Hlavní navigace

AMD uvádí update „ABBA“ zvyšující boost Ryzenů 3000. Životnost prý problém není

11. 9. 2019

Sdílet

Minulý týden se i u nás řešilo téma boostu u Ryzenů 3000, kdy v jednovláknových zátěžích uživatelé zaznamenávají nižší frekvence, než je maximum uvedené ve specifikacích, a tuto hodnotu CPU dosahuje jen relativně vzácně. Toto je asi do značné míry záležitost samotné koncepce turba u těchto procesorů, ale AMD pak sdělilo, že částečně je boost omezen i určitou chybou či problémem, nalezeným ve firmwaru řídící jednotky (SMU). Minulý týden byla přislíbena aktualizace, která měla odstraněním těchto problémů boosty dosažené procesory o něco zlepšit. A tato aktualizace byla nyní skutečně vydána coby kód AGESA 1.0.0.3ABBA.  

25–50 MHz navíc s novými BIOSy

Kód AGESA verze 1.0.0.3ABBA (zdá se, že někdo měl smysl pro humor, nebo aspoň sedmdesátkový pop – tímto se asi vysvětluje předešlé divné značení) je novou verzí nahrazující předchozí verzi 1.0.0.3ABB, jež řešila problém s hrou Destiny 2 a instrukcí RdRand. AGESA je základ firmwarů pro procesor a základní desku, který vyvíjí AMD, ale poté ho musí začlenit výrobci desek do svých vlastních BIOSy/UEFI. Nová aktualizace tedy bude pro uživatele dostupná touto cestou skrze výrobce desky a bude ji nutné naflashovat jako jiné updaty BIOSu.

Co tato aktualizace dělá, je změna chování Precision Boostu neboli turba. Podle AMD má řešit blíže nespecifikovaný problém, který ve firmwaru řídící jednotky dosud dlel a způsoboval v některých situacích o něco nižší boost, než by bylo možné. Co přesně to bylo, ovšem firma neuvádí. Důležité je, že od této opravy by se asi neměly čekat nějaké radikální nárůsty frekvence (a výkonu). Podle AMD opravení onoho tajného problému může přinášet nazpět asi 25–50 MHz ve frekvenci při zatížení jednoho jádra, což se ale asi může měnit podle modelu procesoru. Boost při všech jádrech aktivních by se asi zvyšovat nemusel, jelikož ten je omezen v prvé řadě limitem spotřeby PTT.

Potvrzeno: maximální boost není pro všechny programy

Oněch 25–50 MHz je podle AMD pozorováno v testech PCMark 10 a Kraken (javascriptový test v browseru), přičemž výsledky se pořád budou lišit podle chlazení, desky a dalších okolností. Nicméně průvodní slovo (a také separátní blogpost) k této opravě upozorňuje, že od boostu Ryzenů 3000 nelze čekat, že se vždy dostane na maximální hodnotě, a to ani když se bavíme striktně jen o jednovláknové zátěži. Zůstává tedy v platnosti, že v jednovláknovém programu můžete zaznamenat i nižší takty než maximum a AMD to nepovažuje za nedodržení specifikací. Ve vysvětlení se opakuje, že boost závisí na účinnosti chlazení, na kvalitě napájení, ale současně také na běžícím programu.

PCMark by maximum vidět mohl, u Cinebench „je očekáván“ nižší takt

Boost se na maximum může podle AMD dostat hlavně v krátce trvajících zátěžích – AMD jako příklad uvádí testy PC Marku, kdy je zátěž přerušovaná. Naopak Cinebenech běží kontinuálně delší dobu a zástupce AMD tento test výslovně uvedl jako příklad, kdy Ryzen 3000 pravděpodobně nedosáhne na své maximální turbo. Kromě onoho delšího trvání to může souviset i se skladbou instrukcí a charakterem programu (Cinebench vytěžuje SIMD jednotky a prý se také dobře vejde do cache Ryzenů, čímž nemá jádro mnoho oddechového času a zátěž je tak pro architekturu AMD dost intenzivní). V oné anketě Der8auera, která ukazovala frekvence poměrně o dost nižší, než je specifikované maximum boostu, bylo použito právě Cinebench.

PCMark® 10 is a good, bursty workload proxy for a user to test the maximum boost frequency of their processor in their system.  It is expected that if users run a workload like Cinebench, which runs for an extended period of time, the operating frequencies may be less than the maximum throughout the run.

Jinými slovy, tato aktualizace by měla do určité míry zlepšovat chování, ale samotné fungování boostu se nemění a je jiné, než momentálně u procesorů Intel. A je to třeba považovat za jejich vlastnost. Ovšem s tímto updatem na AGESA 1.0.0.3ABBA by podle AMD mělo u procesorů být maximální turbo dosažitelné alespoň v oněch tomu nakloněných podmínkách, tedy v krátkých intenzivních zátěžích jako je onen PCMark a za předpokladu, že má chlazení (a teplota čipu) rezervu (možná by se to dalo charakterizovat tak, že turbo Ryzenů 3000 připomíná spíše mobilní procesor, než desktopový?).

