Hlavní navigace

AMD Ryzen Threadripper 5000 s jádry Zen 3 bude mít rychlejší GMI, v obchodech v září

12. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Dlouho bylo ticho, ale konečně se blíží vydání procesorů Ryzen Threadripper 5000, které už mají novou architekturu Zen 3. Odhalení bude příští měsíc, koupit se budou dát v září.

Procesory s architekturou Zen 3 pro desktopový socket AM4 vydalo AMD už loni v listopadu a už stihla vyjít i serverová verze Epyc 7003, byť později, než se čekalo. Kde nic tu nic ale v highendovém segmentu, který AMD ovládlo procesory Ryzen Threadripper generace 3000, jež ale už budou na podzim dva roky staré. Jejich náhrada se už ale konečně chystá – objevily se k nim teď první informace a také datum: vyjdou prý v srpnu.

Threadripper 5000 „Chagall“: Zen 3 a rychlejší komunikace jader

Web MoePC nyní publikoval informační únik k procesorům AMD s kódovým označením „Chagall“, což jsou právě Threadrippery 5000 (jak víme ze starších informací). Chagall je následníkem procesorů „Castle Peak“, což není nic jiného než kódové označení pro již nyní prodávaný Ryzen Threadripper 3000.

Podle kusu slajdu či jiného dokumentu, který MoePC ukazuje, si Ryzen Threadripper 5000 zachová maximální počet jader 64, což bude znamenat osm CPU čipletů a jeden IO čiplet. Základ by měl být asi stejný, jako jsou procesory Epyc Milan. Nové je ale samozřejmě, že architektura je už Zen 3. To také znamená, že už jádra nebudou rozdělená na CCX po čtyřech (nebo u 24jádra třech), ale budou členěná do osmijádrových bloků CCX, které vždy budou mít také větší, 32MB L3 cache.

Křemík by měl být stejný jako v Epycu a Ryzenu, nedají se asi čekat žádné architektonické odlišnosti. A ani výroba nějakým vylepšeným procesem. Je uvedeno, že jde stále o proces TSMC první generace (N7), který používají úplně všechny 7nm produkty AMD.

Dokument k procesorům AMD Ryzen Threadripper 5000 Chagall Dokument k procesorům AMD Ryzen Threadripper 5000 "Chagall" (Zdroj: MoePC)

Threadrippery 5000 budou nadále používat paměti DDR4 a tak řadiče PCI Expressu zůstávají na generaci 4.0. Dokument to neuvádí, ale počty linek se prakticky určitě nezmění (56 z CPU, 16 z čipsetu) a procesory budou kompatibilní s deskami platformy TRX40, jen bude třeba jim nahrát nový BIOS.

Určitá změna proběhne uvnitř procesorů na úrovni jejich IO čipletu a propojení mezi ním a CPU čiplety. Rychlost komunikace mezi čiplety (a tím také mezi jádry CPU a paměťovými řadiči) se zrychlí, protože komunikační rozhraní GMI2, které je pro propojení použito, stoupne z taktu 1600 MHz (efektivně) na 1800 MHz (efektivně). Či chcete-li přesněji, z 1,6 GT/s na 1,8 GT/s. Toto by mohlo zlepšit škálování výkonu. Vyšší výkon propojení pravděpodobně také zvýší jeho spotřebu. Je teoreticky možné, že v některých situacích může rychlejší GMI2 a Infinity Fabric vést k nižším taktům jader při zátěži všech jader, protože v rámci limitu TDP stoupne podíl spotřeby zkonzumované propojením a na jádra zbude méně wattů. Pokud ale navýšíte limit spotřeby přes PBO, problém se pochopitelně eliminuje.

Pokud jde o spotřebu, ta zůstává poměrně vysoká, avšak také nezměněná proti generaci 3000: TDP má zase být 280 W. Pro 32 a zejména 64jádrovou verzi to ovšem není zas tak vysoká hodnota. Pokud dokážete jádra zaměstnat, měla by být výsledná energetická efektivita při práci poměrně vysoká.

Uvedení v srpnu, dostupnost v září?

Druhá část úniku od MoePC se týká data vydání. Bylo už dost podezřelé, že se o Zen 3 Threadripperu pořád nic neobjevuje, až se skoro zase nutily úvahy o tom, jestli vůbec bude (drby o tom, že AMD už Threadrippery nebude dělat, se objevovaly u předchozí generace a vždy byly mimo). MoePC uvádí, že na plánu vydání se zatím nic nezměnilo. Threadripper 5000 má bytý vydán příští měsíc, tedy v srpnu. Respektive, bude to asi vydání papírové, takže spíš odhalení. AMD procesory asi oznámí a dozvíme se parametry a ceny, ale v obchodech se pak prý tyto procesory objeví až v září.

AMD Ryzen Threadripper 3990X 1600 AMD Ryzen Threadripper 3990X (Zdroj: AMD)

16jádrový model?

Jak bylo řečeno, maximální počet jader bude pořád 64, což je asi dáno limity celého designu. Vedle toho se asi opět bude dát koupit 24jádro a 32jádro, jako v generaci 3000. Nově by ale prý možná mohl být k mání i levnější model, a to 16jádro, které v nabídce Threadripperů 3000 není. Nicméně pokud vyloženě nepotřebujete čtyřkanálový řadič DDR4 a tolik linek PCI Express 4.0, pak tento model asi nebude moc výhodný, nejspíše bude dražší než Ryzen 9 5950X a pak je tu samozřejmě hodně vysoká cena desek TRX40. Zatím netušíme, zda by tato 16jádrová verze měla jen dva plně aktivní CPU čiplety, nebo čtyři, avšak v každém polovinu jader vypnutou.

O tom, kdy vyjde Ryzen Threadripper Pro 5000, tedy verze s osmikanálovým řadičem pamětí pro platformu WRX80, zatím žádné informace nejsou. Protože AMD i v minulé generaci se Zenem 2 tato CPU uvedlo se zpožděním, patrně uplynou nějaké měsíce, než se nová verze se Zenem 3 objeví.

Galerie: Procesory Ryzen Threadripper Pro 3000WX a platforma WRX80

Zdroje: MoePC, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?