Hlavní navigace

AMD uvedlo na trh HD 7970, první Radeon z nové generace

22. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uvedení nových Radeonů HD 7970 předcházela s prominutím asi nejhloupější a nejschizofrennější kampaň, kterou jsem ze strany AMD zažil. Na jednu stranu se široká veřejnost z „uniklých slajdů“ mohla předem dozvědět drtivou většinu věcí, po internetu kolovaly dostatečně kvalitní fotografie karet včetně fotek bez chladiče, ze kterých se dala vyčíst většina novinek, i klíčové snímky z prezentace, a už minulý týden na veřejnost unikl i termín oficiálního uvedení. Na druhou stranu nám PR AMD odmítlo i jako novinářům s podepsaným NDA ještě minulý týden sdělit i takovou pitomost, jako je reálný termín uvedení karet. 

I přesto, že už jsou karty oficiálně „venku“, nemáme od AMD vlastně pořád nic víc než vlastnoručně pořízené screenshoty z hodně ořezané prezentace z konferenčního hovoru, o vzorcích karet pro testování nemluvě. Nevíme o tom, že bychom u AMD upadli v nemilost nebo že by někdo dostal před někým přednost, spíš měli naši kolegové z branže díky „drobným informačním šumům“ obvyklým při komunikaci s PR AMD tentokrát víc štěstí než rozumu. Naši recenzi můžete čekat někdy po Vánocích.

Většina věcí, které se se dnes „dozvídáme“, tak pro vás asi nebude ničím novým, ale spíše rekapitulací minulých novinek. První uvedený model, Radeon HD 7970, nese nejvýkonnější z nových 28nm čipů s kódovým označením Tahiti. Také už víme, že budou následovat čipy Pitcairn (Radeony řady HD 7800) a Verde (řada HD 7700).

Jádro Tahiti nese 4,3 miliardy tranzistorů. Takt jádra je 925 MHz, karta má 2048 stream procesorů, 128 texturovacích jednotek a 32 rasterizačních jednotek. Karta dostala méně obvyklou 384b paměťovou sběrnici (u karet Nvidie se objevovala již od uvedení GeForce 8800 GTX) při stejně rychlých pamětech jako u HD 6970 (GDDR5 5,5 GHz efektivně). Díky tomu stoupla i paměťová propustnost o polovinu na vysokých 264 GB/s a narostla i kapacita paměti ze 2 na 3 GB.

Jádro využívá zcela nové architektury Graphic Core Next s unifikovanými jádry optimalizovanou pro výpočty GPGPU, alternativou k Fermi od Nvidie. Krom toho dostaly nové Radeony výkonnější teselátory, které byly v některých hrách a benchmarcích (tedy ve srovnání s GeForce) slabinou Radeonů HD 6000 a HD 5000.

Karta dostala rozumnější konfiguraci výstupů, díky které může chladič lépe dýchat. Významnou novinkou, kterou ocení zejména majitelé počítačů, které plní i úlohu HTPC, je možnost distribuovat pro každý výstup jiné audio se 7.1 kanály.

Z recenzí se možná dost často dozvíte, že jde o Eyefinity 2.0, se kterou přichází Radeony HD 7000, ale není to tak úplně pravda. Je to jen jednu z řady novinek, které AMD schovala pod souhrnné označení Eyefinity 2.0. Některé z technologie z tohoto balíku nám postupně AMD servíruje již několik měsíců a fungují i na starších kartách, a některé budou ještě následovat. Vylepšení doznala i akcelerace videa.

Do prodeje se nové Radeony dostanou až 9. ledna, doporučená cena by měla být 549 dolarů, u nás by tedy mohly začínat na cenách převyšujících třináct tisíc s DPH (a v závislosti na dostupnosti možná ještě výš). Ještě se můžete těšit na přehled recenzí a toho nejzajímavějšího, co se v souvislosti s HD 7970 dnes objevilo.

Byl pro vás článek přínosný?