Hlavní navigace

AMD Ryzen 6000 pro desktop asi až koncem roku po Zenu 4. Socket AM5 má mít dlouhý život

10. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Okolnosti uvedení nového socketu AM5 pro desktopové procesory AMD Ryzen se začínají vyjasňovat. Přijde až koncem roku a vydání APU Rembrandt pro něj bude muset čekat až na čas, kdy bude venku Zen 4.

Minulý týden AMD oznámilo 6nm Ryzeny 6000 s architekturou Zen 3+ a novým integrovaným GPU s architekturou RDNA 2, mimo jiné také první procesory firmy používající paměti DDR5. Zatím ovšem jde jen o procesory určené jen pro notebooky a nebylo řečeno nic o tom, kdy by mohla vyjít jejich verze pro desktopová PC. Teď ovšem AMD k tomuto něco sdělilo, čímž se také trochu vyjasňuje otázka, kdy přijdou desky platformy AM5.

Desktopová verze těchto procesorů je plánovaná. APU Rembrandt, na kterém jsou Ryzeny 6000 založené, ale neobsahuje paměťový řadič schopný práce s pamětí DDR4, takže bude moci být uvedená až na socketu AM5, až vyjdou desky s ním s čipsety X670, B650 a podobnými. Kdy ale vyjdou, to zůstávalo nejasné.

AMD na CES 2022 prozradilo, že Ryzeny 7000 s jádry Zen 4 vyjdou někdy v druhé polovině letošního roku a realisticky očekáváme, že to bude třeba až v čtvrtém kvartálu nebo na konci roku (třeba opět v listopadu). Zen 4 bude také vyžadovat desky se socketem AM5. Původně jsme si však mysleli, že by tato platforma mohla vyjít dříve, a to právě proto, aby v ní mohla běžet ona desktopová APU Rembrandt. AMD to ale má naplánované jinak.

AMD Ryzen 6000 pro notebooky prezentace 01 AMD Ryzen 6000 pro notebooky přináší architekturu CPU Zen3+, integrovanou grafiku RDNA 2 a 6nm výrobní proces (Zdroj: AMD)

Na AM5 půjde nejdřív Zen 4, pak až Rembrandt

David McAfee (korporátní viceprezident a generální manažer AMD pro klientský trh) řekl v interview pro Tom's Hardware k plánům na vydání platformy AM5 dvě věci. První je docela důležitý detail: Platforma AM5 podle něj odstartuje jako nadšenecká platforma, což by znamenalo, že jako první pro ní vyjdou ty výkonnější 5nm Ryzeny 7000 s architekturou Zen 4 asi s čipsetem X670 (i když B650 by možná mohl vyjít současně). Ryzeny 6000 nevyjdou před Ryzenem 7000, ale naopak, byť to nebude úplně odpovídat šestitisícovému označení (AMD by je teoreticky mohlo označit už jako Ryzen 7000G, ale to by zase bylo matoucí, jako u APU Ryzenů 3000G z roku 2019).

Desktopová 6nm APU Rembrandt vyjdou nejdříve v druhé polovině roku, což je termín, který AMD na CES 2022 stanovilo jako předběžný hrubý termín příchodu platformy AM5 – toto tedy samo vylučuje vydání dříve než v červenci. Protože to ale vypadá, že by Zen 4 vyšel dřív než na podzim, je ono nejdřívější možné vydání desktopovového Rembrandtu ještě dál. Bude záležet na tom, kdy se podaří vydat Zen 4, ale také na tom, jestli AMD neponechá mezi jeho vydáním a příchodem APU delší čas. Třeba proto, aby inženýři měli více času pro odladění BIOSů desek a kódu AGESA pro Ryzeny 7000, než budou muset začít pracovat více na podpoře pro APU.

