Hlavní navigace

První „záchyt“ Ryzenu 5000. APU Cezanne s osmi jádry načapáno v OpenBenchmarking

1. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Máme zřejmě první nález vzorku APU Cezanne. Osmijádro na 3,6 GHz bylo testováno v sadě OpenBenchmarking a prozradilo přitom vnitřnosti sdílené s Renoirem.

Před několika dny jsme psali o APU Cezanne, které by mělo být čipem, na němž AMD založí Ryzeny 5000 pro notebooky a také asi desktopové Ryzeny 5000 s integrovanou grafikou (APU). Zatím jsme o těchto procesorech měli jenom tweety nebo kousky roadmap a podobné nepřímé zmínky.

Teď se existence těchto APU zřejmě poprvé potvrdila také fyzicky – čip Cezanne patrně běžící ve vývojové platformě od AMD totiž kdosi otestoval v open source testovací sadě OpenBencharking.org a nahrál výsledky do její webové databáze. Měl by to být doklad, že se Cezanne blíží pomalu k vydání.

ES Cezanne s osmi jádry

Cezanne se v databázi OpenBencharking.org objevilo pod označením „AMD Eng Sample 100-000000263-30_Y“. Jde tedy o inženýrský vzorek, který ještě nemá parametry ani frekvence hotového procesoru. Že ale jde o Cezanne, ukazuje název desky: AMD Artic-CZN; ono CZN je totiž zkratka právě pro Cezanne.

Procesor samotný nemá v označení bohužel řetězec udávající frekvence základu a boostu. Benchmark u něj ale detekoval frekvenci 3,6 GHz, což by mohl asi být boost. Procesor má osm jader a 16 vláken, s čímž by 3,6 GHz bylo na základní frekvenci docela mnoho, jde-li o notebookový a ne desktopový procesor (pokud tedy čip nebyl přetaktovaný). Protože jde o ES procesor, neodpovídají každopádně frekvence tomu, co půjde na trh.

Zbytek konfigurace není moc zajímavý: Ethernet Realtek RTL8111 nebo kompatibilní, 4K obrazovka LG, zvuk zřejmě jen přes HDMI výstup GPU, 8GB paměti a 500GB 2,5" HDD Western Digital jako úložiště.

Cezanne: většina technologií a bloků převzatých z Renoiru?

V databázi není uvedeno jméno čipsetu A520/B550 nebo podobného, takže by mohlo jít o platformu pro notebookové BGA verze procesorů Cezanne. Ale ani socketové provedení pro desktop nejde vyloučit, jelikož to je také možné bez čipsetu rozběhnout. Zajímavé je, že v kolonce čipsetu je detekován „Renoir Root Complex“. Software si tedy myslí, že integrovaný čipset/jižní můstek v APU patří do generace Renoir.

Také integrovaná grafika, která běžela na 1800 MHz, je zdá se detekovaná jako u APU generace 4000: „AMD Renoir 512 MB“. Z těchto dvou údajů se zdá, že APU Cezanne bude zdá se integrovanou grafiku a velkou část ostatní infrastruktury jako jsou řadiče, konektivita, možná i řadiče pamětí, přejímat z předchozího čipu. Je možné, že v nich budou provedeny menší úpravy či opravy, ale křemík zdá se pořád používá stejné ovladače.

AMD si zřejmě usnadnilo vývoj tím, že v této nové generaci APU nahradilo jen jádra CPU – která by snad měla mít architekturu Zen 3 (která má přinést o 15 % vyšší IPC) – ale jinak většinu ostatních položek prostě převzala z APU Renoir. Kvůli tomu má Cezanne zřejmě starou grafiku Vega, jež asi opět nedostala u AMD prioritu – nové GPU Navi/RDNA 2 má být až v následujícím APU Rembrandt, které bude asi uvedeno začátkem roku 2022.

Tip: Budoucí mobilní Ryzeny: Lucienne, Rembrandt a Van Gogh: 7,5–18W čip s Navi a LPDDR5

Na systému byl spuštěný benchmark Xonotic, což by měla být hra běžící v OpenGL (měřeno ve FullHD a 4K). Jde asi tedy o test integrovaného GPU a nelze z něj něco vztahovat k výkonu Zenu 3. Kromě toho také nevíme, jak dobře se čísla z Xonoticu dají srovnávat mezi různými konfiguracemi/platformami. Zatím tedy tento únik pro nás má hlavně tu hodnotu, že dokládá snad první „uniknutí“ Cezanne na internet. A také v tom, že potvrzuje domněnku o integrované grafice převzaté z APU Renoir.

Prosáknutí ještě koncem srpna (záznam je z 30.8.) je také relativně brzo. Mohlo by to potvrzovat možnost, že verze Cezanne pro notebooky bude odhalena či oznámena už v lednu během CES 2021 (které bylo zrušeno a nahrazeno virtuální akcí). Desktopová by asi na sebe ale mohla nechat čekat déle.

Zdroje: OpenBencharking.org, Coelacanth's Dream (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?