Hlavní navigace

Ryzen opět ukousl z tržního podílu Intelu. AMD má 12 % notebooků, Epyc ale roste pomalu

8. 2. 2019

Sdílet

V Q4 2018 AMD znovu získalo procenta na úkor procesorů Intel. V desktopu už má skoro na 16 % a v noteboocích 12 %. Jen serverech se Epyc prosazuje pomalu.

Na podzim jsme tu psali o pohybech tržního podílu na trhu procesorů x86 – tedy Intelem a AMD. Menší (o hodně) konkurent se tehdy pochlubil zisky ve všech segmentech, přičemž mu hrálo do karet, že Intel nestíhá vyrábět na 14nm procesu a na koncovém trhu ceny jeho CPU hodně stouply kvůli jejich nedostatku. Nyní máme k dispozici novější čísla ke konci loňska (za Q4 2018) a ukazuje se, že tento trend dále pokračoval. Intel opět ztratil něco ze svého léta pečlivě střeženého kusu koláče.   Stejně jako minule jde o data analytické firmy Mercury Research, nicméně opět je zveřejnilo samo AMD. Asi to bude proto, že pro něj nadále vycházejí pozitivně; je otázka, zda by je firma rozesílala, i kdyby začaly vypadat zle. Mercury Research je ovšem poměrně zavedená firma na tyto průzkumy, takže by nemělo jít o něco vymyšleného úplně na objednávku.

Tržní podíly v desktopu i noteboocích jsou pro AMD nejlepší za dlouhou dobu

Podle Mercury Research se AMD během čtvrtého kvartálu dostalo v procesorech pro stolní počítače na na podíl 15,8 %, což by údajně mělo být nejvíce od Q4 roku 2014. Pro srovnání, v třetím kvartálu mělo AMD podíl 13 %, takže se mu evidentně v předvánočních prodejích dařilo. Tento zisk musel logicky být na úkor Intelu, jehož neschopnost uspokojit poptávku po vlastních CPU a následné zdražení v obchodech AMD k tomuto výsledku určitě pomohlo. Meziroční nárůst byl jinak 3,8 procentního bodu, protože v Q4 2017 byl podíl procesorové dvojky jen 12,0 %.

AMD Ryzen Threadripper 2990WXOvšem nejen v desktopu, ale i v noteboocích se AMD zlepšily prodeje, ačkoliv v této oblasti by vysoké ceny na koncovém trhu komponent už takovou roli hrát neměly. Zatímco v Q4 2017 mělo údajně AMD podíl 6,9 %, během tři čtvrtě roku našplhalo ke Q3 2018 už na 10,9 % a v poslední čtvrtině roku ještě něco přidalo. V Q4 2018 údajně AMD mělo v noteboocích tržní podíl už 12,1 %. Toto je prý nejlepší výsledek firmy od Q3 roku 2013. Ovšem je třeba říci, že jde o počty notebookových procesorů po odečtení trhu IoT (internet věcí). Z této poznámky asi vyplývá, že pokud by se zahrnuly i procesory, které Intel prodává pro tyto účely (které jsou však pravda spíš typu embedded), asi by podíl AMD vyšel nižší.

Galerie: 7nm procesory Ryzen 3000 "Matisse"

V serverech je to horší, tržní podíl Epyců původních cílů úplně nedosáhl

A nakonec jsme si nechali servery, ačkoliv je má AMD v tabulce na prvním místě. S procesory Epyc je to totiž rozporuplnější. AMD sice i zde zaznamenalo růst, ale zdá se, že poněkud nižší, než si slibovalo a než uvádělo ve svých prognózách pro finanční trhy. Podle toho, co Lisa Su uváděla v čtvrtletních výsledcích, měla firma dlouhodobý cíl získat ke konci roku 2018 „střední jednociferné procento“ tržního podílu v serverech. Pod touto šifrou se rozumí 4–6 % (nízká jsou 1–3, vysoká 7–9). Podle Mercury Research se ale AMD v Q4 dostalo ještě jen na 3,2 % podílu co do počtu kusů. A pokud by se počítal podíl na tržbách, bylo by to ještě o dost méně, jak vyplývá z porovnání tržeb InteluAMD v datacentrové oblasti. AMD se tedy dostalo jen na 80 % toho, co potřebovalo splnit na minimum svého původního odhadu, nemluvě na střed (5 %). Navíc je od těchto čísel opět odečten trh IoT.

