Hlavní navigace

AMD vydává ještě další Ryzeny: 45W modely a 12nm čtyřjádra tvořená jediným CCX

11. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Minulý týden AMD vydalo několik procesorů, mezi nimi dvoujádro Athlon 200GE, první (skoro)Ryzen pro socket AM4 v nejlevnějším cenovém pásmu. Trošku zvláštně přišlo další podobné oznámení ani ne týden poté. Na trh byly nyní zřejmě uvolněny další procesory Ryzen druhé generace pro socket AM4. Jde o čipy, o jejichž existenci už nějakou dobu protékaly zprávy, ale docela dlouho se ne a ne objevit v obchodech. Nyní zřejmě jejich doba přišla, ale s jejich dostupností to stejně bude komplikované.

Tiskovou zprávu o vydání nových Ryzenů AMD rozesílalo zřejmě v Americe. Oficiálně vypuštěné na trh by podle ní měla jít dvě čtyřjádra: Ryzen 5 2500X a Ryzen 3 2300X. Jde o 12nm čtyřjádra vyrobená z čipů Pinnacle Ridge, nikoliv o deriváty 14nm APU Raven Ridge. Komplikace ale je, že AMD zdá se tyto procesory (alespoň zatím) nepustilo do volného prodeje. Ono oficiální odhalení je zřejmě spojeno s tím, že se na trh dostávají počítače, v nichž jsou obě CPU obsažena. Zda půjde o modely jen čistě pro OEM trh, zatím ale úplně jasné není. AMD by je možná mohlo pustit do normální distribuce poté, co se prodají zásoby starších modelů Ryzen 5 1500X a Ryzen 3 1300X, jejichž následníky obě novinky představují.

amd-ryzen-apu-raven-ridgeRyzen 5 2500X

Vyšší z obou modelů, Ryzen 5 2500X, je čtyřjádro s SMT, tedy osmi vlákny. Jeho základní frekvence je 3,6 GHz a maximální turbo 4,0 GHz, TDP je přitom 65 W. Maximální takt není proti modelům 2700X a 2600X moc vysoko, procesor by asi mohl jít přetaktovat nad tuto úroveň (4,1–4,2 GHz). Protože procesor používá křemík z osmijader Pinnacle Ridge, není obsažena integrovaná grafika. A také to znamená, že na rozdíl od čtyřjader 2200G a 2400G budou modely 2300X a 2500X mít řadič PCI Express 3.0 ×16 pro připojení grafické karty. APU mají totiž řadič jen na osm linek PCIe 3.0. Paměti DDR4 jsou oficiálně podporovány na 2933 MHz.

Čtyřjádra jsou teď monolitická

Co je pro tato čtyřjádra důležité vypíchnout, je interní konfigurace. Už dřív jsme spekulovali, že AMD by u těchto čtyřjader mohlo jít trošku jinou cestou než u první generace, která měla čtyři jádra rozložená do dvou bloků CCX. To je konfigurace vycházející z architektury osmijádrového čipu interně tvořeného dvěma čtyřjádrovými bloky CCX. U čtyřjádrových Ryzenů první generace byly v každém ze dvou bloků CCX aktivována jen dvě jádra. Nevýhoda ale byla, že jádra z jednoho CCX nemají přímé propojení s jádry v druhém a nemohou přímo přistupovat do jejich L3 cache. Tato komunikace musí jít přes propojovací logiku Infinity Fabric, což přidává latenci a snižuje propustnost. V řadě aplikací (třeba hrách) toto může mít dopad na výkon.

Snímek čipu Pinnacle Ridge Snímek čipu Pinnacle Ridge. Dva velké obdélníky napravo a nalevo jsou dva oddělené bloky CCX

Tato dvě nová čtyřjádra mají místo dvou aktivních jader ve dvou CCX ale čtyři jádra v jednom CCX, zatímco druhý blok CCX je vypnutý kompletně. AMD tuto informaci zdá se potvrdilo několika americkým webům, které o procesorech psaly. Odpadne zde tedy onen výkonnostní postih při komunikaci mezi jádry přes IF. Cenou za to ale je, že L3 cache je teď velká jen 8 MB, kdežto Ryzen 5 1500X měl díky dvěma CCX celkem 16 MB (8 + 8 MB).

Ryzen 3 2300X

Výše zmíněné platí také pro levnější Ryzen 3 2300X. Také ten má mít svá čtyři jádra v jediném CCX s 8MB L3 cache. Toto CPU ovšem schytalo vypnutý SMT, takže místo osmi vláken zpracovává jen čtyři. Maximální frekvence turba je opět 4,0 GHz, ale základní takt byl snížen na 3,5 GHz. TDP je opět 65 W. Tento model bude logicky levnější, ale oficiální částky pro ani jedno CPU neznáme. To je spojeno s tím, že se zatím prodávajíc jen v těch hotových sestavách (měl by to být třeba desktop Acer Nitro).

Úsporné Ryzeny se 45W spotřebou

Ačkoliv tyto procesory nebyly zřejmě součástí oficiálního oznámení, v tabulce s parametry obou čtyřjader se objevily ještě další dva modely – úsporná osmijádra a šestijádra s TDP 45 W (i o těch už jsme měli předběžné zprávy). Zda jsou také oficiálně vypuštěné na trh, není zřetelné, ale AMD tímto aspoň potvrdilo jejich existenci a parametry.

Ryzen 7 2700E bude osmijádro s SMT (16 vlákny). Při 45W TDP bude maximální frekvence jeho turba 4,0 GHz. Základní frekvence byla snížena na 2,8 GHz (pro srovnání, 65W model 2700 ji má na 3,2 GHz). Ryzen 5 2600E bude poskytovat šest jader s SMT (12 vláken). Jeho TDP je také 45 W. V tomto případě je základní takt 3,1 GHz, maximální turbo je údajně rovněž 4,0 GHz. To je zajímavé, pokud se nejedná o chybu. Klasický 65W Ryzen 5 2600 má totiž maximální boost jen 3,9 GHz.

AMD Ryzen 2000Ani pro tyto 45W procesory bohužel neznáme cenu. Zda se někdy objeví v samostatné distribuci, je dost nejisté. 35W APU Ryzen 5 2400GE a Ryzen 3 2200GE jsou zatím dostupné jen v hotových počítačích a samostatně se koupit nedají.

Byl pro vás článek přínosný?