cache. Architektura jader by měla být nezměněná proti Ryzenům první generace, a čip je také stále vyráběný 14nm procesem. TDP je 65 W a při zátěži ho APU zdá se využívají beze zbytku, volitelně by mělo být konfigurovatelné na 45 W. Posléze se mají objevit i úspornější 35W verze, o nich ale až za chvíli.

Snímek čipu Raven Ridge od AMD. Obdélník vlevo je CCX CPU, nad ním paměťový řadič, pod ním zřejmě multimediální blok. GPU Vega jsou modré bloky vpravo Snímek čipu Raven Ridge od AMD. Obdélník vlevo je CCX CPU, nad ním paměťový řadič, pod ním zřejmě multimediální blok. GPU Vega jsou modré bloky vpravo

Současně je integrované grafické jádro Radeon Vega, které má fyzicky 11 bloků CU, čili 704 stream procesorů. CPU a grafika sdílí dvoukanálový řadič paměti DDR4, který oficiálně podporuje frekvenci 2933 MHz – pro jednostranné moduly s jedním aktivním slotem na kanál. To je ale asi striktně vzato garantováno pro DDR4 odpovídající standardu JEDEC, zatímco většina modulů na trhu tyto frekvence asi dosahuje přetaktováním skrze profily XMP, vyladěné výrobcem pro čipy Intel. Pro provoz na vyšších frekvencích tak stále může být nutné laborovat s nastavením nebo dávat pozor při výběru modulů.

Modely: ten rychlejší a ten laciný

Ryzen 5 2400G je z obou vydaných APU plnotučným modelem. Jeho čtyři jádra běží v základu na 3,6 GHz a s turbem na 3,9 GHz. Ryzen 5 2400G má rovněž aktivní SMT, což značně pomáhá vícevláknovému výkonu (a dovoluje umazat část náskoku šestijádrových Core i5, kterým Intel HT vypíná). Grafika označená Radeon Vega 11 používá všech 704 stream procesorů na frekvenci 1250 MHz. Její hrubý teoretický výkon je 1,76 TFLOPS v FP32. Oficiální cena tohoto modelu je 169 dolarů, u nás se v obchodech objevil za cenu okolo 4200 Kč.

Ryzen 5 2400G na fotografie z "unboxingu" webu The Tech Report Ryzen 5 2400G na fotografie z "unboxingu" webu The Tech Report

Ryzen 3 2200G je pak ořezaná verze, která ale asi bude zároveň o dost atraktivnější díky ceně. Základní frekvence jeho čtyř jader je zde 3,5 GHz a maximální turbo 3,7 GHz. Tento model stejně jako předchozí Ryzeny 3 nemá SMT, zpracovává tedy jen čtyři vlákna. Grafika Radeon Vega 8 je oříznutá dost výrazně na 512 stream procesorů a nadto má ještě nižší frekvenci 1100 MHz. To na jednu stranu výrazně snižuje její teoretický hrubý výkon (na 1,12 TFLOPS), ale v praxi se ukazuje, že rozdíl ve hrách zdaleka tak výrazný není. Je to díky tomu, že obě verze mají stejnou paměťovou propustnost, která je zřejmě hlavní brzdou. Výrazně tak tedy u modelu 2200G trpí hlavně vícevláknový výkon CPU kvůli vypnutému SMT.

APU Raven Ridge pro desktop APU Raven Ridge pro desktop

Ovšem doporučená cena Ryzenu 3 2200G je jen 99 dolarů (u nás okolo 2550 Kč), což hendikepy víc než kompenzuje a toto APU tudíž asi bude o dost atraktivnější než výkonnější verze. Stručně řečeno, má lepší poměr cena/výkon; jde mimochodem o momentálně nejlevnější Ryzen, plus to integrované GPU k tomu.

Chladič Wraith Steatlh, který AMD dává k Ryzenům 3 1200 a 1300X a k Ryzenu 5 1400 Chladič Wraith Steatlh, který AMD dává k Ryzenům 3 2200G a k Ryzenu 5 2400G

V ceně je u obou APU chladič Wraith Stealth, jenž by snad měl být o něco kvalitnější (tišší) než ty přibalené k Intelům. Je ovšem nižší a méně účinný proti Wraith Spire, který má AMD u Ryzenů 1500, 1600 a 1700.

Detaily ke grafice, výbava a co je dále dobré vědět

Grafické jádro by mělo nést architektonické novinky ze samostatného GPU Vega, například podporu výpočtů v FP16 s dvojnásobným výkonem. Poměr texturovacích jednotek by měly být stejný jako u jiných GPU s architekturou GCN. Radeon Vega 11 jich má 44, Radeon Vega 8 pak 32. Rasterizačních jednotek (ROP) by zřejmě mělo být u obou verzí 16. GPU má dva hardwarové schedulery a čtyři ACE (asynchronous compute engines).

