Hlavní navigace

AMD u APU Godavari nepoužívá pastu, A10-7870K má rozvaděč tepla přiletovaný

15. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak ten čas letí. Nedávno tomu byly tři roky, co Intel začal dávat procesorům Ivy Bridge pod víčko „zubní pastu“ místo toho, aby byl rozvaděč k čipu jako předtím přiletován. To přineslo horší odvod tepla protivný obzvlášť taktovačům, jimž mohl nárůst teploty jít až k dvaceti stupňům. Použití pasty bohužel zůstalo normou u Haswellů, ale též čipů APU od AMD. Výjimkou z tohoto trendu je ale podle všeho letošní refresh APU Kaveri, který AMD vypustilo na trh minulý měsíc pod označením Godavari.

Japonský web PC Watch se totiž podíval na zoubek procesoru A10-7870K a zjistil, že u tohoto čipu je rozvaděč tepla opět přiletovaný. Při pokusu provést jeho sejmutí se totiž po prořezání obvodu žiletkou rozvaděč stále nepohnul a sejmout se ho podařilo až po aplikaci horkovzdušné pistole, která pájku roztaví a umožní opatrné snětí krycího plechu. Dejte si tedy pozor – pokud byste se pokusili rozvaděč utrhnout tradiční cestou, čip zničíte. Díky přiletování by ovšem u Godavari nemělo být potřeba tuto operaci provádět.

AMD A10-7870K po odstranění rozvaděče tepla (Zdroj: PC Watch)
AMD A10-7870K po odstranění rozvaděče tepla (Zdroj: PC Watch)

Rozvaděč je místo použití pasty přiletován (Zdroj: PC Watch)
Rozvaděč je místo použití pasty přiletován (Zdroj: PC Watch)

Ačkoliv A10-7870K má stále stejné TDP (95 W) jako loňský A10-7850K a v testech to nevypadá na zvýšení spotřeby, pro popostrčené takty zřejmě AMD potřebuje lepší chlazení, o čemž svědčí výkonnější boxovaný chladič, který k A10-7870K dostanete. Za stejným účelem bylo asi také upuštěno od použití pasty pro kontakt čipu a rozvaděče a obojí je k sobě přiletováno. Ostatní modely Godavari zatím na trhu nejsou a těžko říct, zda budou mít rozvaděč přiletovaný také. Úspornější 65W a neodemčené modely by asi nemusely, ale přinejmenším u procesoru A8-7670K snad šance je.

Vlevo A10-7870K se zbytky pájky, vpravo A10-7700K, používající pastu (Zdroj: PC Watch)
Vlevo A10-7870K se zbytky pájky, vpravo A10-7700K, používající pastu (Zdroj: PC Watch)

Použití pájky by mělo procesoru podstatně zlepšit chlazení, jak moc ale, není jasné. Při orientačním testu sice PC Watch dostal podstatně lepší hodnoty než na A10-7850K s nižším napětím, hodnoty ale nejsou moc směrodatné kvůli tomu, že oba čipy zdá se měřily teplotu hodně odlišně (rozdíl „teplot“ v klidu byl sedm stupňů). V Prime95 se A10-7870K stále značně zahřívalo.

 

Nicméně pokud máte o taktování Steamrolleru zájem a nechcete s rozvaděčem laborovat, stává se nyní z A10-7870K docela atraktivní procesor, který toho nabízí více, než jen vyšší takty oproti předchůdci. AMD zde vlastně tak trochu jde ve stopách Intelu, který lepší odvod tepla slíbil u čipů Devil‘s Canyon (Core i7-4790K, i5-4690K). Ovšem návratem k letování zašlo AMD dál než Intel, který pouze použil údajně kvalitativnější materiál, stále ale šlo jen o pastu.

AMD A10-7870K po odstranění rozvaděče tepla (Zdroj: PC Watch)

Zdroj: PC Watch

Byl pro vás článek přínosný?