Hlavní navigace

AMD vydalo nový software StoreMI pro hybridní úložiště. Zatím na X570, pak i pro starší desky

10. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
StoreMI 2.0 nahrazuje dříve nabízenou aplikaci, která umožňovala spojení pomalého a rychlého disku. Nově už provádí jen read-only cachování, ale zase má být spolehlivější.

Před pár měsíci jsme psali o tom, že z webu AMD zmizel náhle software StoreMI, což byla aplikace o ovladače pro tvorbu hybridního úložiště – například z SSD a HDD, ale teoreticky třeba i rychlého NVMe SSD a pomalého QLC SSD. AMD poté oznámilo, že místo této aplikace, která byla založená na technologii třetí strany, vyrobí vlastní řešení hybridního úložiště, která bude uvedena v druhém kvartálu.

To firma nestihla, ale spolu s vydáním refreshovaných „XT“ modelů procesorů Ryzen 3000 a desek s čipsetem B550 teď firma toto svoje řešení opravdu vydala. Pojmenované je opět StoreMI, což je trochu matoucí, ale toto „StoreMI 2.0“ je opravdu nová technologie odlišná od předchozí.

Původní StoreMI od firmy Enmotus spojovalo kapacity použitých úložišť – z 1TB SSD a 8TB HDD jste měli jedno 9TB úložiště a softwarová vrstva se starala o to, umístit data na jeden nebo druhý fyzický prostor podle toho, jaký výkon potřebují.

StoreMI 2.0: už jen cachování, nikoliv spojené kapacity

Nové StoreMI 2.0 je mnohem jednoduší – chová se čistě jako cachovací řešení. To znamená, že primární úložiště je to větší (takže typicky HDD). Menší a rychlejší úložiště (SSD/NVMe SSD) slouží jen a pouze jako cache, v níž jsou zkopírována často používaná data z HDD. Tím je přístup k nim rychlejší a pro tyto soubory je výkon jako na SSD. Pokud ale narazíte na soubor, který v cache není, pak bude výkon normální nízký.

Toto má výhody i nevýhody. Nevýhoda je jednak to, že díky cachovací podstatě de facto přijdete o celou kapacitu použitého SSD. Kapacita výsledné soustavy je rovná kapacitě HDD, protože SSD smí jen „zálohovat“ soubory, které ale současně musí zůstat na původním disku pro konzistenci. Oproti tomu starší implementace StoreMI je do SSD přesunula a uvolnila tak na HDD místo. Toto mimochodem bylo něco, co tehdy AMD uvádělo jako výhodu.

Tip: Hybridní úložiště pro AMD. Na Ryzenech lze spojit HDD a SSD à la Apple Fusion Drive

Galerie: Původní AMD StoreMI (Enmotus FuzeDrive for Ryzen)

SSD Cache je jen pro čtení

Druhé velké omezení je, že StoreMI 2.0 používá SSD cache jenom pro čtení. Ale už ne pro zápis. Pokud budete zapisovat data, tak jdou rovnou do pomalejšího úložiště. Sice to ušetří opotřebení SSD, ale zápis kvůli tomu bude pomalý (jako má HDD nebo pomalejší SSD). Hodně to ale zjednodušuje implementaci.

AMD StoreMI 2.0 Přehled vlastností AMD StoreMI 2.0 (Zdroj: AMD)

Výhoda je kromě zjednodušení ve větší spolehlivosti. Pokud v tomto řešení SSD selže, nemělo by se nic dít, pouze přijdete o zrychlení – všechna vaše data byla cenou dobu na onom větším disku a zase je tam najdete, i operační systém má v pořádku naběhnout. Oproti tomu předchozí řešení, které sčítalo kapacity, bylo choulostivé. Pokud by mu jedno z úložišť selhalo, byla by integrita souborového systému rozbitá a budete mít problém se dostat i k datům nacházejícím se ve zbylé hardwarově funkční polovině.

Nové StoreMI je tedy méně „mocný“ nástroj, což možná část uživatelů zklame. Nicméně je pravda, že význam cachovacích řešení asi není zas tak velký, AMD toto celé možná podniká hlavně pro to, aby mělo v tabulkových srovnáních s Intelem protiváhu jeho Optane Memory (tyto moduly by se dost možná daly ke cachování tímto stylem daly použít i na platformě AMD).

Nyní dostupné pro majitele X570 desek, později i pro generaci 400 a X399

Toto řešení bude opět zadarmo dostupným softwarem, volně nabízeným ke stažení uživatelům procesorů AMD. Dostupné bude pro majitele desek s čipsetem X570, B550, TRX40 a také pro starší X399, X470 a B450. To znamená, že by měli mít nárok i ti, kterým AMD původně dalo zadarmo první generaci aplikace StoreMI (kterou mezitím zrušilo a odstranilo ze svého webu). Poznámky k vydání jinak hovoří o tom, že AMD podporuje tuto novinku jen na Ryzenech 3000, ale nevíme, zda jde jen o oficiální, nebo tvrdě vymáhaný požadavek.

Aplikace má být teď dostupná ve verzi 2.0.0.0068 Beta pro uživatele desek s čipsetem X570 (stažení zde). Pro ostatní platformy vyjmenované před chvílí má podpora být přidávána v průběhu následujících tří měsíců, nejdříve by měla být na řadě TRX40.

Podle AMD podporuje program vytvoření jen jednoho cachovaného páru. Minimálně současná verze má několik dalších omezení. SSD určené k cachování musí být prázdné a nenaformátované (i neinicializované/partišnované). Nelze také cachovat disky v poli RAID nebo i mimo něj, pokud jsou v BIOSu nastavené do režimu RAID místo AHCI. A také nelze instalovat na systém, kde je aktivní původní verze StoreMI.

Galerie: Nová aplikace AMD StoreMI (2.0) pro hybridní úložiště

Podle AMD bude StoreMI (2.0) užitečné tehdy, pokud máte například velkou herní sbírku na HDD a chcete, aby vaše aktuálně hraná hra byla rychlejší – ale nechcete investovat několik tisíc do třeba 2TB SSD. V tomto případě může menší SSD nacachovat vždy nejnověji používanou hru (a když se přesunete k další, zase tu).

Také je touto metodou možné tak zrychlit počítač s operačním systémem nainstalovaným na HDD, aniž by se musel migrovat nebo přeinstalovávat – přidané SSD bude mít nacachované systémové soubory z HDD a Windows poběží lépe. Ale toto asi není nejlepší nápad, protože nevyužijete pořádně zapisovací výkon SSD, používal bych to jen provizorně.

Používáte nebo máte zájem o hybridní úložiště kombinující HDD a SSD (nebo rychlé SSD a pomalé SSD)?

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?