Hlavní navigace

Ryzeny 5000 by možná mohly fungovat na deskách s čipsety A320/B350/X370

9. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Zatím to není oficiální ani potvrzené, ale objevují se známky, že by desky s čipsety AMD A320, B350 a X370 možná přece mohly dostat BIOSy s podporou Zenu 3.

Minulý týden se začaly prodávat procesory AMD Ryzen 5000 (dokonce u nás zdá se pořád jsou skladem) s novou architekturou Zen 3 a přinášejí zdá se hodně velký výkonnostní upgrade. Ovšem už od raného léta víme, že nastalo zklamání v otázce dříve očekávané štědré zpětné kompatibility. AMD sice mezitím slevilo a přislíbilo, že bude možné zprovoznit Ryzeny 5000 minimálně na některých deskách s čipsety B450 a X470, ale u generace A320/B350/X370 byla kompatibilita podle oficiálního znění vyloučena úplně.

Zatím bych si raději plané naděje nedělal, ale podle posledních drbů provoz Zenu 3 v těchto starších deskách možná zhola a absolutně nemožný nebude. Objevily se určité skromné náznaky, že cesta není úplně zatarasená.

Zen 3 na A320?

Minulý týden se na čínském Chiphellu objevilo tvrzení uživatele, že rozběhal Ryzen 9 5900X na velmi levné desce ASRock A320M-HDV R4.0. To je nejen model generace 300, ale také velmi lowendová deska bez chlazení napájecí kaskády a jen pár fázemi, byť na tom v principu tolik nezáleží. Tvrzení o úspěšném běhu je doloženo screenshoty CPU-Z (ovšem ty se zrovna asi dají zfalšovat).

Zda je toto dobré znamení, to záleží na charakteru BIOSu, který byl v desce použitý. Pokud jde o nějaké beta nebo vývojové sestavení od ASRocku, byť neoficiální, tak je důvod k nadějím (ale je pořád třeba hodně krotit očekávání, berte to prostě jako možnost). ASRock takto polooficiálními cestami například uvolnil BIOS, s nímž lze v barebonu DeskMini A300 (deska A300M-STX) používat nová APU Ryzen 4000G. Je určitá šance, že podobně firma umožní použití procesorů Ryzen 5000 s neoficiálně sestaveným firmwarem, pak by se mohla tato možnost upgradu u pár modelů desek objevit.

AMD Ryzen 9 5900X údajně běžící na desce s čipsetem A320 Zdroj Chiphell AMD Ryzen 9 5900X údajně běžící na desce s čipsetem A320 (Zdroj: Chiphell)

Zda se přidají další firmy, není jisté. Pokud by ale tento podnik ASRocku nebyl až tak neoficiální a BIOSy byly normálně ke stažení na webu podpory, pak by asi byl na další výrobce vyšší tlak. Toto je za předpokladu, že AMD nebude snahu o kompatibilitu aktivně blokovat.

Je tu ale druhá možnost. A sice, že BIOS byl zbastlený na koleně a na vlastní pěst buď insiderem ve firmě, nebo úplně nezávislým nadšencem, kterému se podařilo dát nový kód AGESA dohromady se starším BIOSem pro tuto konkrétní desku. To asi nebude úplně snadná věc a mohlo by to znamenat různé malé bugy a nekompatibility (onen polooficiální BIOS pro DeskMini A300 různé mušky obsahoval, bylo proto vydáno několik verzí).

ASRock A320M HDV R4.0 ASRock A320M HDV R4.0 (Zdroj: ASRock)

Nastalo-li toto, bude situace složitější. Modding BIOSů býval dříve poměrně rozšířený, přidávala se například podpora Xeonů, které se daly levně koupit na eBay, na běžné desky platformy LGA 775 (dlužno upozornit, že tehdy byl chod platformy o dost jednodušší). Něco podobného by tak mohlo povstat nyní a dobrovolníci by mohli portovat nový kód AGESA na staré desky a zprovoznit tím na nich procesory Vermeer/Ryzen 5000.

Samozřejmě by to ale pak bylo na vlastní riziko, s horšími zárukami funkčnosti a vždy byste museli mít štěstí, aby zrovna pro vaši desku hacknutý BIOS stvořil. Asi by to ovšem pořád bylo lepší než nic. A také by bylo pěkné, že by se zase do světa PC dostalo více staromódní lidové tvořivosti a kutilství.

 

BIOSy pro desky Gigabyte?

Další podobný úkaz se stal na fóru Overclock.net. Tam uživatel z Chorvatska píše, že existuje neveřejný beta BIOS pro nejmenovanou desku platformy X370 od Gigabyte a jiný uživatel už na ní údajně Ryzen 5000 testuje. A až na PCI Express 4.0 (jehož absence je logická) prý všechno funguje.

Komentář o podpoře Ryzenů 5000 na X370 deskách Gigabyte na fóru Overclock.net Komentář o podpoře Ryzenů 5000 na X370 deskách Gigabyte na fóru Overclock.net (Zdroj: Overclock.net)

Onen uživatel zmiňuje, že tyto BIOSy jsou pod NDA, což by mohlo znamenat, že jde přímo o počin firmy Gigabyte. To by byla dobrá zpráva, protože pak by opět podpora mohla být i celkem funkční a možná dostupná i pro více desek (i když Gigabyte ji může vyrobit také třeba jen pro pár dražších a populárnějších modelů a levnější opominout).

Ale pozor – nevíme, jestli se tomuto dá věřit. I pokud je to pravda, může například tyto spády zarazit AMD nebo si je může Gigabyte rozmyslet. Zatím tedy opět s nějakou kompatibilitou nepočítejte – počkejme si, jak se věci vyvinou.

Chtěli byste kompatibilitu Ryzenů 5000 s deskami generace A320/B350/X370?

Pokud by se ukázalo, že výrobci desek alespoň pro některé starší třístovkové desky vydají nové BIOSy podporující Zen 3, objeví se pro jejich majitele zajímavá možnost upgradu. Pro „novostavby“ ale už dnes není dobrý nápad na takovou podporu spoléhat. Pokud stavíte úplně nové PC, nepořizujte už takové desky a snažte se stavět už na platformě B550 nebo A520. V tuto chvíli je to pořád jistější než X470/B450, protože není úplně jisté, že úplně všechny desky generace 400 podporu dostanou, a také ještě zůstává otázkou, jak kvalitní tato podpora bude.

Galerie: Výkon procesorů AMD Ryzen 5000 ve světových recenzích

Zdroj: Chiphell, Overclock.net, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?