Hlavní navigace

AMD uvedlo na trh procesory Ryzen, začaly předobjednávky. Jádro Zen má o 52 % lepší IPC

22. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Jako blesk z čistého nebe, jak se říká. Uvedení Ryzenu na trh jsme čekali až na příští týden, nakonec je tu ale už dnes.

Ačkoliv dnes jsou ještě možné jen předobjednávky a uvedení je tedy tzv. „papírové“, dnešek je ve všech ostatních ohledech vyvrcholením mnohaletého čekání na novou architekturu a s ní i obnovení konkurenceschopnosti AMD proti arzenálu x86 procesorů Intelu. Podle AMD má za sebou Ryzen či Zen coby architektura zhruba čtyři roky vývoje. To znamená, že práce započaly o něco později, než jsme si dříve dovozovali (někdy v roce 2012 nebo na samém začátku roku 2013). Zen začal v podstatě na zelené louce a jde tak o největší vývojový projekt AMD od roku 2011.

52% zvýšení IPC

Recenze procesorů by měly vyjít až 2. března, ale AMD některé detaily k výkonu sdělilo samo. Doposud uvádělo, že architektura má mít o 40 % lepší výkon při stejné frekvenci (IPC) proti té předchozí, což je Excavator. Dnes už se AMD pochlubilo, že se mu původní cíl podařilo předstihnout, a to docela výrazně. Podle prezentace k vydání je IPC údajně lepší o víc než 52 %. Ovšem pozor, stále platí, že IPC se liší úlohu od úlohy, takže někde asi může vyjít i horší číslo. Výkon na 1 MHz by se pravděpodobně měl dál zvyšovat v budoucích evolucích architektury Zen, ty jsou ale ještě záležitostí budoucnosti.

amd-ryzen-ipc Původní cíl: zvýšit výkon na 1 MHz o 40 %. Realita je dle AMD 52 %

Na obrázku můžete vidět snímek čipu Summit Ridge, na němž je Ryzen postaven. Obsahuje osm jader rozdělených do dvou Core Complexů („CCX“, viz rozbor architektury Zen z léta). Které jsou jasně viditelné. V čipu je údajně celkem přes 4,8 miliardy tranzistorů a přes dva kilometry „vodičů“ mezi nimi. Tyto detaily padly během předváděčky, kterou můžete na videu vidět zde.

Snímek čipu Summit Ridge, na němž jsou založené osmijádrové Ryzeny Snímek čipu Summit Ridge, na němž jsou založené osmijádrové Ryzeny

Jako první začne AMD prodávat tři osmijádrové Ryzeny, jejichž takty a specifikace dnes konečně oficiálně přiznalo. Jde o Ryzen 7 1800X na taktu 3,6 GHz s boostem 4,0 GHz, Ryzen 7 1700X s taky 3,4 a 3,8 GHz (boost) a Ryzen 7 1700 s takty 3,0 v základu a 3,7 GHz s turbem. První dva modely jsou 95W a prodávají se bez chladiče, Ryzen 7 1700 má TDP 65 W a dostanete k němu chladič Wraith Spire (jde o o něco slabší design než původní Wraith, viz zde, ovšem podle AMD má mít hlučnost do 32 dB).

Chladič Wraith Spire. Má stačit na 95 W, bude ale přikládán k 65W Ryzenu 7 1700 Chladič Wraith Spire. Má stačit na 95 W, bude ale přikládán k 65W Ryzenu 7 1700

Ceny oficiálně od 9790 Kč

Co je milé překvapení: AMD se také rozhodlo předem sdělit ceny. A to nejen oficiální dolarové, máme již i doporučené částky pro eurozónu (ty zajímají Slováky) a lokální pro České země. Osmijádra Ryzen u nás mají doporučené ceny s DPH 9790 Kč za model R7 1700, 11 990 Kč za R7 1700X a 14 990 Kč za top model R7 1800X. Slovenské/evropské ceny jsou 359 €, 439 € a 559 €.

amd-ryzen-modely-ceny

Testy: Cinebench R15, Handbrake proti Core i7-7700K

Potvrdily se i benchmarky v Cinebench R15, které jsme již měli díky úniku. AMD tento test totiž použilo ve své prezentaci k demonstraci vícevláknového výkonu proti procesorům Intel. Slibuje v tomto benchmarku 1537 bodů pro Ryzen 7 1700X a 1601 bodů pro Ryzen 1800X (u toho byl sdělen také jednovláknový výsledek, který je 162 bodů). Nové je číslo pro Ryzen 7 1700: ten má navzdory nízkému TDP stále dosahovat 1410 bodů ve vícevláknovém režimu.

