Hlavní navigace

Ryzeny 4000 s jádry Zen 3 by prý měly vyjít okolo září či října, dle výrobců desek

9. 4. 2020

Sdílet

AMD podle výrobců desek údajně chtělo procesory Ryzen 4000 "Vermeer" s jádry Zen 3 odhalit na Computexu, prodávat by se ale měly asi až na začátku podzimu.

Pokud se poslední informace nemýlí, měla by letošní nová 10. generace procesorů Intel pro desktop, tedy Comet Lake-S, vyjít 27. května, čímž se konečně dočkáme nové platformy LGA 1200. Kdy předvede odpověď konkurence, jsme ovšem zatím představu neměli – AMD chystá desktopová CPU Ryzen 4000 s jádry Zen 3 a tyto by měly vyjít ještě letos. Ale bližší datum doteď scházelo a mohlo se maximálně tak spekulovat, třeba už o červenci (tedy rok po Ryzenu 3000), ale také o úplném konci roku (Vánoce). Web DigiTimes nyní ovšem poprvé přinesl zprávy od zdrojů mezi výrobci desek, které předestírají, kdy by se nové Ryzeny konkurující Comet Laku mohly objevit. Zpráva Digitimes (zprostředkovaná webem Tom's Hardware) uvádí, že podle výrobců desek se uvedení Ryzenů 4000 do socketu AM4 plánuje „po srpnu či září“. Což by mělo tedy znamenat buď září po konci prázdnin, nebo říjen (pro čtenáře ze zahraničí: september/október), což už by byl začátek Q3. Má jít o zprávu od výrobců desek, ale těžko říct, zda jim už AMD toto výslovně potvrdilo, nebo jde o jejich odhad na základě stavu příprav a dalších vědomostí, které nám venku chybí. Je ale pravděpodobné, že AMD jim sděluje určitý harmonogram, i když v tuto chvíli v něm plánované vydání může být vyznačené jen mlhavě takto s přesností na dva měsíce.

Bez koronaviru možná mohlo být odhalení v červnu

Podle těchto zdrojů DigiTimes údajně AMD původně chtělo procesory odhalit už na Computexu začátkem června, jenže ten byl jak známo zrušen kvůli koronaviru a související premiéry hardwaru tím mohly být ovlivněny. Ačkoliv na podzim je plánovaná náhradní podoba této akce ve zmenšené podobě, je možné, že bude zrušená také, pokud bude virus dále hrozit a cestování bude preventivně omezeno. I pokud by nebylo, stále by velké shlukování lidí ze všech míst planety bylo riskantní.

Na původním Computexu by AMD tyto procesory stejně nejspíš neuvedlo reálně na trh (tj. rovnou do obchodů). Pravděpodobně by šlo jen o ochutnávku (něco jako první demo Ryzenů 3000 na CES) předcházející před reálným uvedením, které by pak stejně bylo na tom začátku podzimu. Nicméně když je Computex přesunutý na 28. až 30. září, mohlo by docela dobře právě toto teď být plánované nové datum pro odhalení Ryzenů 4000. Ale tentokrát by to mohlo možná už být i s fyzickou dostupností, případně se startem prodeje následujícím relativně rychle a ne až za tři měsíce.

AMD Ryzen 9 3900X bez heatspreaderu Tomshardware AMD Ryzen 9 3900X (Matisse) bez heatspreaderu. Ryzeny 4000 Vermeer by asi měly vypadat podobně, bude pod víčkem také mít dva, nebo tři čiplety (Zdroj: Tom's Hardware)

Ryzen 4000 s grafikou ještě může vyjít dřív

V této zprávě má být řeč o CPU verzi desktopového Ryzenu 4000, tedy zřejmě opět vícečipletových procesorech s jádry Zen 3, které mají kódové označení „Vermeer“ a nemají integrované GPU. O tom, jak to bude s uvedením Ryzenů 4000 s integrovanou grafikou – tedy 7nm APU Renoir s jádry Zen 2, které teď jde na trh v noteboocích, zmínka chybí. Tyto procesory/APU by mohly jít na trh až ve chvíli, kdy bude vypuštěn i výkonnější Vermeer.

Ovšem protože asi jsou či budou připravené k uvedení dřív než Vermeer, je zde i šance, že je AMD vydá dříve. Je asi možné, aby tyto procesory byly vydané třeba už v době onoho původně plánovaného Computexu nebo v červenci. Ale to se jenom dohadujeme. Každopádně desktopový Renoir v socketu se už objevil v únicích spolu s B550 deskami, kdežto Vermeer nikoliv. Toto by mohlo naznačovat, že opravdu přijde do obchodů dřív, byť spolehlivý ukazatel to není.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?