Hlavní navigace

AMD před vydáním GTX 1660 Ti zlevnilo Radeony RX Vega 56, některé až pod 7 tisíc

22. 2. 2019

Sdílet

Nvidia by za chvíli měla oficiálně odhalit GeForce GTX 1660 Ti, levnější model generace Turing ochuzený o podporu ray tracingu, kterou mají GeForce RTX. Nvidia by prý měla modelu nasadit cenovku 279 $ (asi 7700 Kč s DPH). Protože podle uniklého benchmarku by výkon mohl být někde okolo GeForce GTX 1070 generace Pacal, mohla by tato grafika mít velmi dobrý poměr cena výkon. Zdá se, že to donutí AMD zlevnit některé vlastní grafiky v reakci. Radeon Vega 56 teď u některých karet dostal slevy, které by ho učinili dokonce levnějším, než bude tato mainstreamová karta Nvidie.

 

Velká sleva, ale zatím hodně omezená

Zatím není jasné, zda jde o slevy trvalé a globální, podle momentálních zpráv platí „ve vybraných trzích“. A také zdaleka ne pro všechny modely. V německém internetovém obchodu Mindfactory se objevily karty MSI Radeon RX Vega 56 Air Boost za cenu 269 eur včetně DPH, což je teď jenom 6 900 Kč. Karta Air Boost má ovšem chladič podobný referenčnímu – s jediným radiálním ventilátorem a průběžným pasivem. AMD k této kartě pořád přikládá tři hry zadarmo (Tom Clancy's The Division 2, Devil May Cry 5, Resident Evil 2). Tento bundle, který měl původně už skončit, byl totiž prodloužen do 6. dubna. Mimochodem, Air Boost verze Radeonu RX Vega 64 stojí 389 eur s daní (těsně pod 10 tisíc Kč).

msi radeon rx vega 56 air boost mindfactory MSI Radeon RX Vega 56 Air Boost v obchodě Mindfactory

Karty s nereferenčním chladičem ale v tomto obchodu stojí pořád vyšší částky a podobně je to zdá se na celém evropském trhu. Nejlevnější je model RX Vega 56 Gaming OC od Gigabyte, což už je karta s větším pasivem a dvojicí axiálních ventilátorů tak nějak dle očekávaného standardu. Ta už je však za 309 eur (7900 Kč) a další nejdostupnější model je až provedení Pulse od Sapphire (329 eur/8400 Kč). Zatím je tedy ono velké zlevnění hodně omezená záležitost.

Zda tyto slevy vydrží, nebo zda jsou naopak jen dočasné po dobu, kdy se bude konat premiéra nové karty Nvidia, to těžko říct. U nás zatím vyhledávače cen nic podobného neregistrují, nejlevnější Radeony RX Vega 56 stojí teď od 9500 Kč ve větších eshopech. To je sice také o dost méně než před Vánoci, ale proti západním sousedům… Německo má sice jenom 19% DPH proti naší 21%, ale to by měl být rozdíl nanejvýš 200 Kč.

Aktualizováno:

Chvíli pro publikaci nám přišlo potvrzení, že sleva Radeonu RX Vega 56 je skutečně oficiální. AMD vyhlásilo, že za karta bude v amerických obchodech (jmenován Newegg, Amazon a Best Buy) nyní dostupná od 279 dolarů, což s DPH odpovídá 7600 Kč. Takže je asi šance, že se slevy těchto Radeonů rozšíří. Jde opět o stejnou částku, jakou má coby oficiální cenu stanovenou GeForce GTX 1660 Ti, ale také Radeon RX 590. Na tuto úroveň ale asi spadne jen malé množství modelů, pokud to dokonce nebude jen ona karta MSI Air Boost. Nejde tedy o snížení doporučené ceny pro všechny Radeony RX Vega 56.

Zlevnit by pravděpodobně měl Radeon RX 590

Obecně vzato by zlevnění ve větším měřítku bylo logické, protože už GeForce RTX 2060 se prodává za relativně nízké ceny a Radeony RX Vega 56 (a 64) by pro větší konkurenceschopnost měly tedy jít níž. GeForce GTX 1660 Ti by pro změnu asi měla posunout níž Radeon RX 590, který přišel na podzim na trh za stejnou cenu, ale měl by být znatelně pomalejší. Minimálně v jeho případě by se snad ceny snížit měly. Vzhledem k celkem vysoké ceně, se kterou byl uveden (proti RX 580), by na to měl být prostor. Tento model má Mindfactory také levněji než jsou ceny na našem trhu. Zatímco naše větší eshopy ho mají až okolo sedmi tisíc, Mindfactory za 6150 Kč (239 eur), přičemž v tomto případě jde o nereferenční model.

Galerie: MSI Radeon RX Vega 56 Air Boost

Byl pro vás článek přínosný?