Hlavní navigace

AMD vydalo 45W mobilní Ryzeny s grafikou Vega. Notebooky s nimi ale zatím chybí

19. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Ti, kdo nás čtou pravidelně, patrně ví, že AMD už delší dobu chystá na trh výkonnější 45W procesory Ryzen pro notebooky – lépe řečeno, APU Ryzen s integrovaným GPU. Poměrně dost toho o nich prosáklo už na jaře a pokud je tu něco překvapivého, pak fakt, že se pořád ještě nikde neobjevily. Toto ale končí, AMD nyní dva 45W mobilní čipy oficiálně zařadilo do nabídky. Nevyšla k tomu sice žádná tisková zpráva nebo jiný pokus o publicitu, ale tyto procesory by tímto měly být reálně na trhu.  

Ryzen 7 2800H a Ryzen 5 2600H

Jedná se o dva modely se 45W TDP: Ryzen 7 2800H a Ryzen 5 2600H (který bude logicky levnější). Označení písmenkem H by na první pohled signalizovalo, že jde o konkurenci pro řadu H u Intelu, ale reálně to tak úplně neplatí. Oba tyto Ryzeny představují ve skutečnosti spíš výše taktované mobilní Ryzeny řady U, je totiž použitý stejný 14nm křemík. Na rozdíl od platformy Intelu (která potřebuje externí čipset) představují Ryzeny řady H stejně jako řada U čipy typu SoC nevyžadující samostatný čipset. A mají stejné pouzdro (FP5) jako Ryzeny řady U. To by asi dokonce mělo být kompatibilní, ale 45W APU samozřejmě potřebuje silnější napájení a chlazení, takže reálně tyto procesory do stejných notebooků jako Ryzeny řady U nemohou. Konektivita a výbava čipů H by obecně měla být stejná jako u účkových Ryzenů, liší se jen TDP a výkon.

Oba nové procesory mají čtyři jádra Zen s SMT (osmi vlákny) a 4MB L3 cache. Ryzen 7 2800H má základní frekvenci 3,3 GHz a maximální turbo 3,8 GHz. Grafické jádro Radeon Vega 11 dosahuje v jeho případě maximální frekvenci až 1300 MHz a obsahuje 11 bloků CU, tedy 704 shaderů. Je tedy plně aktivované na rozdíl od Radeonu Vega 10 v čipu Ryzen 7 2700U.

Ryzen 5 2600H se naproti tomu podobá posílenému Ryzenu 5 2500U. Jeho maximální turbo je stejných 3,6 GHz, ale vyšší TDP dovolilo zvýšit základní frekvenci modelu 2600H na 3,2 GHz. Grafika je tentokrát Radeon Vega 8 s 512 shadery (8 bloky CU) a její maximální frekvence dělá 1100 MHz. TDP je jinak u obou procesorů stanoveno na 45 W, ale lze ho volitelně zvýšit na 54 W, nebo snížit na 35 W. Tím se bude měnit výsledný výkon.

Mobilní verze APU Raven Ridge v pouzdru BGA Mobilní verze APU Raven Ridge v pouzdru BGA

Zatímco Intely řady H jsou nyní šestijádrové, Ryzeny řady H jim v tomto už konkurovat nedokáží. Jednoduše nemohly nabídnout víc než čtyři jádra, jelikož jde stále o stejné čipy Raven Ridge. Díky vyššímu TDP bude sice výkon CPU o něco vyšší než u 15W Ryzenů, nicméně tím, čím se tyto procesory mohou vyvýšit nad konkurencí, je integrované GPU. I u něj totiž vyšší TDP dovolí dosáhnout vyššího výkonu. Jednak čistě vyššími udržitelnými frekvencemi, ale kromě toho také díky rychlejší RAM. Ryzeny 2800H a 2600H totiž podporují paměti DDR4 na taktu 3200 MHz, zatímco 15W čipy mají povolenu rychlost jen do 2400 MHz efektivně. Spárování s DDR4 na 3200 MHz dodá 45W APU až o 50 % vyšší propustnost. Ta je přitom největším limitem grafického výkonu u APU, takže výsledek by měl být znát.

Tyto procesory by tedy mohly docela dobře fungovat bez samostatné grafické karty. Do značné míry jsou tak možná konkurencí spíš pro 28W procesory Coffee Lake-U od Intelu disponující GPU Iris Plus 655. Ovšem integrované Radeony by asi měly mít výrazně vyšší herní výkon než grafika Intelu. 45W APU lze také chápat jako alternativu ke zkombinování 15W CPU a dejme tomu 20-30W samostatné mobilní grafiky, jako je třeba Nvidia GeForce MX150.

Ryzen 7 2800H a Ryzen 5 2600H by se měly dostat do počítače HP Pavillion All-in-one Ryzen 7 2800H a Ryzen 5 2600H by se měly dostat do počítače HP Pavillion All-in-one

Objeví se v obchodech?

Otázka je ovšem, zda se takové notebooky (nebo potažmo all-in-one PC či minipočítače) také objeví na trhu. V tomto je AMD odkázáno na (ne)milost jejich výrobců a v poslední době s ní moc velké štěstí nemělo. Je možné, že toto je také důvod, proč firma tak dlouho s uvedením těchto 45W Ryzenů Raven Ridge pro notebooky tak dlouho otálelo. Jejich formální vypuštění na trh teď totiž nastalo až 10 měsíců po vydání 15W verzí. A mohlo to být právě proto, že na nich doteď žádný z výrobců nezaložil žádný notebook. Víme zatím jen o all-in-one počítači HP Pavillion, jenž by se měl dodávat s oběma modely, a podle některých zdrojů by snad mělo nějaké takové počítače chystat i Lenovo. Takže se možná na trh tyto Ryzeny přece jenom dostanou.

Byl pro vás článek přínosný?