Hlavní navigace

AMD potvrdilo, že Ryzeny 4000 „Vermeer“ s jádry Zen 3 vyjdou letos, nemají zpoždění

18. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Pokračující spekulace tom, že procesory architektury Zen 3 by už mohly být 5nm a/nebo že vyjdou až v roce 2021 a ne letos, zřejmě už byly na AMD moc.

V poslední době se pořád objevují dohady či spekulace, že AMD nakonec neuvede procesory s jádry Zen 3 (Ryzeny 4000 „Vermeer“) letos, jak se původně očekávalo. Je to poněkud navzdory tomu, co firma dosud o harmonogramu Zenu 3 říkala, ale nyní těmto obavám přiložilo pod kotel vydání „XT“ modelů procesorů Ryzen 3000 Matisse. Refresh CPU totiž bývá vydáván tehdy, pokud ještě od vydání úplně nové generace zbývá dlouhý čas.

Vypadá to však, že přímo představitelé AMD se rozhodli tyto spekulace zkorigovat. Firma se teď dopustila oficiálního prohlášení, které verzi, že procesory s architekturou Zen 3 vyjdou až v roce 2021, víceméně vylučuje.

Dementi kolujících zvěstí

Robert Hallock z technického marketingu firmy tento týden v oficiálním brífinku potvrdil, že procesory architektury Zen 3 vyjdou ještě letos. O tomto vyjádření referuje několik různých médií (viz zdroje), jejichž zástupci se zúčastnili, takže to vypadá na poměrně pádné dementi zmíněných pesimistických zpráv.

Prezentace AMD Epyc 7003 Milan s architekturou Zen 3 Prezentace AMD Epyc 7003 Milan s architekturou Zen 3: CCX má obsahovat osm jader s monolitickou 32MB L3 cache (Zdroj: AMD)

Toto by se sice teoreticky mohlo týkat serverové verze Zenu 3, tedy Epyců „Milan“, nicméně jak uvádí například techPowerUp, šlo o brífink týkající se se čistě klientských produktů (tedy procesorů pro PC). Ty bývají v AMD od serverů zcela oddělené. Záležitosti serverů komunikují odlišní zaměstnanci a pokud jedna strana tohoto rozdělení nedává informace spadající do portfolia té druhé.

Aktualizováno:

Web Guru3D publikoval přímo slajd z prezentace, který říká, že Zen 3 pořád „směřuje podle plánu k vydání v roce 2020“. Jak můžete vidět podle oranžového písma, šlo o prezentaci procesorů Ryzen (serverová divize používá v materiálech tyrkysové barvy, nikdy tyto Ryzenistické odstíny). Ovšem určitou mnohoznačnost ponechává ve hře to, že se výslovně mluví o architektuře Zen 3, ne o procesorech Ryzen 4000/Vermeer. Ovšem toto nemusí nutně znamenat nějakou zradu.

AMD Zen 3 on track Guru3D "Zen 3 směřuje podle plánu k vydání v roce 2020" (Zdroj: Guru3D)

Podle techPowerUpu dokonce zástupce AMD přímo zmínil, že „zkazka o zpoždění Zenu 3 neodpovídá pravdě“. Mimochodem, AMD také nedávno oficiálně potvrdilo, že procesory s jádry Zen 3 budou používat 7nm proces a nikoliv 5nm, jak teď některé jazyky tvrdily. To byl podle našeho názoru dosti nereálný drb, který asi i byl s tím o odkladu procesorů do roku 2021 částečně propojený, nicméně pořád se trošku držel.

Tip: AMD ustoupilo: bude podporovat Zen 3 na B450/X470 deskách. Ale nebude to žádná sranda

Po tomto tedy je asi vysoce pravděpodobné, že se Ryzeny 4000 s jádry Zen 3 opravdu budou dát koupit ještě v tomto roce. Před časem se objevily úniky či dohady mluvící o září či říjnu, což by byla poměrně logická data. Ale vyloučit se asi nedá ani listopad.

Galerie: Roadmapy AMD z Investor Presentation (červen 2020)

Zdroje:  Andreas Schilling, PCWorld, techPowerUp, AMD

Byl pro vás článek přínosný?