 

Q417

Q318

Q418

QoQ

YoY

Historical Comparison

Server (excluding IoT)

0.8% unit share

1.6% unit share

3.2% unit share

+1.5 share points

+2.4 share points

Highest since Q4 2014

Desktop

12.0% unit share

13.0% unit share

15.8% unit share

+2.8 share points

+3.9 share points

Highest since Q4 2014

Notebook (excluding IoT)

6.9% unit share

10.9% unit share

12.1% unit share

+1.3 share points

+5.3 share points

Highest since Q3 2013

Nicméně stále platí, že i zde firma postupně zlepšovala podíl a měla by tedy být na dobré cestě, což by se po uvedení Epycu druhé generace (který bude mít výhodu modernějšího výrobního procesu proti Intelu) mohlo ještě zlepšit. Před rokem po Q4 2017 mělo totiž AMD jen 0,8 % trhu (po prvních menších dodávkách Epyců) a v předchozím kvartálu (Q3 2018) bylo stál ještě jenom na 1,6 %. Prodeje se tedy zřejmě opravdu za tento jeden kvartál zdvojnásobily a je možné, že to značí nastartování většího růstu poté, co serveroví uživatelé prakticky celý rok platformu AMD spíš jen zkušebně testovali a reálné prodeje jen pomalu lezly od půl procenta k procentu a půl.

Mimochodem, AMD uvádí, že pokud by se nepočítal celý serverový trh, ale jen trh jednoprocesorových a dvouprocesorových serverů, na kterém Epyc soutěží (a tato část má tvořit asi 80 % celého trhu), pak by podíl AMD z této podmnožiny představoval zhruba 5 %. při této zúžené definici by tedy cíl byl splněn, ale myslím, že prognóza AMD takto definována původně nebyla. Alespoň ne dříve. AMD na svou obranu uvádí, že používalo pro svou prognózu odhady IDC, které právě počítaly jen s trhem 1S a 2S systémů (má jít o trh asi pěti milionů kusů CPU za kvartál) a nikoliv čísla od Mercury Reseach, které jsou celkově pro trh serverů, síťové infrastruktury i datacentrových úložišť. 5 % z oněch pěti milionů by jinak mělo znamenat, že v čtvrtém kvartále roku prodalo AMD procesorů Epyc kolem 250 000 kusů. Je to údajně nejlepší tržní podíl od konce roku 2014.

Vydrží AMD tempo nebo Intel vrátí úder?

Zda se AMD bude dařit posilovat i nyní v novém roce, to je jiná otázka. 7nm procesory Ryzen i Epyc by teoreticky mohly být schopné opět něco Intelu ubrat, ale v noteboocích, které jsou největším trhem, AMD 7nm čipy ještě mít nebude, jeho APU Ryzen 3000 budou ještě stále 12nm čipy s jádry Zen 1.

Tip: Ryzen 3000 asi neporazí Intel v jednom vlákně či ve hrách. Jen v MT a spotřebě

A také je třeba myslet na to, že část růstu v Q3 a Q4 mohla být mimořádná kvůli tomu, jak Intel nedokázal dodat tolik čipů, kolik po něm svět chtěl. Někdy kolem poloviny roku by se ale jeho výroba měla zvýšit a manko dohnat. Je pak možné, že zisky AMD získané „protože Intel nebyl“ se zase přelijí zpět, což smaže nárůsty prodejů, které by AMD získalo díky novým 7nm procesorům. Ovšem těžko odhadovat, jak se tato matematika nakonec vyvine, zde nezbývá než počkat si na výsledek.

Byl pro vás článek přínosný?