Hlavní navigace

AMD má nový stepping 7nm Ryzenu, B0. Může zvýšit takty, ale asi hlavně opravuje chyby

14. 5. 2019

Sdílet

Minulý týden jsme tu měli zprávu o úniku inženýrského vzorku 7nm procesoru AMD Ryzen 3000, který dokládá, že tyto procesory by mohly mít na mainstreamové desktopové platformě AM4 až 16 jader. Stejný „ES“ ukazuje základní frekvenci 3,3 GHz a maximální turbo 4,2 GHz – kde bychom asi rádi viděli vyšší hodnoty. Jak moc se ještě frekvence mohou zvednout, není moc jasné. Ale AMD údajně podle zákulisních zpráv vyprodukovalo novou revizi čipů Ryzen 3000, která by teoreticky kromě oprav chyb teoreticky mohla také zvýšit dosažené frekvence a výkon.

Ryzen 3000 Matisse (tedy 7nm čipy s jádry Zen 2) prošel předtím dvěma revizemi, A0 a A1. Podle informací, které našel na Twitteru aktivní nadšenec s přezdívkou Komachi_Ensaka, ale došlo k posunu na revizi B0. Podporu pro tuto verzi mají totiž přidávat nejnovější BIOSy, které teď přicházejí od výrobců základních desek. Neznamená to nutně, že by tyto vzorky AMD mělo úplně čerstvě a právě teď dorazily ještě teplé z továren, teoreticky mohly být k dispozici delší dobu, jen je třeba dřív ještě nepustili z interních laboratoří k partnerským firmám.

B0 by měla být snad třetí verze. V průběhu přípravy křemíku na vydání po tapeoutu projde většinou návrh několika „respiny“. V jejich značení znamená obvykle zvýšení číslice na druhém místě změnu v kovových vrstvách čipu. Změna písmene na prvním místě pak značí i zásah do samotné křemíkové vrstvy s tranzistory (pro orientaci: čip se skládá z polovodičových struktur jako jsou tranzistory, která je vytvořená na povrchu opracovávaného křemíku, a na vrch této vrstvy se pak dotvoří větší počet kovových vrstev tvořících mezispoje mezi tranzistory, poslední vrstva pak má nahoře kontakty k napájení na substrát). Revize B0 tedy znamená zásadnější/náročnější změny než předchozí A1.

Čtyři čipy vypreparované ze sériového Ryzenu Threadripper 1950X. Po různém stádiu obroušení jsou vidět struktury tranzistorů, jde tedy o zcela regulérní čipy. Křemík vpravo dole má ještě i horní kovovou vrstvu s kontakty (Zdroj: Der8auer)

Zvedne nová revize frekvence Matisse?

Co by křemík B0 měl přinášet, budou zejména opravy chyb, které se v Matisse podařilo odhalit a opravit v krátkém časovém horizontu, který byl k dispozici. Takové chyby jsou všudypřítomné, v dnešních procesorech zůstávají i po vydání finální revize trojciferné počty různých nevyřešených „errata“. Je ovšem možné, že některé změny v kovových vrstvách nebo křemíkové vrstvě mohly mířit i na zlepšení míst čipu, která zhoršovala stabilitu na vyšších frekvencích a znemožňovala vyšší takty. Ovšem nespoléhejte se na to, že steppingu B0 určitě zvedne frekvence o velké hodnoty, jde jen o možnost.

Striktně vzato také nevíme, zda třeba tento křemík nebyl už v onom posledně uniklém vzorku, který se frekvencemi dostal na 4,2 GHz. Pokud ano, tak se s B0 nemusí vlastně nic moc změnit. Informace od výrobců desek tlumočené minulý měsíc čínským webem Bilibili.com (šlo o zmínky na okraj k úniku specifikací čipsetu X570) například mluvily o tom, že se jim při testování daří Ryzeny 3000 dostávat asi na 4,5 GHz (což může být strop přetaktování, nebo maximální jednovláknové turbo) a pokud i tehdy byla řeč o vzorcích se steppingem B0, pak bylo případné zlepšení z této revize už v onom drbu zohledněno a „započítáno“.

AMD Ryzen 3000 Matisse Twitter AMD Ryzen 3000 Matisse ukázaný na CES 2019. Volné místo na substrátu naznačuje, že by se na něj dal osadit druhý CPU čiplet, takže by jader celkově bylo až 16, stále v socketu AM4 (Zdroj: Twitter)

B0 pořád nemusí být finální

Revize B0 nemusí nutně být to, co dostanete v procesorech Ryzen 3000, které snad už o letních prázdninách dorazí na pulty obchodů. Je celkem pravděpodobné, že by mohlo dojít ještě na jeden respin kovových vrstev a finální křemík by mohl mít revizi B1. Ta šla na trh v případě Ryzenu 1000, což byla srovnatelná situace s novou architekturou a procesem; v létě roku 2017 ovšem byla nahrazena ještě opraveným steppingem B2, který byl pak osazen do serverových procesorů Epyc. AMD pravděpodobně opět plánuje čtyři revize (tři respiny) před vydáním. Pokud by bylo nutné počkat až na B2, šlo by asi o respin navíc proti plánu a vydání by muselo být o 2–3 měsíce odloženo, k čemuž doufejme nedojde.

Galerie: AMD Ryzen 3000 "Matisse"

Byl pro vás článek přínosný?