Krabice pro AMD Ryzen 7 3000 Matisse

Nižší spotřeba a napětí v nečinnosti, potlačení zbytečného boostování

ABBA nakonec neřeší jen toto, ale také chování procesoru v klidu. V červenci byly na Ryzenech 3000 kritizovány vysoké takty a napětí v klidu, které byly způsobené agresivností turba. CPU byla schopná vybudit do boostu na pozadí běžící aplikace, programy sledující napětí/teplotu a podobně. AMD tehdy upravilo toto chování pomocí změněného schématu spotřeby pro Windows (Ryzen Balanced power plan), který nainstalují ovladače čipsetu. AGESA 1.0.0.3ABBA má ovšem v tomto pokračovat a změny zavést přímo do řízení boostu na samotném procesoru. SMU má přidán tzv. „activity filter“, který má zabránit tomu, aby boost vyprovokovávaly třeba procesy na pozadí v operačním systému nebo aplikace typu Steam a podobné programy, které ve skutečnosti nepředstavují výraznou zátěž a boost nepotřebují.

Jak úspěšný bude activity filter v rozpoznávání toho, co nepotřebuje boost a co ano, ovšem teprv uvidíme. Podle AMD by s touto úpravou mělo chování v klidu být lepší než s předchozím softwarovým řešením pomocí ovladače/schématu spotřeby. Při klidu v prostředí Windows by mělo CPU mít typicky napětí okolo 1,2 V. Ovšem stále může vyškálovat výš, pokud nějaký program vyhodnotí jako hodný boostu.

Mimochodem, pro lepší sledování napětí, frekvencí (včetně „efektivní frekvence“ zohledňující spánek v C-stavech) a teplot má AMD vydat speciální SDK, které umožní lepší monitorování Ryzenů 3000 v různých aplikacích. Jeho schopnosti by měly být jako preview prvně ukázané v Ryzen Masteru vydaném 30. září, kdy vyjde i toto SDK. Snad bude použito i dalšími populárními monitorovacími programy, například utilitou HWiNFO32/64.

AMD Ryzen Matisse MCM procesor AM4 1600

ABBA by měla být ve volně dostupných BIOSech za pár týdnů

Včera 10. září AMD toliko oznámilo vydání této aktualizace kódu AGESA. Ovšem než budou dostupné i od ní odvozené aktualizace BIOSu pro vaši konkrétní desku, bude asi ještě nějakou dobu trvat, typicky v řádu pár až několika týdnů. Záleží to na rychlosti začlenění a testování, a také na tom, jak vysoko na seznamu priorit váš model je (takže platforma X570 by asi měla přijít na řadu nejdřív, poté X470 a tak dále). Již včera ráno se pokoutně objevily beta BIOSy s AGESA 1.0.0.3ABBA pro desky MSI, nicméně ty asi nebyly oficiální. Vzhledem k citlivosti těchto nízkoúrovňových firmwarů asi uděláte nejlépe, pokud počkáte na vydání regulérní stabilní verze, nebo i o pár dní déle kvůli případným chybám v novém BIOSu objeveným až po vydání.

Dopady boostu na životnost AMD popírá

Co asi bude pro řadu z vás dost zajímavé, je jeden odstavec z blogpostu, kde se AMD vyjadřuje k (dlužno říct, že neoficiálním) informacím, podle nichž bylo v jednu chvíli turbo sníženo kvůli obavám o životnost (to byla domněnka/dedukce, kterou publikoval zaměstnanec Asusu s přezdívkou Shamino, nicméně jen za sebe, ne za firmu). Sníženy nebyly maximální frekvence samotné, ale stalo se těžším je dosáhnout, například to vyžaduje chlazení na o několik stupňů nižší teplotu, než dříve.

AMD uvádí, že změna turba byla provedena v aktualizaci AGESA na verzi 1.0.0.3AB, tedy později než v první verzi 1.0.0.3, jak jsem se v odkazovaném článku domníval. A tudíž by asi více recenzí, než jsem se v té době dohadoval, mohlo být pořízených na předchozí verzi s potenciální vyššími boosty). BIOSy s AGESA 1.0.0.3AB se zdá se začaly objevovat ke stažení pro koncové uživatele někde okolo poloviny července (samotná AGESA ale musela být hotová dřív, takže rozhodnutí o snížení boostu asi opravdu nastalo před vydáním 7. července).

Ovšem AMD odmítá, že by tyto změny byly provedené kvůli obavám o životnost. Místo toho cituje, že jejich cílem bylo „zlepšení stability a výkonu pro uživatele“. A je také řečeno, že ani od změn v AGESA 1.0.0.3ABBA firma neočekává žádný dopad na životnost procesoru. Je samozřejmě otázka, zda tomu chcete věřit. Ovšem takováto vyhlášení sebou nesou určitou právní odpovědnost, takže i to, že bylo učiněné (místo aby se o věci jenom mlčelo), má snad nějakou hodnotu.

In addition, we do want to address recent questions about reliability. We perform extensive engineering analysis to develop reliability models and to model the lifetime of our processors before entering mass production. While AGESA 1003AB contained changes to improve system stability and performance for users, changes were not made for product longevity reasons. We do not expect that the improvements that have been made in boost frequency for AGESA 1003ABBA will have any impact on the lifetime of your Ryzen processor.

Galerie: Statistika maximálních boostů Ryzenů 3000 v Cinebench před aktualizací AGESA 1.0.0.3ABBA (anketa Der8auera)

Byl pro vás článek přínosný?