Ryzen 7 1700X byl v Cinebench R15 dokonce ukázán naživo proti Core i7-6900K (to je v desce Asus Strix X99 Gaming, ovšem pozor, jen s dvoukanálovými pamětmi). Další demo stejných dvou CPU pak bylo ve hře Sniper Elite 4 běžící na CrossFire ze dvou Radeonů RX 480 v rozlišení 4K. Poslední demo, které AMD ukázalo, je možná nejzajímavější. Srovnává Core i7-7700K a Ryzen 7 1700 v Handbrake při převodu 4K videa do rozlišení 1080p (počítám do formátu H.264). 65W Ryzen práci skončil za 61,8 sekundy, i7-7700K za 71,8 sekundy. To není pro osmijádro velký náskok a ukazuje, že vysoký takt Kaby Lake není vůbec k zahození. Na druhou stranu, R7 1700 je relativně nízko taktované CPU s nižším TDP a mohlo by mít i větší rezervu pro další přetočení, než i7-7700K.

Předobjednávky i v našich končinách

AMD definitivně odhalilo, že procesory Ryzen se začnou prodávat 2. března, jak jsme psali zde na základě zprávy švédského webu SweClockers. Ovšem již dnes 22. února (19:00 našeho času) se mají otevřít předobjednávky jak desek, tak procesorů. Ty budou možné nejen u velkých amerických a evropských obchodů, ale i u třech prodejců u nás: jde o obchody Alza.cz, CZC.cz a T.S.Bohemia. Objednané zboží ale samozřejmě dostanete až 2. března.

Podle AMD by měly být při vydání široce dostupné základní desky od pěti hlavních výrobců (Asus, Gigabyte, ASRock, MSI, Biostar). Údajně by mělo jít o víc 82 modelů, což ale zřejmě zahrnuje jen vyšší čipsety B350 a X370. Zda se brzy po vydání vynoří i desky s nižšími variantami (A320), tisková zpráva nezmiňuje. Už ale byly od řady výrobců vidět a tak by snad moc vzdálené být neměly.

Šéfka AMD Lisa Su ukazuje při vydání procesor Ryzen Šéfka AMD Lisa Su ukazuje při vydání procesor Ryzen

AMD o Ryzenu mimo jiné uvedlo, že by měl pokrývat valnou většinu PC trhu, neboť procesory s cenou do 500 dolarů (což je americká cenovka modelu R7 1800X) tvoří 99 % všech prodejů. Osmijádrové modely, které jdou nyní na trh, jsou však určené jen pro dražší segment těchto 99 %, pro výkonná herní PC a profesionální pracovní stanice (tzv. pro „tvorbu obsahu“). Poté se nicméně Ryzen přenese i do levnějších pater s čtyřjádrovými a šestijádrovými modely Ryzen 3 a Ryzen 5. Kdy se začnou prodávat ty, zatím ale ještě nevíme, prvotní nástup novinky AMD vyhradilo jen těm nejvýkonnějším verzím.

Intel: Nedáme se

O významu, který by Ryzen mohl po uvedení mít, možná hezky svědčí jedna maličkost. Jak uvádí web PC Perspective, mluvčí Intelu k vydání konkurenčního procesoru netypicky poskytl komentář: “We take any competition seriously but as we’ve learned, consumers usually take a ‘wait and see’ approach on performance claims for untested products. 7th Gen Intel® Core™ delivers the best experiences, and with 8th Gen Intel Core and new technologies like Intel® Optane™ memory coming soon, Intel will not stop raising the bar.” (Překlad: Konkurenci bereme vážně, ale dle našich zkušeností zákazníci obvykle nejprve čekají na reálné výsledky, pokud jde o slibovaný výkon nových nevyzkoušených produktů. Sedmá generace procesorů Intel Core poskytuje nejlepší užitek pro zákazníka a Intel nemíní přestat zvedat laťku s nadcházejícími procesory osmé generace a brzy přicházejícími novými technologiemi jako Intel Optane memory.)

Obsah samotný zde asi není zas tak důležitý, ale je přinejmenším signifikantní, že Intel vůbec reaguje. Konkurenci obvykle firmy nezmiňují a například v oficiálně vydaných benchmarcích se Intel obvykle srovnává jen s vlastními staršími produkty. Toto vyjádření navíc trochu působí dojmem, že Intel chce odrazovat od přeobjednávání Ryzenu (místo procesorů Core, přirozeně). Zda to skutečně znamená, že jsou v Intelu Ryzenem zaskočeni, nebo tyto věty přeceňujeme, ale asi bude jasné až za delší dobu.

Byl pro vás článek přínosný?