Hlavní navigace

Za odklad 16jádra Ryzen 9 3950X nemůže vytíženost TSMC, ale prý nedostačující takty čipů

26. 9. 2019

Sdílet

Minulý týden jsme tu měli zprávu, že TSMC má takový nával objednávek na 7nm čipy, že se čekací doba na jejich plnění prodlužuje z dřívějších dvou měsíců na téměř půl roku. Jinými slovy, poptávka převyšuje kapacitu výrobních linek a 7nm čipů může být nedostatek. A vzápětí pak přišla zpráva, že AMD odsouvá o dva měsíce datum dostupnosti očekávaného nejvýkonnějšího procesoru Ryzen 3000 pro socket AM4, Ryzenu 9 3950X. Souvislost by se přímo nabízela, ovšem podle některých zdrojů to tak úplně není a důvod odkladu je jinde.  

Frekvence nejdou dost vysoko

Tchajwanský web DigiTimes včera zveřejnil zprávu k důvodu odkladu šestnáctijádra, podle níž není na vině nedostatek čipů obecně, dodávky od TSMC podle ní nejsou zdrojem problému, nebo alespoň ne pro tento poměrně úzkoprofilový produkt. Podle toho, co říkají zdroje z okruhu výrobců desek, které web cituje, je problém místo v kvantitě takříkajíc v kvalitě – důvod je, že se s křemíkem nedaří dosahovat vysokých taktů, které má Ryzen 9 3950X specifikované. Doslova DigiTimes uvádí, že důvod odkladu jsou „neuspokojivé frekvence“ a ne něco, co by souviselo s tím, jak TSMC zvládá pro AMD vyrábět.

Dost možná se zde nemluví přímo o tom, že by křemík byl potřebných taktů naprosto neschopný, ale pravděpodobně jde o záležitost „binningu“, kdy se z vyrobených kusů třídí čipy podle vlastností. Do koše (či frakce) s nejvyššími dosaženými frekvencemi, potřebnými pro model Ryzen 9 3950X, se zřejmě nedostává tolik kusů, kolik by firma potřebovala pro komerční uvedení. A to ji nutí chvíli počkat, až se jich naakumuluje víc (pokud proces nějaké vůbec produkuje), případně počkat, až či zda se časem vylepší vlastnosti vyráběného křemíku a podíl této nejlepší frakce čipů vzroste. Zde je třeba říct, že AMD má zřejmě stále nedostatek i o stupínek nižší kategorie křemíku potřebné pro 4,6GHz Ryzen 9 3900X, která s Ryzenem 9 3950X soutěží o nejlepší čipy. A výhledově bude asi konkurencí i řada highendových CPU Threadripper (uvidíme, zda u nich také bude vysoké jednovláknové turbo).

AMD Ryzen 9 3950X 03 AMD Ryzen 9 3950X: parametry a cena odhalené během E3 v červnu 2019. Nedávno bylo vydání odloženo na listopad

Je také možné, že množství vyhovujících kandidátů na Ryzen 9 3950X (a možná i 3900X) snížily změny udělané v chování turba, kdy AMD utáhnulo požadavky k dosažení nejvyšších frekvencí. K této změně asi došlo už před uvedením v červenci, ale možná až potom, co společnost oznámila plánované parametry procesorů (to bylo koncem května na Computexu11. června na E3). A tudíž mohlo zkomplikovat dosažení předtím plánovaných parametrů.

Zpráva neříká s určitostí, s kterou částí frekvencí má podle těchto zdrojů AMD problém. Nesnáz by mohla být v dosažení maximálního turba v jednovláknové zátěži (to je 4,7 GHz), ale také v dosažení základního taktu 3,5 GHz při zatížení všech jader tak, aby nebyla překročená spotřeba 105 W, respektive při turbu limit spotřeby PTT 143 W. Tyto limity příkonu jsou totiž stejné jako pro dvanáctijádro, takže se u šetnáctijádrového modelu musí značně zmenšit příkon připadající na každé z aktivních jader. Pravděpodobnější možnost je skoro určitě ta, že potíž je s maximálním turbo taktem pro jedno jádro, ale pozor – teoreticky může problém být třeba i s obojím najednou. Například ComputerBase.de si uvádí, že CPU má zřejmě potíž (také?) s takty při zátěži všech jader.

I po uvedení může být šestnáctijádro nedostatkové

Odklad vydání o dva měsíce doufejme bude stačit na to, aby se čipy nashromáždily a Ryzen 9 3950X mohl být normálně uveden na trh pro ty, kdo na něj čekají. To, že vytřídit z vyrobených čipů Matisse dostatek vhodných pro vysoko taktované šestnáctijádro představuje problém, ale znamená, že i po uvedení toto CPU může trápit slabá dostupnost. Pokud o něj tedy máte zájem, možná se budete muset připravit na soutěž o první kusy v eshopech, případně dlouhé čekací doby. A bohužel takový nedostatek může také znamenat, že se ceny vyšroubují třeba i vysoko nad oficiálně stanovenou částku, jak jsme v posledních letech několikrát viděli.

Galerie: Odhalení 16jádra AMD Ryzen 9 3950X (E3 2019)

Byl pro vás článek přínosný?