Hlavní navigace

AMD Ultrathin: konkurence pro Ultrabooky

9. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ultrabooky (jak neustále opakujeme) momentálně hýbou světem přenosných počítačů. Přitom je to iniciativa Intelu, což je jen jeden ze dvou dnešních velkých výrobců procesorů a grafik. Pokud jste se podobně jako my podivovali nad tím, proč AMD nepřislo s žádnou vlastní "odpovědí", nepochybně vás zaujme následující zpráva.

Podle zprávy ze serveru The Australian (kterou si však bez uživatelského účtu nepřečtete), kterou převzala řada dalších serverů, taková odpověď existuje a jmenuje se AMD Ultrathin - "Ultratenký". Bližších informací není příliš známo, pouze spekulace o tom, že tyto notebooky by měly být postaveny na platformě Brazos 2.0 (tedy vylepšenou verzí současného 40nm APU AMD Zacate a grafikami ze série Radeon HD 7000M).

Zatím je ale především známá jedna zajímavost: zatímco Intel svoje Ultrabooky poměrně přesně definoval, aby se k této značce nemohli hlásit výrobci s čímkoliv, AMD žádné takové specifikace údajně neurčilo a nechává výrobcům volnou ruku. Brian Slattery, Community Manager AMD pro region Austrálie a Nový Zéland, se prý doslova vyjádřil tak, že si firmy s tímto označením "mohou dělat co chtějí" (they can do what they want with them).

V této neexistující definici se přitom skrývá pořádný potenciální problém. Zatímco když se řekne Ultrabook, každému se vybaví velmi tenké a lehké zařízení, výrobci si se značkou Ultrathin budou moci dělat cokoliv budou chtít. To znamená, že se pravděpodobně objeví aspoň pár produktů nesoucích tuto značku, které budou na úrovni klasických tenkých třináctek s tloušťkou ke třem centimetrům. Označení by tím nejspíš v očích zákazníků docela výrazně ztratilo na exkluzivitě... ale nechme se překvapit, veletrh CES 2012 se blíží a na něm se dost pravděpodobně dozvíme více.

Zdroj: The Australian (via Tom's Hardware)

Byl pro vás článek přínosný?