Hlavní navigace

AMD Ryzen 3 1200 „AF“ je jenom z jednoho CCX. Výkon má lepší o 14–25 %

13. 5. 2020

Sdílet

Před dvěma týdny jsme tu měli zprávu o nových čtyřjádrech AMD Ryzen 3 3100 a 3300X, které přinesou osm vláken a konečně architekturu Zen 2. Jenže ty stojí pořád docela dost peněz. V nejlevnějších PC tak přijde vhod, že se zhruba současně objevila v obchodech „AF“ verze čtyřjádra Ryzen 3 1200. To sice nominálně pořád patří do první generace Ryzenů, ale křemík a architektura je ve skutečnosti už z 12nm novější a výkonnější generace. Jaké to má výhody, už jsme probírali, když zpráva o začátku jeho prodeje přišla, ale ukazuje se, že je zde ještě jedna tajná zbraň, která očekávaná nebyla.

AF čtyřjádro je také single-CCX

12nm Ryzen 3 1200 „AF“ je totiž tvořený jen jedním blokem CCX. Jde o procesory vyráběné z fyzicky osmijádrových čipů, v kterých je polovina vypnutá, ale existují dvě cesty, jak to udělat. Osmijádra Ryzen jsou tvořená ze dvou čtyřjádrových boků CCX, mezi kterými není přímo sdílená L3 cache a komunikace probíhá po Infinity Fabric, což je relativně pomalejší než komunikace přímo v rámci CCX, kde jádra L3 cache sdílí.

Při tvorbě čtyjádra je možné vypnout v každém CCX dvě jádra a polovinu L3 Cache, takže CPU pak má 8MB, ale je to ve skutečnosti 2×4 MB. To znamená, že programy běžící na určitém jádru mohou najednou využívat vždy jen 4 MB. Toto je způsob, jak AMD vyrábělo původní Ryzeny 3 1200 (v označení mají písmena AE nebo AEBOX).

Druhá a pro výkon lepší možnost je, že se vypne celý jeden CCX a v druhém zůstanou všechna čtyři jádra aktivní i s celým blokem 8MB L3 cache. A uživatelé, sdílející na internetu zkušenosti, nyní uvádějí, že nové 12nm Ryzeny 3 1200 „AF“ používají oproti původním naopak tento způsob.

Screenshot CPU Z pro AMD Ryzen 3 1200 AF Zdroj SteDi Gaming Screenshot CPU-Z pořízený na procesoru AMD Ryzen 3 1200 AF (Zdroj: SteDi Gaming)

To znamená, že všechna jádra mohou vzájemně přímo komunikovat, všechna mají přístup do stejné sdílené L3 cache a ta má monolitických 8 MB, což může jedno jádro využít celé. Jak jsme probírali v článku o konstrukci Ryzenu 3 3100 a 3300X, toto je výhodnější a mělo by mít určitý dopad na výkon. Ne vždycky asi nějak velký, ale u těchto levných (stojí od cca 1400 Kč) a na dnešní poměry už nijak extra výkonných čipů je každá pomoc plus.

Inter CCX latence pro 12nm AMD Ryzen 3 1200 AF Zdroj SteDi Gaming Inter-CCX latence pro 12nm AMD Ryzen 3 1200 AF (Zdroj: SteDi Gaming)

Ryzen 3 1200 v revizi „AF“ (v obchodech ji poznáte podle kódu YD1200BBAFBOX, viz boxík Heureky) tak bude mít proti původní verzi hned tři výhody. Má o něco lepší latenci pamětí a L3 cache (což trošku zvyšuje reálný výkon při stejné frekvenci), díky lepšímu boostu při zátěži všech jader neběží na 3,2, ale typicky na 3,45 GHz (to bylo původně turbo jen pro jedno jádro, ale nyní na něm procesor údajně běží prakticky vždy). A teď k tomu ještě přibyla výhoda z monolitické skladby jader z jediného CCX.

Recenze ukazuje, že AF nese velké zlepšení výkonu

Recenze tohoto procesoru se objevila na webu SteDi Gaming. Tomu vyšel poměrně velký nárůst herního výkonu (přes 20 %) a menší, ale pořád pěkný 14% nárůst výkonu v aplikacích. V grafech z tohoto testu, který můžete vidět v galerii, jsou i čísla pro přetaktování – to se redaktorům podařilo jen na 3,925 GHz (při 1,35 V). Ovšem jde jenom o jeden test, takže hodnocení raději berte s rezervou. Nicméně kombinace vyšších taktů a IPC by určitě znatelná být měla.

Benchmarky procesoru AMD Ryzen 3 1200 AF ve hrach Zdroj SteDi Gaming Benchmarky procesoru AMD Ryzen 3 1200 AF ve hrách, průměrné výsledky (Zdroj: SteDi Gaming)

Galerie: Výkon Ryzenu 3 1200 "AF" v recenzi SteDi Gaming

Zdroje: Casmoden/Twitter, SteDi Gaming

Byl pro vás článek přínosný?