Hlavní navigace

AMD tlačí na Intel. Jeho tržní podíl v x86 CPU stoupl ve všech segmentech, v noteboocích má 25 %

11. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
V posledních dvou letech se zdálo, že růst AMD narazil na trhu procesorů na své limity a Intel mu začal zase brát tržní podíl, který předtím ztratil. Zdá se ale, že teď má AMD silnější pozici a zase začalo Intel pomalu vytlačovat – v noteboocích, desktopech a znatelně i v serverech.

Po nějaké době tu opět máme možnost nahlédnout do chladné ekonomické reality souboje mezi výrobci procesorů pro PC – AMD a Intelu (tedy procesorů architektury x86). Mercury Research zpřístupnila data o tržních podílech obou firem za druhé čtvrtletí letošního roku a jsou to zajímavá čísla. Vypadá to, že poklesy tržního podílu AMD v minulých letech byly možná opravdu jen kvůli nedostatku kapacit za čipové krize, protože teď po jejím opadnutí Intelu zase docela zatápí.

Data o tržních podílech procesorů x86 od Mercury Research zveřejnil jako v předchozích obdobích web Tom's Hardware. Pro pořádek musíme říct, že je v nich opět ta komplikace, že uvádějí vše z pohledu AMD. Máme tedy přesně uvedené jen podíly AMD. Ovšem procenta Intelu lze v praxi dopočítat prostým doplňkem do sta procent. V předchozích letech se sice ve statistice již objevily čínské procesory Zhaoxin (a to v desktopové kategorii), ale bylo to s podílem jen 0,1 %, takže neuděláme tak zásadní chybu, když je (z nutnosti) zanedbáme.

Desktop: AMD zpátky nad 20 %

Možná to už naznačily finanční výsledky, kdy AMD v Q2 2022 splnilo svůj plán a Intel zaznamenal nečekaný propad, ale tržní podíl Intelu opět začal ubývat ve prospěch AMD. Stalo se to i v desktopu, kde podíl AMD od roku 2020 začal klesat poté, co předtím od vydání Ryzenů nepřetržitě rostl. AMD dosáhlo v Q3 2020 podíl 20,1 %, ale pak zřejmě čipová krize způsobila, že firma neměla tolik výrobních kapacit, aby dokázala uspokojit všechnu poptávku, a začala přepouštět byznys Intelu. V obchodech to bylo vidět na absenci levnějších procesorů Ryzen a Athlon.

Teď, zdá se, tento stav konečně končí. Zatímco v prvním kvartálu letoška měla firma v desktopu tržní podíl 18,3 % a před rokem v Q2 2021 jen 17,1 %, letošní druhý kvartál byl lepší a firma se vrátila nad 20 %, přesněji dosáhla 20,6 %. Podíl Intelu by tedy měl být 79,4 % (nebo 79,3 %, pokud si tipneme 0,1 % pro Zhaoxin). Zatím není jasné, zda je to začátek trendu, který bude pokračovat (v tom smyslu, že podíl AMD dál poroste). Intel měl teď výpadek i proto, že výrobci PC a distributoři kvůli přezásobení přerušili objednávky. To ale bývá dočasný výkyv, takže je možné, že po kvartálu či dvou se část této nyní vykázané ztráty (2,3 procentního bodu) vrátí Intelu.

Intel Core i9-12900K (zdroj: Ľubomír Samák)

Notebooky: skoro čtvrtina s Ryzenem (nebo Athlonem)

Podobně jako v desktopech AMD poskočilo (a Intel si pohoršil) v notebookových procesorech. Opět to mohlo být tím, že výrobci byli přezásobení procesory Intel a teď redukují objem skladových rezerv, ale i vlivem toho, že AMD doteď nemohlo vyrábět tolik, kolik toho mohlo prodat, ale toto omezení se konečně začíná ztrácet.

Podle Mercury Research měl Intel ještě v prvním kvartálu 77,5 % a AMD 22,5 %, ale v druhém kvartálu už mobilní procesory AMD urvaly 24,8 % tohoto segmentu a Intelu zůstalo jen 75,2 %. AMD má tedy skoro čtvrtinu, což by asi měl být rekordní tržní podíl (minimálně ve statistice firmy Mercury Research). Pro srovnání: před rokem v Q2 2021 mělo AMD podíl 20,0 % a Intel 80,0 %.

AMD Ryzen 6000 Rembrandt pouzdro BGA upoutavka AMD Ryzen 6000 „Rembrandt“ pro notebooky (zdroj: AMD)

Servery skoro 14 %

AMD určitě potěšilo, že opět získalo také v serverech. V těch se snaží AMD získat významný podíl, ale jde mu to hodně pomalu. Nicméně teď skočil podíl AMD nahoru o něco razantněji, patrně díky technologické převaze Epyců 7003 s architekturou Zen 3 a relativní nevýhodě Intelu (jeho nová generace Xeonů Sapphire Rapids má technické problémy a její příchod na trh původně plánovaný na rok 2021 se neustále odsouvá). Zatímco v Q1 2022 byl podíl AMD 11,6 %, v druhém kvartálu už se zlepšil na 13,9 %. Intel má tedy 86,1 % tohoto trhu. Pro srovnání: před rokem v Q2 2021 mělo AMD 9,5 %, a Intel tedy 90,5 %.

Menší z obou výrobců tedy dělá značné pokroky. Ale setrvačnost trhu, jak vidíte, stále nechává drtivou většinu prodejů dominantnímu Intelu, byť jsou jeho procesory už od léta 2019 technologicky pozadu za AMD Epycem.

AMD Epyc 1600 AMD Epyc (zdroj: AMD)

Tato čísla od Mercury Research by měla zahrnovat celý serverový trh, včetně segmentu 8S a 4S serverů, kde AMD nepůsobí, a oblasti úložišť a síťové infrastruktury, kde má Intel procesory Atom a Xeon D, kterým AMD také moc nekonkuruje. AMD samo ve svých zprávách uvádí serverový podíl raději na základě čísel IDC, která zahrnují jen klasické servery typu 1S a 2S. V tomto počítání by měl tržní podíl pro AMD vypadat o něco lépe než u Mercury Research.

ARM?

Tentokrát bohužel nemáme informaci o tom, jaký je tržní podíl procesorů ARM proti těm tradiční architektury x86. V Q1 2022 byl poměrně vysoký, rozdělení trhu procesorů pro PC (včetně chromebooků a počítačů od Applu) mělo být 11,3 % pro ARM a 88,7 % pro x86 (Intel a AMD). Možná ale tato informace bude sdělena dodatečně.

Apple M2 1600 Apple M2 (zdroj: Apple)

Tip: První benchmarky procesoru Apple M2. Dohání Alder Lake, ale jen frekvencí, žádné zlepšení IPC

Každopádně se zdá, že byť teď Intel s architekturami jader CPU díky úspěšnému Golden Cove (v procesorech Alder Lake) není za AMD pozadu jako v době dominance Zenu 3, zdaleka se nevrátil k neotřesitelnému vedení z minulosti. V oblasti procesorů x86 tedy bude dál zuřit ostrá konkurence.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?