Hlavní navigace

Procesory AMD Ryzen Threadripper 3000 i Cascade Lake-X od Intelu prý vyjdou v říjnu

20. 7. 2019

Sdílet

Zdroj: AMD

Tento měsíc přišly na trh procesory Ryzen 3000, ale zatím jenom do socketu AM4, což představuje mainstreamový trh s CPU. Ovšem letos by se měly objevit také procesory pro highendovou či možná lze říct pracovní platformu, a to už od obou firem, tedy i Intelu. Zdá se, že teď máme nějaké informace k tomu, kdy tyto procesory přijdou – jednak Cascade Lake-X od Intelu, ale také Ryzen Threadripper 3000 od AMD, u nějž bylo zatím dost nejasné, kdy jej čekat. Tuto informaci přinesl web DigiTimes z Tchaj-wanu. Píše, že na základě informací od výrobců zřejmě jak Intel, tak AMD chystají uvedení svých nových highendových procesorů na říjen, takže by tím měla vzniknout poměrně silná konkurence. Kdo bude první a kdo druhý (nebo nějaké přesnější datum) zatím nevíme a je možné, že termín je přibližný. Ale pro nějaké zařazení o moc víc nepotřebujeme.

18jádra Cascade Lake-X od Intelu

V případě nabídky od Intelu by zde měla být řeč o procesorech Cascade Lake-X, což je platforma označená také „Glacier Falls“. Sedí to s roadmapou, která již unikla zde a pode které má fáze „production“ pro procesory Cascade Lake-X začít 40. až 45. týdnu letoška (30. září–10. listopadu). Procesory budou mít až 18 jader architektury Cascade Lake, což je určité vylepšení jádra Skylake-SP (tedy serverové verze Skylake s 1MB L2 cache a AVX-512), obohacené o nové instrukce a nějaké bezpečnostní opravy – serverová verze již vyšla na jaře, takže si můžete přečíst, jaké novinky obnáší.

Intel Xeon Cascade Lake 01 Novinky procesorů Cascade Lake

Tyto procesory budou kompatibilní se současnými deskami se socketem LGA 2066, Intel u nich přímo uvádí, že jako čipset bude použitý současný X299. Na Computexu se sice objevily desky označené X499, ale je možné, že si to Intel ještě rozmyslel a budou se jmenovat X299 po staru. Nenastanou tedy zřejmě změny v paměťovém řadiči nebo podobných věcech. TDP procesorů bude 165 W. Jde samozřejmě stále o 14nm CPU.

Přehled oprav bezpečnostních chyb v spekulativním vykonávání kódu pro procesory Intel Cascade Lake-SP

Galerie: Novinky procesorů Cascade Lake (serverová verze)

Threadripper 3000 také na podzim

Pokud jde o konkurenci od AMD, je známo mnohem méně. Tyto procesory by měly mít jádra Zen 2 a 7nm čiplety, stejně jako Ryzeny 3000 Matisse. Podle starších roadmap má Threadripper 3000 kódové označení Castle Peak. Pravděpodobně tato CPU také budou kompatibilní se současnou platformou AMD X399 a socketem TR4, takže budou fungovat i ve starších deskách (po aktualizaci BIOSu). Budou tedy zřejmě mít stále čtyřkanálový paměťový řadič a 60 linek PCI Expressu 3.0 – nebo 4.0, pokud jej bude možné zprovoznit na starých deskách a AMD to povolí. Je ale možné, že PCI Express 4.0 budou podporovat jenom nové základní desky, které by mohly vyjít spolu s procesory.

Zřejmě interní slajd AMD k procesorům Threadripper druhé a třetí generace, v tuto chvíly starý něco přes rok a půl (Zdroj: Informática Cero)

Threadrippery generace 1000 a 2000 mají TDP 180 W nebo 250 W a toto by asi mohlo být dodrženo i pro generaci 3000. Co je však zatím neznámé, jsou počty jader. Substrát a provedení čipu, jakož asi i IO čiplet s paměťovým řadičem a konektivitou budou nejspíš převzaté z procesorů Epyc druhé generace pro servery, takže Threadripper by teoreticky mohl mít až 64 jader. Ale je docela pravděpodobné, že AMD jich u desktopových procesorů zapne méně. To proto, aby si nechalo nějakou rezervu na příští generaci, případně kvůli spotřebě (při 64 jádrech by musel být takt dost nízký) a logicky také výrobní ceně.

Počet jader je zatím záhada

Asi by nebylo překvapení, kdyby nejdražší Threadripper měl nyní jen třeba 32 jader. Následník oblíbených modelů 1950X a 2950X, které šly na trh za 1000 a 900 dolarů by třeba mohl mít jader jenom 24 (nebo dokonce 16 či 18). Zde zatím pokud vím neprosákly žádné nápovědy a raději bychom asi měli mírnit očekávání. V této oblasti, kde hraje výraznou roli energetická efektivita, by AMD mělo mít asi největší výhodu proti procesorům Intelu, takže si také možná řekne o vyšší ceny.

Ryzen Threadripper v socketu TR4 (foto: Ars Technica)

Každopádně to však vypadá, že Ryzen Threadripper 3000 vyjde již letos, oproti pesimistickým dohadům o jeho odložení na rok 2020 nebo dokonce zrušení. Ty plynuly z toho, že AMD Threadripper 3000 neuvedlo na květnových slajdech ukazujících roadmapu CPU pro rok 2019, nicméně už tehdy jsme upozorňovali, že toto nemusí nic podstatného znamenat. AMD už dřív vyjasnilo, že s Threadrippery 3. generace pořád počítá a teď se asi ukazuje, že nedošlo ani ke zdržení (nebo jen menšímu o nějaké 2–3 měsíce).

Galerie:AMD Ryzen Threadripper

Byl pro vás článek přínosný?