Schéma Radeonu Vega 11. Radeon Vega 8 se má lišit jen třemi vypnutými CU/NCU (Zdroj: Tom's Hardware) Schéma Radeonu Vega 11. Radeon Vega 8 se má lišit jen třemi vypnutými CU/NCU (Zdroj: Tom's Hardware)

Grafika podporuje FreeSync, bezdrátový přenos obrazu přes Miracast, zatím ale není jasné, jak je to třeba s podporou HDMI 2.0 a DisplayPortu 1.4. Podle parametrů embedded verzí se zdá, že samotný křemík APU umí obojí (minimálně u BGA modelů, viz zde). Podporu asi však musí mít zároveň základní deska, což je možná ta žába na prameni. Současné modely nabízejí jen HDMI 1.4 a DP 1.2; uvidíme, jak na tom bude nová generace s čipsety B450/X470/A420.

Pokud jde o multimediální výbavu, má hardwarový dekodér v čipu zvládat HEVC při rozlišení 4K a 60 snímcích za vteřinu, a to jak v 8bitovém, tak v 10bitovém formátu (profil Main 10) pro HDR nebo obsah z disků Ultra HD Blu-ray. Zároveň je podporováno i hardwarové dekódování formátu VP9, a to opět i v 10bitovém profilu. To hlavní pro potřeby přehrávání multimédií by tím mělo pokryté, přicházející kodek AV1 zatím stále neuzavřel specifikaci, takže jeho podpora se ještě čekat nedá. GPU podporuje HDCP 1.4 a 2.2 pro 4K obsah. Eventuálně by mělo být podporováno DRM PlayReady 3.0 (pro 4K Netflix a tak dále), ale ovladač ještě není hotov, údajně by měl být vydán v Q2 2018, a to údajně z jeho kraje, takže snad v dubnu.

Schopnosti přehrávání a komprese videa multimedálního bloku v APU Raven Ridge Schopnosti přehrávání a komprese videa multimediálního bloku v APU Raven Ridge (Zdroj: Tom's Hardware)

Precision Boost 2

Proti předchozím Ryzenům mají CPU jádra obou dnešních novinek jinak pokročilejší turbo Precision Boost 2 (popisovali jsme ho u Ryzenů Mobile, které ho měly jako první). To mimo jiné znamená, že frekvence může dle spotřeby jít nahoru a dolů v celém rozsahu boostu bez ohledu na počet jader, zatímco dříve mohla všechna jádra naráz mít maximálně 100MHz boost. Změny frekvence by měly probíhat po 25MHz krocích.

amd-ryzen-apu-mobilni-precision-boost-2

PCI Express 3.0 ×8 a nepodpora multi-GPU

Parametry jako TDP (65 W), L3 cache (4 MB) nebo podporu 2933MHz pamětí mají oba modely stejné, což platí i pro další konektivitu. Na platformě AM4 mají víceméně stejné funkce jako výkonnější Ryzeny bez grafiky (které ale neoživí grafické výstupy), s jednou podstatnou výjimkou. Řadič PCI Express v procesoru neposkytuje 16 linek pro osazení samostatného GPU, ale jen rozhraní PCI Express 3.0 ×8. To pro hraní se samostatným GPU přináší určitý byť malý výkonnostní propad (pokud ovšem grafika sama nemá rozhraní jen ×8, což je případ Radeonů RX 550 a 560). Ovšem vedlejší efekt je, že linky nelze rozdělit na ×8/×8. U desek s čipsetem X370 tedy nebude fungovat CrossFire/SLI. Málokdy to asi bude reálným problémem, ale je třeba s tím počítat.

Naopak přetaktování by mělo fungovat stejně – obě APU jsou odemčená a lze je přetočit na všech deskách s čipsetem B350 nebo X370 (lowend A320 přetaktování nepodporuje). Dosažitelné frekvence jsou zdá se podobné jako u 14nm Ryzenům bez GPU – okolo 4,0 GHz u CPU.

amd-ryzen-apu-raven-ridge

Pozor, APU mají místo pájky pastu

Ryzeny s grafikou však zdá se až tak dobrá volba pro nadšence zamýšlející přetaktování nejsou. Nemají totiž na rozdíl od Ryzenů založených na čistě CPU čipu Summit Ridge připájený rozvaděč tepla. Místo toho je jako u Intelů použitá teplovodivá pasta. Oficiální vysvětlení je, že z cenových důvodů. APU se totiž budou prodávat za výrazně nižší průměrné částky, kdežto u Ryzenů bez GPU se většina produkce prodá jako šestijádra nebo osmijádra s průměrnou cenou až někde okolo 200 dolarů. Přitom jsou však oba čipy téměř stejně velké (210 mm²) a tedy i podobně drahé na výrobu. Delidding už byl zachycen na videu (zdroj: Pro Hi-Tech):

Větší kontaktní plocha křemíku by snad mohla znamenat o něco snazší chlazení než u výrazně menších pastovaných čipů Intelu, který má hlavně 14nm čtyřjádra už hodně malá (okolo 120 mm²). Ovšem teploty budou při zátěži a OC o dost vyšší než u dosavadních pájených Ryzenů. Pro nadšence, které nezajímá integrovaná grafika, tedy bude na platformě AMD lepší počkat na 12nm Ryzeny Pinnacle Ridge, které naváží na čistě-CPU Ryzeny 1000 a asi by zase měly být pájené. Nebo „delidovat“. Zřejmě tedy nyní situace bude stejná jako před pár lety, kdy procesory FX byly pájené, ale APU Trinity, Richland a Kaveri používala pastu.

