Hlavní navigace

Procesory AMD mají podporovat DDR5 v generaci Rembrandt a Raphael. Ryzen 5000?

19. 5. 2020

Sdílet

Na internet se dostaly informace o tom, v které generaci procesorů chce AMD nasadit paměti DDR5. Máme kódová jména, ale není jasné, jaké generaci patří.

Nedávno jsme se dozvěděli, že Intel zavede paměti DDR5 u 10nm procesorů Alder Lake-S, které tak u Něj budou zřejmě první generací s jejich podporou (protože u Tiger Lake byla prý zrušená). Vypadá to, že teď máme i informaci o tom, kdy na DDR5 přejde AMD. Respektive kde. Tato zpráva se objevila poněkud mimoděk. Web GamersNexus vyrobil video zabývající se problematikou nedávno avizované nekompatibility procesorů AMD s architekturou Zen 3 s deskami staršími, než je platforma X570 a B550. A v něm se na okraj zmiňuje o tom, že AMD už musí kalkulovat i s tím, že éra pamětí DDR4 končí (a tím se snižuje atraktivita posledních generací platformy AM4), protože v roadmapě, které údajně přes své zdroje viděl, jsou už první procesory založené na DDR5.

Ryzeny generace Raphael a Rembrandt

Rembrandt Harmensz. van Rijn 051 Flora Rembrandt – Flóra (1634; Zdroj: Wikimedia Commons)

Podle tohoto webu se první DDR5 generace Ryzenů kódově jmenují Rembrandt a Raphael – jde tedy opět o krycí jména založená na slavných umělcích (Rembrandt van Rijn, Raffael Santi). Zmínku můžete na videu slyšet v tomto bodě. Je řečeno, že informace je od insiderů v AMD a/nebo v partnerských firmách, ale bohužel už žádné větší podrobnosti. GamersNexus přímo nepublikoval nějaký snímek těchto roadmap, takže se o něj bohužel nemůžeme opřít při posuzování důvěryhodnosti.

Jedno z těchto jmen by mohlo být čisté CPU s až 16 nebo i více jádry, tedy nástupce výkonných procesorů Matisse a Vermeer (Ryzen 4000 s jádry Zen 3). Druhé by mohlo být APU, tedy čip s integrovanou grafikou pro notebooky a úsporné/OEM desktopy; spolu by asi mohly patřit do stejné generace.

Problém je, že nevíme jistě které. Nabízelo by se, že jde o Ryzeny 5000, tedy to, co přijde po Vermeeru a APU Renoir. Pak by jejich uvedení mohlo být koncem roku 2021 nebo v první polovině roku 2022. Jenže to nemůžeme vědět jistě. AMD by teoreticky mohlo DDR5 odložit o generaci, takže by tyto čipy musely být Ryzeny 6000 a před nimi by byli ještě nějací jiní malíři.

Pametovy modul DDR5 od Hynixu Paměťový modul DDR5 od Hynixu

Tip: Co přinesou paměti DDR5? Zlepšení pro výkon, až 8400 MHz, možná i ECC pro všechny

DDR5 by mohla být už v Ryzenech 5000, ale jisté to nemáme

Tento únik nám tedy bohužel zatím nedává jistotu, že DDR5 přijde už v generaci procesorů koncem roku 2021/v H1 2022. Ovšem asi je tu naděje. GamersNexus totiž zmiňuje jen a pouze Rembrandt a Raphael, což se dá chápat tak, že mezi nimi a mezi Ryzeny 4000 (Vermeer a Renoir) už nic dalšího není. Následníky Vermeera a Renoiru totiž dosud neznáme, takže pokud by to byla ještě jiná jména než Rembrandt a Raphael, tak by to byla informace hodná sdělení. Ovšem toto je jen nepřímá interpretace a GamersNexus nepotvrdil, že budou Ryzeny 4000 na socketu AM4 s DDR4 poslední, takže kdo ví.

Raffael Tri gracie Raffael: Tři grácie (1504-1505; Zdroj: Wikimedia Commons)

V roadmapě je u Rembrandta a Raphaela údajně zmíněna jen podpora pamětí DDR5 a nic o tom, že by současně byla podporovaná i DDR4. Toto by zmenšilo čip, ale znesnadnilo přechod mezi platformami AM4 a AM5 oproti situaci s Phenomy II a APU Carrizo/Bristol Ridge, které měly duální řadič a díky tomu překlenuly dva různé sockety. Ovšem je možné, že čip reálně toto umět bude a AMD ho jenom pojmenuje různě pro každou platformu.

Jméno Rembrandt se objevilo už na přelomu roku, tehdy se mělo za to, že má jít o APU – pokud by toto byla pravda, pak by asi Raphael byl výkonným CPU. Ovšem klidně to asi může být i naopak. Pro kódové označení Raphael (ani Raffael/Rafael) zatím žádné jiné zmínky nejsou. Každopádně tyto informace zatím musíme brát s rezervou, protože kolovaly už i zmínky o čipech Van Gogh a Cezanne, přičemž oba se dokonce považovaly za APU a byl by trošku problém to všechno do roadmapy nacpat.

Roadmapa desktopových procesorů AMD, 2018 až 2020. (Zdroj: Informática Cero, březen 2018). Nic novějšího bohužel od té doby neuniklo

Také musíme počítat s tím, že některá označení mohou být duplicitní – například pro embedded a běžnou verzi stejného čipu. Nezbývá než doufat, že zase někdy unikne přímo grafická roadmapa a dostaneme lepší zarámování budoucích generací procesorů.

Galerie: Detaily technologie operačních pamětí DDR5

Zdroj: GamersNexus (YouTube)

Byl pro vás článek přínosný?