Hlavní navigace

První AMD Ryzen Threadripper 3000 unikl na internet. Zatím jenom šestnáctijádro

24. 7. 2019

Sdílet

V databázi UserBenchmarku se objevil první vzorek procesorů Ryzen Threadripper 3000 s jádry Zen 2. Zdá se, že zatím zůstanou u čtyřkanálových pamětí DDR4.

Před pár dny jsme tu měli zprávu, podle které by se nové highendové procesory AMD – tedy Ryzeny Threadripper 3000, již založené na 7nm čipech a architektuře Zen2, měly zřejmě dostat na svět na podzim v říjnu. A vypadá to, že už se po nich i objevila první stopa – vzorek procesoru, jenž je zřejmě prototypem pro Threadripper 3000, se objevil v databázi testu UserBenchmark, čímž dostáváme určitý hodně předběžný pohled na to, co přijde.  

Vzorek 7nm Threadripperu zatím jen s 16 jádry

Jméno procesoru v databázi není, máme jen značně nicneříkající označení AMD 100-000000011-12. Zřejmě jde tedy o vzorek CPU, přičemž testován je v platformě nebo počítači „AMD Sharktooth“, nicméně základní deska se jmenuje AMD WhiteHavenOC-CP. To je důležité, protože toto jméno známe z minulosti, Whitehaven byly testovací desky, které AMD interně používalo pro vývoj a testování Threadripperů již od jejich první generace. Současně je uvedeno, že procesor je v socketu SP3r2, což je jiné označení pro socket TR4. Snad je tedy prakticky zaručeno, že tento vzorek je opravdu Threadripper.

O procesoru bohužel nemáme podrobnosti, které by byly nějak třeskutě zajímavé. Jde o šestnáctijádro s SMT (32 vláken), což je tak nějak úplně na spodní hranici toho, co bychom od Threadripperů 3000 čekali, protože šestnáctijádro bude tentokrát nabízenu už pro socket AM4 (Ryzen 9 3950X). V řadě Ryzen Threadripper 3000 by tedy měly být i výkonnější modely s více jádry, ale tento únik nám bohužel nepoodhalil, kolik se jich dá čekat. Pravděpodobně by měl být k dispozici minimálně 32jádrový model, aby se navázalo na Threadripper 2990WX.

Vzorek procesoru AMD Ryzen Threadripper 3000 v UserBenchmarku 1 Vzorek procesoru AMD Ryzen Threadripper 3000 v UserBenchmarku

Náš šestnáctijádrový prototyp má podle UserBenchmarku základní frekvenci 3,6 GHz a průměrné (snad vícevláknové) turbo, na kterém při testu běžel, je údajně 4,05 GHz. Vypadá to, že by tedy tento vzorek mohl být taktován zhruba podobně jako 65W modely Ryzen 5 3600 a Ryzen 7 3700X pro socket AM4. Nicméně jde o vzorek, u nějž jsou asi frekvence konzervativní a nižší než finální. Zejména bude asi snížené maximální jednovláknové turbo. Graf latence RAM pak potvrzuje, že by tento procesor měl obsahovat 16MB oddíly L3 cache v každém bloku CCX, což potvrzuje, že je 7nm a obsahuje architekturu Zen 2. Ale bohužel nevíme, z kolika CCX a kolika čipletů se procesor skládá.

Vzorek procesoru AMD Ryzen Threadripper 3000 v UserBenchmarku 2 Vzorek procesoru AMD Ryzen Threadripper 3000 v UserBenchmarku

Procesor měl osazeno 64 GB paměti DDR4, snad jen na taktu 1600 MHz. Ve finále by ale asi měla být oficiálně a pro přetaktování podporována stejná nebo jen mírně nižší frekvence pamětí, jako na Ryzenech 3000 pro socket AM4. Nižší by mohla být proto, že zatímco IO čiplet pro socket AM4 je 12nm a prý díky tomu umí hnát DDR4 výš, zde asi bude použita úspornější 14nm varianta IO čipletu pro Epyc.

Vzorek procesoru AMD Ryzen Threadripper 3000 v UserBenchmarku 3 Vzorek procesoru AMD Ryzen Threadripper 3000 v UserBenchmarku: test latence RAM ukazující na 16MB bloky L3 cache

Asi pořád čtyřkanálové paměti

UserBenchmark uvádí, že deska má osm slotů pro paměti (z čehož byly osazeny čtyři 16GB moduly od Micronu). Takže se nekoná žádné překvapení a procesory mají patrně pořád čtyřkanálový řadič pamětí. Což jsme ovšem čekali, protože by u nich měla být zachována kompatibilita s dnešními deskami se socketem TR4. To asi nevylučuje, že by třeba tyto procesory mohly být zároveň schopné po nainstalování do desky se socketem SP3 nebo nějakým jiným (TR4+?) zapnout osmikanálový řadič, ale nemyslím, že je něco takového pravděpodobné. Platforma Threadripperu pravděpodobně zůstane u čtyřkanálové RAM.

Tento test byl pořízen dnes 24. července, je tedy docela čerstvý. BIOS byl snad jen z 16. července. Soudě podle toho, jak horečně probíhá teď vývoj firmwaru pro Ryzeny 3000 na platformě AM4, se pravděpodobně na nových Threadripperech teprve pracuje a minimálně po stránce softwarové infrastruktury jsou dost vzdálené finální podobě. Postupně by se ale snad mohly začít objevovat úniky i vyšších modelů s více jádry (pro kontext: vzorek 16jádra pro socket AM4, z kterého se vyklubal Ryzen 9 3950X, unikl s předstihem v květnu) a snad se dozvíme, jak moc jader Threadripper v této generaci povede do boje.

Galerie: Procesory AMD Ryzen Threadripper

Byl pro vás článek přínosný?