Hlavní navigace

Opravné BIOSy pro Ryzen 3000 jsou tady. Také ale vypínají PCIe 4.0 na starších deskách

4. 8. 2019

Sdílet

Po vydání byla v Ryzenech 3000 objevena chyba instrukce RdRand (pár let staré rozšíření pro generování náhodných čísel), kvůli které se nedají používat mnohé Linuxové distribuce (padá systemd) a taky hra Destiny 2. Tu AMD zprovoznilo v úterý vydanou aktualizací ovladačů, ale definitivní řešení měly přinést až nové BIOSy s kódem AGESA 1.0.0.3ABB. Ty budou zdá se vydány dřív, než se čekalo – pro první desky už je možné je stahovat.  

Gigabyte už má aktualizace pro řadu desek

V nasazování je zdá se nejvíc vepředu Gigabyte. Tato firma vydala opravné BIOSy již 31. července pro všechny ze tří různých desek, které jsem namátkou zkoušel (X570 Aorus Extreme za nové a X470 Aorus Ultra Gaming a AB350N-Gaming WIFI za ty starší). Označení verze se liší podle generace a modelu, ale tyto nové BIOSy poznáte podle poznámky „Update AGESA 1.0.0.3 ABB“ v popisu. To je to totiž přesně ta, která má přinášet zmíněné opravy – pro chybu vadící Destiny 2/Linuxu a také WHEA chyby v logu Windows. Poznámky od Gigabyte zmiňují jen Destiny 2 a ne přímo RdRand, ale zbylé problémy by se snad měly svézt s tím.

Tip: Ryzeny 3000 mají chybu, kvůli které neběží Linux či Destiny 2

Je tu ovšem i špatná zpráva. Přesně jak jsme minule hádali, tento opravný BIOS zároveň sestřelí podporu PCIe 4.0 na starších deskách (tedy těch s jinými čipsety než X570). Tu AMD původně chtělo povolit, pak to ale z obav o stabilitu počítačů odvolalo, ale mezitím ji BIOSy zapínaly. To, že se tato funkce u řady desek objevila až po rozhodnutí AMD ji zrušit sice vyvolalo naděje, poté ale vysvitlo, že deaktivace je stále očekávána v nové verzi AGESA. A teď to vypadá, že tato nová verze je na potvoru zrovna stejná, 1.0.0.3ABB.

Desky od Gigabyte, které nové BIOSy dostaly, mají toto docela jasně řečené už v poznámkách k vydání: „Remove PCIe Gen4 support when using a 3rd Gen Ryzen (Matisse) CPU“. Zatímco na těchto modelech v předchozích AGESA byl běh PCIe 4.0 skutečně umožněn, nyní by tedy možnost měla být odstraněna. Pravděpodobně ji blokuje přímo procesor na své straně, takže v Gigabyte asi nemohli s touto z pohledu uživatele regresí nic udělat. Bohužel to znamená, že se neobjeví žádný přechodný BIOS, v němž by zároveň byly opravy i PCI Express, musíte si vybrat mezi dvěma zly.

Gigabyte BIOS oprava Linux Destiny 2 BIOS s opravou chyby RdRand, dělající problémy s Linuxem a Destiny 2 pro desku Gigabyte

Začínají i další značky

Jak už bylo řečeno, Gigabyte opravu už publikoval nejen pro desky s čipsetem X570, ale i ty starší. Také u dalších firem se ale zdá se začínají hýbat ledy. Nový BIOS s AGESA 1.0.0.3ABB a tedy stejnými opravami má zřejmě již Asus pro desku Crosshair VIII Hero (jde o verzi 8003). Ovšem tak napůl. Přes Reddit se dá dopídit k odkazu na stažení, ale přímo na stránce firmy je stále jen předchozí verze 7002. Jde tak možná stále o beta vydání, případně dokonce mohlo být staženo zpět kvůli chybám nebo je zatím schované z opatrnosti).

Asus u tohoto BIOSu uvádí jako popis, že je vylepšena stabilita, výkon a „kompatibilita s úložišti“. Není přímo zmíněna ani chyba RdRand, ani Destiny 2 nebo Linux, patrně je to zahrnuto za onou stabilitou systému.

AMD Ryzen 9 3900X a Ryzen 7 3900X foto PC Perspective AMD Ryzen 9 3900X a Ryzen 7 3900X (foto: PC Perspective)

U desek X570 od MSI, které jsem rychle zkoušel zkontrolovat, aktualizace zdá se ještě nejsou, ale vypadá to, že by mohly začít pomalu vycházet u ASRocku. Například u modelu X570 Taichi totiž byl 30. července vydán nový BIOS, v jehož popisu se píše „Improve Destiny2 gaming experince“ (poněkud legrační popis pro to, že předtím hra padala). Není zmíněno, že by byla použitá AGESA 1.0.0.3ABB, ale asi by měla.

Vypadá to tedy, že aspoň pro nějaké desky budou BIOSy celkem rychle, což je potěšující, zvlášť když plány zkomplikoval bug v první verzi opravy (AGESA 1.0.0.3AB), kvůli kterému musela být vydána další verze ABB.

Galerie: Odhalení procesorů AMD Ryzen 3000 s architekturou Zen 2 (Computex 2019)

Byl pro vás článek přínosný?