Hlavní navigace

Smart Access Memory Radeonů RX 6000 už jde i na deskách s čipsety X470 a B450

30. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Technologie Smart Access Memory u grafik Radeon RX 6000 bude fungovat i na deskách s čipsety X470 a B450. Výrobci už vydávají BIOSy s podporou.

Když AMD odhalilo Radeony RX 6000, oznámilo pro ně malou specialitu ve formě funkce Smart Access Memory, která má pomocí technologie PCIe Resizeable BAR zvýšit výkon ve hrách. Ovšem podporováno to má být jen s novými procesory AMD Ryzen 5000. A zejména také jen na nových čipsetech, tedy na deskách platformy X570, B550 (a zřejmě také A520).

Alespoň v této poslední věci ale zřejmě omezení nakonec nebude tak hrozné, vypadá to, že výrobci desek teď Smart Access Memory zprovoznili i na deskách s čipsety generace X470/B450. První BIOSy podporující tuto novinku se již objevily. Také mimochodem přidávají podporu pro Ryzeny 5000 (kterou tyto platformy dostanou se zpožděním, původně se mluvilo o tom, že vyjde až v lednu), což dává smysl, když je funkce SAM také vyžaduje.

ASRock: podpora na deskách B450

BIOSy s podporou Smart Access Memory (a Ryzenů 5000) vydal ASRock – na webu je již má k dispozici pro 13 desek. Je to ale takové nenápadné, jako by podporu na řadě 400 zatím ASRock neměl nebo nechtěl moc vytrubovat.

V popisech těchto BIOSů (pro model B450M Pro4 je to například verze 4.60) na webu firmy se objevuje popis jen „Optimize system compatibility“ a žádný Ryzen 5000 pořád není uveden v seznamu podporopvaných CPU pro dané desky. Ale verze vydané nyní v listopadu údajně opravdu tyto novinky zprovozňují.

Nové BIOSy dostaly paradoxně u ASRocku samé desky s čipsetem B450 a žádné modely vyšší třídy s čipsetem X470. Proč, to těžko říct. Ale asi to neznamená, že na ně bude zapomenuto, jen nejspíš jen přijdou na řadu později. Možná proto, že modely B450 se ve velké míře stále prodávají, kdežto X470 už moc ne a tudíž není potřeba k nim nějak lákat nové zákazníky.

Beta BIOSy od Asusu (z nichž není návratu…)

Kromě ASRocku zdá se již BIOSy vydal také Asus. U toho jde zatím o Beta verze, ale jsou již jak pro desky s čipsetem B450, tak pro X470. Tyto BIOSy podle webu HardwareLuxx rovněž umožňují zapnout Smart Access Memory a provozovat procesory Ryzen 5000 (což je prerekvizita...).

Údajně jsou již založené na kódu AGESA 1.1.8.0, kterážto verze také přináší funkci Curve Optimizer (alias Precisiou Boost Overdrive 2). S tou lze adaptivně podvoltovávat procesory Ryzen 5000, a to i se separátními nastaveními pro jednotlivá jádra.

MSI

BIOSy s podporou Ryzenů 5000 a Smart Access Memory by do třetice také již mělo nabízet MSI. Ovšem u této firmy jako u Asusu se jedná o beta verze.

Grafiky AMD Radeon RX 6000 Grafiky AMD Radeon RX 6000 (Zdroj: AMD)

Aktualizovat se doporučuje jenom tehdy, když opravdu kupujete Zen 3

Mimochodem, výrobci desek u těchto nových BIOSů uvádějí, že nedoporučují aktualizovat, pokud používáte starší Ryzen (tedy nejdete instalovat Ryzen 5000). Jde totiž o ty speciální BIOSy s různými komplikacemi, které AMD slibovalo v létě. Nemusí být asi tak dobře podporované a zejména chod se staršími CPU nemusí být dobře otestován a odladěn (takže s Ryzeny 3000 a staršími je asi lepší držet se zásady o nešťourání se do toho, co funguje, a nechat původní BIOS).

Asus také například uvádí poměrně významné varování, že po naflashování tohoto beta BIOSu se nelze vrátit k předchozí verzi. Tipuji, že by to v nouzi mohlo jít, pokud byste použili externí flashovací nástroj programující přímo čipy Flash (jen takový hardware nemáte většinou doma), ale při flashování přímo pomocí desky není možné přepsat najednou všechny části, proto možnost vrácení staré verze není.

Galerie: Technologie AMD Smart Access Memory

Zdroje: ComputerBase, HardwareLuxx

Byl pro vás článek přínosný?