Hlavní navigace

AMD Ryzen 7 5800X, osmijádrový Zen 3, už se objevil v databázi benchmarku AotS

30. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Kdosi proměřil osmijádrový procesor Vermeer s jádry Zen 3 ve hře Ashes of the Singularity. Máme tím první test Zenu 3 ve hře, ovšem ten zatím moc neznamená.

Pokud vyhlížíte procesory AMD s jádry Zen 3, bude vás možná zajímat, že se zřejmě první finální sériový model teď objevil, nebo možná lépe řečeno zanechal stopu na internetu. Před nedávnem jsme tu měli zmínku, že AMD zařadí desktopový Zen 3 (procesory „Vermeer“) už do generace Ryzeny 5000 a měly by mezi nimi být modely Ryzen 7 5800X a Ryzen 9 5900X.

První z nich asi máme potvrzený, teď se totiž poprvé našel v internetové databázi jednoho z benchmarků, v nichž občas nové procesory před vydáním unikají.

AMD Ryzen 7 5800X 8-Core Processor

Tento objev se podařil leakerovi z Twitteru s přezdívkou Tum Apisak, jenž našel záznam o testování čipu „AMD Ryzen 7 5800X 8-Core Processor“ v databázi benchmarku zabudovaného ve hře Ashes of the Singularity (AotS). Tento benchmark ve výchozím nastavení posílá výsledky do veřejné databáze, což je někdy možná nechtěný únik, ale je samozřejmě možné i to, že už toto někdo v AMD udělal schválně za účelem guerrila marketingu.

https://twitter.com/TUM_APISAK/status/1310793433578053632

Procesor má dle očekávání osm jader a 16 vláken, testován byl s 32 GB paměti a grafickou kartou GeForce RTX 2080 dne 29.9. 2020, tedy včera. AotS bohužel neukládá frekvence testovaného hardwaru, takže nic moc bližšího nám už tento údaj nesděluje, jen že někdo měl snad finální verzi CPU v rukou a spustil na něm tento test. Pravda, 16 vláken ještě může být signifikantní pro toho, kde pořád čekal SMT4, čli čtyři vlákna na jádro (to ale momentálně už vypadá zcela nepravděpodobně).

Osmijádrový model Ryzen 7 5800X pole tohoto pravděpodobně bude firmou AMD vydán hned v první vlně procesorů. Ty by měly být oznámené již zanedlouho 8. října, ale reálně se asi začnou prodávat o nějaké týdny později.

Tip: „Rudý říjen“. AMD ohlásilo na příští měsíc procesory s jádry Zen 3 i Radeony RX 6000

Pozor, výkon v AotS nemusí ještě o ničem vypovídat

Informační hodnota tohoto úniku je asi hlavně v samotném objevení se procesoru, které může dokládat blížící se vydání (ale kolik to „blížící“ se znamená v přepočtu na dny/týdny, to nelze říct). Zatím bych raději nezkoušel něco vydedukovat z výkonnostních skóre, které databáze u procesoru uvádí (vidět je můžete v galerii).

Ashes of the Singularity neškáluje úplně nejpředvídatelněji a není to nejtypičtější hra. Výkon procesoru v ní sice vypadá na první pohled docela dobře, ale může být způsoben nějakou zvláštní okolností a nikoliv přímo schopnostmi Zenu 3. Samozřejmě také nevíme, zda třeba CPU nebylo výrazně přetaktované.

Nicméně určitý nárůst herního výkon pro Zen 3 očekávat můžeme – CPU má mít vyšší maximální boostové frekvence a současně také lepší IPC (výkon na 1 MHz), takže by se měl zlepšit jednovláknový výkon. A ten obvykle vede k zvýšení výkonu ve hrách. Jen zatím únik v databázi AotS není dost informativní na to, aby se dalo odhadovat, zda to zlepšení ve hrách bude 15 %, 10 %, 5 % nebo třeba jen půl procenta. Zde se vyplatí si prostě těch několik týdnů počkat na recenze.

Galerie: Úniky a informace k procesorům AMD s jádry Zen 3

Zdroj: Tum Apisak/Twitter

Byl pro vás článek přínosný?