Hlavní navigace

AMD tento měsíc vydá další vánoční superovladač pro Radeony: adrenalinovou edici

1. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před třemi lety (v prosinci léta Páně 2014) začalo AMD s tradicí velkých předvánočních aktualizací grafických ovladačů – tehdy ještě nesoucích jméno Catalyst – v nichž se sešla různá zlepšení výkonu a zejména nové funkce, jejichž dokončení a vydání bylo načasováno právě na tuto dobu. Po Catalyst Omega následovala v roce 2015 verze Crimson Edition, která mimo jiné přinášela přerod Catalystů na Radeon Software. Loni pak následovalo pokračování Crimson ReLive. Letos sice AMD vydalo významnější aktualizaci také v létě, ale zdá se, že na konci roku nás opět čeká velké předvánoční vydání.

AMD včera oznámilo, že máme čekat velkou aktualizaci Radeon Software tento měsíc (čili v prosinci) a vypustilo k ní předběžně krátké propagační video. To je ale jen typickou abstraktní ilustrací, takže toho z něj mnoho nevykoukáte. Víme nicméně, že nový ovladač ukončí „karmínovou éru“ a tentokrát se bude jmenovat Adrenalin. Tedy Radeon Software Adrenalin Edition, což podle informací od AMD překvapivě stále drží „červené téma“. Onen adrenalin v názvu má totiž ve skutečnosti odkazovat na barvu jedné odrůdy růže, která se takto jmenuje.

amd-radeon-software-adrenalin-edition-iluastrace-1600Ve videu, které můžete vidět níž, se objevuje motiv „bodlin“ na zmagnetizovaném ferrofluidu, který bude mít tato edice ovladačů i v logu. Kromě toho se ale v upoutávce hodně pracuje také s referenčním designem grafických karet generace Vega. To by teoreticky mohlo znamenat, že adrenalinová edice se speciálně zaměří právě na tato nová GPU (tedy Vegu 10, integrovanou grafiku APU Raven Ridge a na zatím nevydanou Vegu 11) a některé novinky budou hlavně pro ně. Ovšem také nemuselo, může jít čistě o estetickou volbu bez nějakého hlubšího významu. V tuto chvíli asi bude lepší zdržet se vaření z vody a nespekulovat.

Co se od těchto ovladačů dá čekat, zatím v podstatě netušíme, ale mělo by asi opět jít o víc různých novinek najednou. Ven zatím pronikla zvěst o jedné nové funkci. Před dvěma týdny se objevil na Twitteru obrázek naznačující, že by ovladače Adrenalin Edition (jméno tehdy ale známo nebylo) měly přinést možnost přidat při hraní tzv. overlay či OSD. To by mohlo zobrazovat aktuální statistiky o výkonu a další informace, případně obsahovat nějaké ovládací prvky. Teoreticky by na stole mohla být i nějaké výkonnostní zlepšení, ovšem u těch nedává až tak velký smysl syslit je na konec roku místo okamžitého vydání, takže bych spíše krotil očekávání.

Přesné vydání zatím AMD nesdělilo, ale logické by bylo tyto ovladače vypustit co nejdřív, aby ještě aspoň minimálně stihly zapůsobit na nějaké kupující před vánoci. Ale času už na to zbývá jen pár dní, takže je možné, že už tato motivace ani příliš nehraje roli a ovladač Adrenalin Edition je už hlavně záležitostí pro nový rok. Jaké novinky přinese, bychom se ale každopádně měli dozvědět během pár týdnů.

Byl pro vás článek přínosný?