Hlavní navigace

AMD a Intel vyrábějí společně SSD. Pod nálepkou Radeon R5 se schovává Intel Inside

1. 4. 2019

Sdílet

Přímo si konkurující firmy se někdy snaží pokud možno ani nezmiňovat „nepřítele“ a už vůbec ne mu přihrávat nějaký byznys. Ne vždycky je to však dodrženo, loňský rok přinesl kuriozitky jako NUC s grafikou Radeon a dokonce procesor Intel, který měl v sobě integrované GPU Radeon. No a teď tu máme podobnou mesalianci z druhé strany. AMD zdá se potichoučku prodává SSD, které je tak trochu Intel.

Pokud vás zarazila slova SSD a AMD v jedné větě, pak vězte, že v chudých časech před vydáním Ryzenu AMD dostalo nápad, že „zmonetizuje“ známé jméno grafik Radeon tím, že pod touto značkou bude nabízet paměti DDR3 (a později DDR4, paradoxně v době, kdy se daly použít ještě jen s Intelem). A později se k tomu přidala právě i SSD. Ale to neznamená, že by je AMD samo vyrábělo. Jen nechalo nějakého partnera – u RAM to například byl Patriot – vyrábět SSD a lepit na ně logo Radeon. Bylo to tedy něco jako když Disney nebo jiná firma dostává peníze z triček se svými kačery/myšáky atd.

AMD R5MP240G8 SSD TechInsights SSD AMD Radeon R5 R5MP240G8 (Zdroj: TechInsights)

Intel přerazítkovaný na AMD

A evidentně na trh stále přicházejí nové typy těchto disků AMD Radeon, dokonce aktuálně s technologií NVMe. Firma TechInsights, která pitvá čipy a pod mikroskopem je analyzuje, koupila před nedávnem NVMe modul AMD Radeon R5 s označením R5MP240G8 za účelem zkoumání na něm použitých čipů NAND. A rychle zjistila legrační věc. AMD (či jeho partner) v tomto SSD prodává čipy od Intelu.

AMD R5MP240G8 SSD detail TechInsights Světlejší logo AMD je natištěné přes potisk s malým logem Intelu, od nějž je NAND nakoupená (Zdroj: TechInsights)

Na fotkách, které byly dány k dobru na Twitteru, jsou vidět čipy NAND a vtipné na tom je, že výrobce na ně natiskl logo AMD. Je ovšem výraznější bílou, kdežto zbylý šedější potisk jsou původní popisky čipům z továren IMFT (schválně si můžete vygooglit jejich kód 29f01t2ancth2), mělo by jít o 64vrstvou 3D NAND typu TLC.

Na první pohled na nich sice není vidět, že jsou od Intelu, ale podívejte se pozorněji. Ona elipsa nad čísly 29 a nalevo od loga AMD není nic jiného, než malá značka Intelu. Stejnou kreslí i na své procesory, viz obrázek, který můžete vidět níž. Jde vlastně o takový takový ten oválek, který v klasickém velkém logu obklopuje nápis Intel. Na těchto čipech NAND tedy výrobce SSD (počítám, že přes AMD logistika a výroba těchto disků nejde) v podstatě natiskl logo AMD hned vedle původního loga Intelu. Toto nálepkování NAND není jinak neobvyklá věc, dělá to pokud si vzpomínám třeba Kingston. Jenomže přitom nezachovávají původní potisk, jako se to stalo zde (což je nevýhoda, protože pak nelze zjistit, jaká paměť je použitá).

Na prodej ve východní Evropě

SSD R5MP240G8 má jinak řadič SiliconMotion SM2263XT bez DRAM. Na 240GB modelu se nacházela dvě výše zmíněná pouzdra s NAND. Patrně existují i verze, kde jsou čipy brandované Micronem, ale ta vypadá jinak, takže modul na fotce by asi měly mít čipy koupené přímo od Intelu. PCB je připraveno na čtyři, na PCB jsou ale i další dvě pozice pro také 480GB model. Podle parametrů udávaných internetovými obchody dosahuje modul rychlost sekvenčního čtení až 2100 MB/s a sekvenčního zápisu až 1600 MB/s. IOPS nevíme.

Core i7-8086K na fotografii z recenze ComputerBase.de ukazuje malé logo Intelu v levém horním rohu popisků

Tato SSD se zdá se prodávají ve východní Evropě (Google najde ukrajinské a ruské eshopy). U nás nejsou a obecně to vypadá, že na západě nebyly moc inzerovány. Měly totiž vyjít už loni v létě, ale nevzpomínám si, že by byly nějak klasicky oznámeny. U nás je obchody nemají (pokud byste ho chtěli do své sbírky kuriozit), k mání je v našich končinách jen starší SSD Radeon R5 s rozhraním SATA, které ale asi takto zábavné nebude.

Galerie: SSD AMD Radeon R5 (R5MP240G8)

Byl pro vás článek přínosný?