Hlavní navigace

AMD uvádí Radeon E8860 pro trh embedded. Úsporná grafika sotva větší než čip

27. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden se pozornost počítačového světa díky veletrhu MWC soustředila na mobilní sféru. Nehledíc na to, uvedla společnost AMD na trh novou grafickou kartu Radeon pro sektor embedded, tedy pro různé průmyslové aplikace, kiosky, lékařskou techniku, reklamní tabule a tak podobně. Grafika označená Radeon E8860 je specifická svým provedením: jedná se drobné pouzdro pájené rovnou na základní desku, na němž je osazeno jak GPU, tak grafická paměť GDDR5.

O Radeonu E8860 vlastně neslyšíme poprvé. Na světě se objevil již na podzim, kdy ho AMD oznámilo tehdy ještě pod kódovým označením Adelaar. Vejde se na destičku o rozměru 3,75 × 3,75 cm, což není o mnoho víc, než kolik měří některé běžné procesory v provedení BGA. Na malém PCB se nachází GPU s 640 stream procesory (mělo by tedy jít o čip Cape Verde) a čtyři moduly paměti GDDR5, které dohromady dávají kapacitu 2 GB. Paměťová sběrnice je 128bitová a efektivní takt 4,5 GHz, což dává propustnost 72 GB/s. GPU sice představuje ekvivalent Radeonu HD 7770, běží však na značně nižším taktu – jen 625 MHz. Na oplátku však má nižší nároky na napájení a chlazení: jeho TDP je pouze 37 W.

 AMD Radeon E8860, grafický adaptér pro sektor embedded
AMD Radeon E8860, grafický adaptér pro sektor embedded

Celá grafická „karta“ se do systému připojuje přes sběrnici PCI Express 3.0. Kontakty pouzdra také vyvádějí grafické výstupy, kterých může být aktivních až pět naráz, vedle DVI a HDMI také LVDS a zejména rozhraní DisplayPort. Portů DVI lze vyvést až čtveřici, DisplayPortů pět. Pět monitorů by také mělo představovat maximum toho, co Radeon E8860 zvládne.

Model nahradí starší generaci embedded grafik s označením E6760, která je ještě založená na starším GPU Turks s architekturou VLIW5 a vyráběnou na 40nm procesu. Nabízela také menší kapacitu paměti, jen 1 GB GDDR5; neuměla také ještě výpočty s dvojitou přesností (což Cape Verde umí, byť se značným výkonnostním postihem). Tyto grafické adaptéry mají nicméně mnohaleté životní cykly a proto je AMD bude ještě dlouho prodávat zároveň. Radeon E8860 má být například odběratelům dostupný po dobu celých sedmi let.

AMD Radeon E8860, grafický adaptér pro sektor embedded
AMD Radeon E8860, grafický adaptér pro sektor embedded

Radeon E8860 bude AMD vedle tohoto kompaktního modulu BGA nabízet i v několika dalších verzích. Jedná se jednak o karty typu MXM, jak je známe zejména z notebooků, ale také o standardní adaptéry pro PCI Express. Různé typy se liší použitým chlazením, ale zejména výbavou obrazových výstupů. Karty se vyrábějí jednak v chudší podobě mající dvojici DVI a mini DisplayPort, vedle toho ale existují také modely s čtyřmi nebo rovnou pěti DisplayPorty (či mini DisplayPorty).

 

Zdroje: AMD (1, 2), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?