Je tak dokonce možné, že by tato 6nm APU pro desktop vyšla dokonce až v roce 2023 (byť by to třeba bylo v jeho prvních měsících). V té době, opět na CES 2023, by přitom už AMD možná mohlo odhalovat 5nm APU Phoenix se Zenem 4 pro notebooky. Pozdní vydání Rembrandtu na platformu AM5 by pak asi zase bohužel mohlo odsunou dobu, kdy by pro AMD bylo přijatelné vydání APU Phoenix pro desktop. APU pro AM5 tak mohou být dlouhodobě opožděná proti notebookovým verzím.

Socket AM5 bude kromě DDR5 podporovat i PCI Express 5.0 Socket AM5 bude kromě DDR5 podporovat i PCI Express 5.0

Bude záležet na cenách DDR5

Vydání platformy AM5 se má ovšem patrně také řídit cenami pamětí DDR5. Protože tento socket zdá se bude fungovat jen čistě s pamětí DDR5 (na rozdíl od LGA 1700 Intelu, kde jsou desky také pro levnější starší paměti DDR4), musí AMD dát pozor na to, aby tuto platformu nevydalo moc brzo, ideálně by v době jejího vydání už DDR5 neměla být masivně dražší než DDR4, což dnes bohužel je. Respektive, toto by asi tolik nevadilo, pokud s tímto socketem AM5 vyjdou poměrně drahé procesory Ryzen 7000X s vysokým výkonem pro nadšence. Ale vysoké ceny DDR5 by asi do značné míry zabily atraktivitu desktopového Rembrandtu, který bude více mainstreamovým produktem, a tedy u něj celková cena komponent pro PC budou o dost důležitější.

Ceny DDR5 tedy asi budou to, kdy APU Rembrandt vyjdou, dost ovlivňovat a mohly by být faktorem, který by také mohl přispět k pozdnímu vydání třeba až v roce 2023, o kterém jsme spekulovali. AMD by se možná i mohlo rozhodnout Rembrandt ani nevydávat a vypustit rovnou desktopový Phoenix, nebo Rembrandt vydat jako levnější modely doplňující dražší Phoenixy – uvidíme. Nicméně tento levnější doplněk může nakonec vytvářet také platforma AM4. AMD totiž řeklo, že i po příchodu AM5 bude dále pokračovat a nějaký čas se budou prodávat obě. Neznamená to, že pro socket AM4 ještě budou přicházet nové procesory, ale ty dosavadní, zejména asi levnější modely z nich, se budou prodávat ještě poměrně dlouho. Podobně jako AMD ještě teď prodává různé modely ze starších generací Ryzenů.

Galerie: AMD Ryzen 6000 pro notebooky: prezentace při uvedení na CES 2022

Platforma AM5 má vydržet několik let

Každopádně, pokud jste se těšili na to, že byste si třeba už v létě pořídili AM5 desku a do ní 6nm Ryzeny s výkonným iGPU, budete si podle současných „znamení“ muset nechat zajít chuť. Určitou náplastí snad může být, že AMD teď také sdělilo, že platforma AM5 by po svém vydání měla vydržet několik let a jako AM4 by ji mělo používat několik generací procesorů, než bude nahrazena jinou. Kolik let to bude, nebylo ovšem řečeno, nicméně snad by to prý mohlo být obdobné jako u AM4.

Přirovnání k AM4 je asi užitečné, protože také ukazuje, že je třeba si dát pozor na očekávání, která si od příslibu dlouhověkosti socketu máme odvíjet. Stejný socket totiž neznamená, že pozdější procesory platformy AM5 budou fungovat v prvních generacích desek. Příkladem budiž, jak po vydání Ryzenů 5000 před rokem a něco nebyla poskytnuta kompatibilita s deskami s čipsety řady 300. Teď po protestech a více jak roku prodlevy se to sice možná ještě může změnit, ale i pokud by nakrásně tato umělá nekompatibilita byla ještě odčiněna, pořád to ukazuje rizika, která mohou znovu udeřit i na platformě AM5.

Zdroje: Tom's Hardware, PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?