Recenze: 3D výkon plus minus jako GeForce GT 1030

Různé hardwarové weby měly APU Raven Ridge k dispozici předem na testování, a tak dnes vyšly recenze: například na The Tech Reportu, PC Perspective, AnandTechu, Tom's Hardware nebo ComputerBase (německy). Výkon CPU části skýtají APU zhruba o 10 % vyšší proti Ryzenům 1200 a 2400, v čemž hrají roli takty, ovšem nižší než jejich přímí konkurenti od Intelu i3-8100, respektive i5-8400), kteří jsou však dražší.

Lákadlem těchto APU je jako vždy kombinace konkurenceschopného CPU a integrované grafiky s relativně vysokým výkonem. To se podle všeho podařilo, grafika Radeon Vega 11 u Ryzenu 5 2400G dosahuje v průměru až na výkon GeForce GT 1030 s pamětí GDDR5, nebo dokonce o něco výš. Ta má v některých hrách výsledky lepší, v jiných ale zase horší, takže relativní srovnání hodně závisí na konkrétních titulech. Jak se asi dalo čekat, integrovaná GPU čipů Intel jsou proti těmto novým APU daleko vzadu, grafika UHD 630 v Core i3-8100 a Core i5-8400 má podle ComputerBase jen 40-41 % výkonu Radeonu Vega 11 v Ryzenu 5 2400G. Integrovaná 14nm Vega ovšemže deklasuje také Radeony ve starších 28nm APU.

Srovnání výkonu integrovaných grafik Ryzenů, starších APU a Intel Coffee Lake dle ComputerBase Zprůměrované srovnání výkonu integrovaných grafik Ryzenů, starších APU a Intel Coffee Lake dle ComputerBase
Průměrný výsledek APU Raven Ridge dle 99 % FPS indikujících plynulost hraní (Zdroj: The Tech Report) Průměrný výsledek APU Raven Ridge dle 99 % FPS indikujících plynulost hraní (Zdroj: The Tech Report)

Radeon Vega 8 v Ryzenu 3 2200G vychází v některých recenzích v průměru jen o několik procent pomalejší než Radeon Vega 11. Pokud jsou použité stejné paměti, „bottleneck“ je pravděpodobně zejména v propustnosti. Ale třeba Tech Report upozorňuje, že plynulost je na tom hůř (rozdíl 14 %). Ovšem tento deficit slabší verze by se asi měl dát aspoň z části kompenzovat přetaktováním integrovaného GPU z jeho nižší výchozí frekvence. Právě Ryzen 3 2200G si v recenzích odnesl největší chválu či doporučení, jelikož je s cenou 99 dolarů (2550 Kč) naceněn vyloženě agresivně. Nestojí o moc víc než ona samostatná karta GeForce GT 1030, čímž je hodně atraktivní do levných PC pro méně nenáročné hraní.

35W verze jsou na cestě, lowend jako Athlon

AMD zatím vypustilo jen tyto dva 65W modely, ale zdá se, že už se rýsují i úsporné 35W modely. Objevily se totiž v seznamech podporovaných CPU pro desky ASRocku a Asusu, kde si jich všiml web VideoCardz. Tyto 35W typy poznáte podle přípony „GE“ na konci. Jde to proti původním plánům používat písmeno S po vzoru Intelu, GE je ale logičtější isrozumitelnější. 35W APU se tedy jmenují Ryzen 5 2400GERyzen 3 2200GE a podle výrobců desek mají obě základní frekvenci 3,2 GHz. Takty turba a grafik neznáme, logicky ale celkový výkon bude kvůli nižší spotřebě o něco nižší.

35W Ryzen 3 2200GE a Ryzen 5 2400GE v seznamu podporovaných modelů desky ASRock. Pozn. kapacita cache je udávaná pro L2, ne pro L3 (Zdroj: VideoCardz) 35W APU Ryzen 3 2200GE a Ryzen 5 2400GE v seznamu podporovaných modelů desky ASRock. Pozn. kapacita cache je udávaná pro L2, ne pro L3 (Zdroj: VideoCardz)

Mimochodem, nedávno se nám vynořil také Athlon 200GE, který tím pádem asi rovněž bude 35W desktopovým procesorem pro socket AM4. Lowendové verze levnější než 100 dolarů tedy zřejmě už nedostanou označení Ryzen, ale ponesou na bedrech úkol připomínat slavnou památku architektur K7 a K8.

Byl pro vás článek přínosný?