Hlavní navigace

Dočasná oprava pro nefungující hru Destiny 2 na Ryzenech 3000 je tady: beta ovladač

29. 7. 2019

Sdílet

Na Redditu nabídl Robert Hallock z AMD ovladač, který provizorně opravuje chybu, kvůli níž na Ryzenech 3000 nefunguje hra Destiny 2. Odkaz najdete v článku.

Krátce po vydání Ryzenů 3000 se přišlo na to, že na nich nelze spustit hru Destiny 2, která vždy spadne při nabíhání. Jde zřejmě o jiný projev problému s nefungující instrukcí RdRand, kvůli níž nefunguje také současná verze systemd, kritické komponenty Linuxových distribucí. Tuto chybu má opravit aktualizace BIOSu pro základní desky (respektive mikrokód/AGESA, které v ní budou obsažené), ovšem při testování byly nalezeny chyby, což její příchod zdrželo. Ovšem aspoň pro hráče Destiny 2 je tu dobrá zpráva. Tuto hru totiž opravuje dočasné řešení, které je už teď k dispozici ke stažení.  

Zkušební beta ovladač zprovozňuje Destiny 2

Přesný způsob opravy (respektive obejití problému) není uveden, ale AMD vydalo pro hráče polooficiální beta verzi ovladačů čipsetu, které Destiny 2 zprovozňují. Odkaz ke stažení se objevil na Redditu, nicméně publikoval ho i s delším komentářem k této a dalším potížím uživatelů oficiální účet Roberta Hallocka z „technického marketingu“ AMD, takže nejde o nějakou pochybnou záležitost. Hallock uvádí, že tato verze ovladače je zatím jen testovací, ale podle reakcí uživatelů Redditu opravdu po instalaci Destiny 2 funguje. Linux to samozřejmě neřeší, jelikož jde o ovladač pro Windows.

Tento beta ovladač můžete stáhnout zde (Google Drive; jde přímo o odkaz, sdílený Hallockem). Při instalaci může být třeba manuálně potvrdit přepsání existujících ovladačů kvůli tomu, že jde o beta verzi.

Going back to the topic of Destiny 2, I'm hoping you can help me test a workaround driver that should get you into the game. This is a beta chipset driver, and it may give you an installer warning or two if you're upgrading an existing driver, but I believe this should work around the D2 launch issue.

Pokud zrovna Destiny 2 nehrajete, počkejte raději na normální stabilní aktualizace ovladačů a BIOSu. Ovladač pravděpodobně jenom modifikuje nějaké kontrolní registry, aby RdRand zakázal nebo nějak jinak problém obešel, ale samozřejmě nelze vyloučit, že v něm kvůli omezenému testování nemůže být nějaký jiný problém. Pokud ovšem zrovna chcete Destiny 2 hrát y Ryzen 3000 tomu brání, máte teď toto řešení k dispozici.

AMD Ryzen 3000 Matisse Am4 procesor 1600

Víc informací k opravám by mělo přijít zítra

AMD by podle dalšího postu na Redditu mělo uvést další podrobnosti, plán řešení či aktualizace zítra během dne (uvedeno je ráno amerického času, u nás už bude pochopitelně víc hodin). Kromě Destiny 2 je zmíněný i problém s chybami WHEA objevujícími se v protokolech Windows a chování procesoru při nečinnosti. Zda budou hned vydána nějaká řešení, není jisté, může jít jen o uvolnění informací či nějaká prohlášení. Na vydání opravného BIOSu by totiž mělo být třeba více času a jeho vydání a distribuce je v rukou výrobců desek. AMD by ale mohlo vydat nějaký opravný ovladač – možná oficiální verzi oné polooficiální beta verze publikované pro zájemce na Redditu.

Robert Hallock jinak na Redditu uvádí, píše, že problém s Destiny 2 byl objeven až po vydání Ryzenů 3000. AMD prý totiž konkrétně tuto hru nepoužívalo při testování výkonu kvůli obtíženějšímu benchmarkování, takže byla smůla, že zrovna v ní se bug projevil. Nicméně pokud hra selhává na instrukci RdRand, pak je stále hlavní problém v tom, že systém kontroly a validace nebyl nastaven tak, aby odhalil hrubě nekorektní formu generovaných náhodných čísel. Nezbývá než doufat, že to poslouží jako poučení.

Galerie: Odhalení procesorů AMD Ryzen 3000 s architekturou Zen 2

Byl pro vás článek přínosný?