Hlavní navigace

AMD System Monitor: (skoro) vše důležité na jednom místě

8. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

APU od AMD je velký trhák a rozvířil diskuze snad na každém IT webu, nutno dodat že právem. Výkon (výpočetní i grafický), provozní vlastnosti – AMD již dlouho nevydala tak zajímavý produkt. Je to vidět i na zájmu výrobců přenosných zařízení, kde AMD dlouhodobě strádá ve srovnání konkurenčním Intelem.

Nemálo lidí se tak začalo ptát, jak moc dokáže grafické jádro odlehčit procesoru. Jak je již spoustu let známo, jeden obrázek graf řekne více než tisíc slov. A co teprve tehdy, když je grafů několik pohromadě?

AMD System Monitor není složitý program, jeho úloha je jasná: zobrazit v jednom okně aktuální využití procesoru, grafické karty a operační paměti. Můžete se tak v reálném čase podívat, jak na sebe grafická karta přebírá většinu výpočtů při akceleraci videa, jak se procesor trápí při spuštěném Orthosu apod.

AMD system utility
AMD system utility

Jak je vidět ze screenshotu, aplikace zobrazuje zatížení jednotlivých jader procesoru a jejich aktuální frekvenci, u grafické karty pak celkové zatížení, takt jádra a pamětí. Graf využití paměti na první i druhý pohled vypadá jako přebarvené zobrazení ze sledování výkonu ve Windows 7.

Aplikace vcelku nečekaně podporuje i procesory od Intelu, na grafické karty Nvidia se však nedostalo. Nejvíce však utilitu ocení vlastnící samotné APU, oddělené grafy procesoru a grafického jádra se sloučí a dozvíte se poměrné zastoupení výpočetních sil.

AMD system utility

Veškeré ovládání je omezeno na vypnutí a zapnutí aplikace, zaškrtávací políčko umožňující zanechat okno vždy na vrchu a malé tlačítko "REC", které spustí logování, přičemž výsledky uchovává ve formátu CSV.

Co v této aplikaci bohužel nenajdete, jsou informace z teplotních čidel. Myslím, že by to ocenil nejeden z vás. Softwarové oddělení AMD si asi řeklo, že je to nepodstatný údaj (alespoň pro předvedení kooperace mezi CPU a GPU).

AMD systém monitor je volně ke stažení na stránkách výrobce. K jeho instalaci je potřeba .NET Framework 4, který vám bude v případě potřeby nabídnut ke stažení.

Byl pro vás článek přínosný?