Hlavní navigace

Potvrzeno: Ryzeny 4000 Vermeer s jádry Zen 3 budou kompatibilní i s B450 deskami

16. 4. 2020

Sdílet

Výrobce notebooků používající desktopová CPU od AMD potvrdil, že Ryzeny 4000 "Vermeer" s jádry Zen 3 budou fungovat ve starších deskách, stačí update BIOSu.

Pořád ne a ne uniknout nějaké bližší informace k Ryzenům 4000 pro desktop, které letos přinesou architekturu Zen 3. Nicméně objevila se zpráva, která asi úplně nepřekvapí, ale je dobré ji mít nějak potvrzenou – totiž o kompatibilitě těchto procesorů se staršími AM4 deskami. Jeden z OEM výrobců se totiž nechal slyšet, že čipy s jádry Zen 3 mají být kompatibilní i s deskami s čipsetem B450, nemělo by tedy dojít k nějakému omezení třeba jenom na generaci 500 (X570 a nadcházející B550/A520).  

Kompatibilita s Vermeer půjde dozadu minimálně po B450

Zatím je to asi třeba brát s rezervou, protože jak ukázal třeba příběh zprvu avizované kompatibility desek založených na čipsetech řady 300 a 400 s PCI Expressem 4.0, plány se mohou měnit. Každopádně tuto informaci sdělil zástupce firmy Schenker, což je německý výrobce notebooků, v kontextu laptopu XMG Apex 15. To je monsternotebook mající uvnitř desktopový Ryzen 9 3950X (byť v 65W režimu Eco Mode) a na desce notebooku mu sekunduje právě čipset AMD B450.

Na Redditu ve vláknu k tomuto notebooku zástupce firmy předestřel různé vlastnosti a chlouby tohoto přístroje, přičemž mezi nimi je nejzajímavější zmínka o rozšiřitelnosti. Firma uvádí, že „socket AM4 a čipset B450 mají potvrzenou schopnost podporovat desktopová CPU Ryzen 4000“, čímž se myslí procesory kódově označené Vermeer s jádry Zen 3 (APU Ryzeny 4000 Renoir nejsou pro tento počítač relevantní, používá čistě samostatné GPU). Toto je pak ještě zopakováno a v textu je to podáno, jako by to firma měla přímo potvrzené od AMD.

XMG podpora pro Ryzen 4000 na platforme B450 02 Podpora pro Ryzen 4000 na platformě AMD B450 podle zástupce firmy Schenker na Redditu

To je tedy pro zájemce o upgrade dobrá zpráva, i když je pořád otevřená možnost, že by třeba na ocet zůstaly starší X370/B350 desky. U těch byla kompatibilita oficiálně ne úplně zaručená už u Ryzenů 3000. Ale výrobci desek ji pokud vím prakticky vždy přidali.

XMG podpora pro Ryzen 4000 na platforme B450 03Jako obvykle bude platit, že dnešní desky bude třeba aktualizovat novým BIOSem, jinak nové CPU nerozpoznají a nenaběhnou. Zástupce Schenkeru/XMG uvádí, že bude třeba update mikrokódu, což je špatná formulace (mikrokód je záležitost samotného CPU), mělo by jako obvykle jít o aktualizace BIOSu (přesněji UEFI firmwaru) samotné desky. Toto není nic nového a v minulých generacích už bylo i dost desek, které se daly aktualizovat bez potřeby mít starší procesor, speciální procedurou z klíčenky zasunuté v portu USB.

Jedinou překážkou by mohla být ochota výrobců desek

Toto by tedy mělo potvrzovat, že na starších deskách minimálně od B450 nahoru bude možné Ryzeny 4000 rozběhat a nestojí proti tomu zřejmě žádná hardwarová překážka (jen opět nebudete mít PCI Express 4.0). Záležet zde tedy asi zase bude jen na ochotě výrobců desek poskytnout vám aktualizaci BIOSu s podporou těchto nových CPU. Zde může hrát roli stáří desek, uvidíme, jak ochotní budou výrobci třeba u levnějších modelů s A320 a B350 z roku 2017.

AMD roadmapa CPU 02 Ryzen Roadmapa desktopových/klientských procesorů. Zen 3 má letos přijít v procesorech Ryzen 4000 s kódovým označením Vermeer (AMD Financial Analyst Day 2020)

Také zde opět může vyvstat problém s velikostí paměti Flash, na které nemusí být dost místa na další sadu kódu AGESA. Loni výrobci toto řešili odstraněním podpory pro 28nm APU Bristol Ridge, nyní by teoreticky také mohli vykopnout třeba podporu pro Ryzeny 1000. Ale je právě možné, že dělat tento krok znovu už se jim nebude chtít a některé desky podporu nedostanou z tohoto důvodu.

Zdroje: techPowerUp, Reddit

Byl pro vás článek přínosný?