Hlavní navigace

Unikly modely a specifikace Ryzenů 5000G, desktopového APU Cezanne pro socket AM4

2. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Procesory AMD s architektorou Zen 3 teď existují jen bez integrovaného GPU. Ale už máme modely a parametry až osmijádrových "APU" Cezanne, které to napraví.

Ryzeny 5000 sice mají novou architekturu jader CPU Zen 3, která sklidila slušný úspěch, ale trpí na tu slabinu, že neobsahují integrovanou grafiku, takže vždy vyžadují doplnění samostatné (což není problém v herním PC, ale v kancelářském nebo pracovním může). Tento problém by částečně mělo vyřešit, až AMD vydá desktopovou verzi APU Cezanne, které také obsahuje jádra Zen 3, ale má i to GPU.

Firma odhalila na začátku roku mobilní verzi Ryzen 5000U/H pro notebooky, ale desktopovou verzi dosud ne. Ale věděli jsme, že se chystá. A teď už se chystá natolik, že unikly přímo jednotlivé modely rovnou i s parametry. Publikoval je osvědčený leaker Momomo_us. Ovšem zdroj úniku je dokument snad od HP, popisující konfigurace stolního PC, které na těchto procesorech/APU bude postavené. To je zajímavý poznatek, protože když už existují letáky a marketingové materiály k počítačům, nebude asi vydání třeba půl roku vzdálené.

Podle tohoto úniku by v nabídce zase mohly být tři základní modely, stejně jako u 7nm APU Renoir (Ryzen 4000G): Ryzen 3 5300G, Ryzen 5 5600G a Ryzen 7 5700G. Od těchto ale pravděpodobně budou odvozené ještě 35W verze „GE“ a od obojího pak ještě modely Pro. Ale ty v uniklém dokumentu nejsou.

Ryzeny 5000G pro desktop

Nabídka bude začínat čtyřjádrovým modelem s SMT (8 vlákny), což je Ryzen 3 5300G. Podle dokumentu bude mít základní frekvenci 4,0 GHz a maximální boost 4,2 GHz. Oboje je přesně o 200 MHz vyšší takt, než měl Ryzen 3 4300G (a jeho verze Pro 4350G), což se pak kupodivu opakuje i u ostatních modelů, ale nepředbíhejme. L3 cache je uvedená 8 MB.

Modely APU Cezanne pro desktop v dokumentu HP Modely APU Cezanne pro desktop v dokumentu HP (Zdroj: Momomo_us)

Nad tímto bude posazený Ryzen 5 5600G, šestijádro (s 12 vlákny), u kterého je již uvedeno 16 MB L3 cache. To znamená, že musí mít architekturu Zen 3 (zatímco u předchozího modelu by teoreticky mohlo jít o přeznačený Zen 2, APU Renoir mělo 4+4 MB L3 cache). Frekvence se opět zvýšily o 200 MHz – základní takt je 3,9 GHz, maximální boost je 4,4 GHz.

Nejvýkonnější model se opět bude jmenovat Ryzen 7 5700G a má plných osm jader (16 vláken) a také 16 MB L3 cache. Jeho základní frekvence je 3,8 GHz v základu a 4,6 GHz v maximálním boostu.

Bohužel nemáme informace o tom, jak bude vybavená grafika, ale z notebookové verze víme, že čip má stále jen 512 shaderů architektury Vega, což asi ještě bude u modelů Ryzen 3 a Ryzen 5 ořezáno. iGPU bude pravděpodobně podobné, jako u loňského modelu Renoir, jen by mohlo mít vyšší takty.

AMD Ryzen 5000G v dokumentu zřejmě od HP AMD Ryzen 5000G v dokumentu zřejmě od HP (Zdroj: Momomo_us)

Procesorový výkon by ale měl přinášet pěkné zlepšení, protože vedle navýšení frekvence se přidává také vyšší výkon na 1 MHz kvůli vyššímu IPC architektury Zen 3. Úplně jisté zatím není TDP. Asi by se dalo očekávat 65W, což byl u APU Ryzenů zatím vždy standard, ale není to zatím potvrzené.

ES vzorek procesory AMD Ryzen 5000G Cezanne ES vzorek procesoru AMD Ryzen 5000G Cezanne, patrně čtyřjádrová verze (Zdroj: Tom's Hardware)

Bude v obchodech?

Před nedávnem se objevila zpráva, podle které prý by AMD mohlo tyto procesory vydat nebo aspoň odhalit v červnu. Zatím ale není jasné, zda je firma tentokrát bude prodávat i běžně v obchodech pro koncové zákazníky a stavitele sestav, nebo bude Cezanne pro socket AM4 zase vyhrazené jen pro OEM sektor jako Renoir. To by znamenalo, že se budou dát koupit jen jako součást celého počítače a samostatně jen výjimečně.

https://twitter.com/KittyYYuko/status/1372609049942913025

Na druhou stranu ale loni AMD uvádělo, že nějaká next-gen APU pro běžný trh by měla na socketu AM4 být dostupná, takže je možné, že Cezanne už takto omezené nebude a bude se na rozdíl od Renoiru normálně prodávat – doufejme.

Galerie: AMD Ryzen 5000 pro notebooky: prezentace a oficiální benchmarky

Zdroj: Momomo_us

Byl pro vás článek přínosný?