Hlavní navigace

AMD uvolnilo ovladač Catalyst 15.7, jenž podporuje už i Windows 10

9. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsem se nedávno rozhodl používat Windows 10 Insider Preview na svém hlavním stolním počítači, celá idea vzala rychle za své. Problémem byl grafický ovladač, který padal s železnou pravidelností (co dvě minuty). Kvůli tomu pravidelně problikávala obrazovka a v mezičase se špatně vykreslovaly některé prvky. Problém byl v tom, že AMD ani na svém webu oficiálně zatím žádný ovladač pro Desítky nenabízelo.

Betaverze doteď oficiálně podporovala nejvýše Windows 8.1, takže se pouze stáhl jakýsi ovladač skrze Windows Update. Pro mně osobně byla situace ještě horší v tom, že používám úplně čerstvou grafickou kartu, pro kterou sotva vznikl ovladač pro stávající stabilní verze Windows.

Proto pokud chcete testovat, případně už testujete operační systém v rámci programu Windows Insider, vás snad potěší, že AMD oficiálně uvolnilo Catalyst 15.7 (s certifikací WHQL), jenž podporuje i Windows 10. Naleznete ho ke stažení na adrese www.amd.com/windows10driver. Jako obvykle máme u nové verze ovladačů počítat s nárůsty výkonu. Podle AMD se dostalo rovněž na následující funkce, z nichž ovšem některé již známe.

 

Frame Rate Target Control vám v kombinaci s kartami Radeon Fury X umožní ve hrách nastavit maximální počet snímků za sekundu, pokud hrajete v celoobrazovkovém režimu. Máte tím možnost srazit spotřebu, tedy i zahřívání a hlučnost. Virtual Super Resolution pak přináší kvalitnější škálování. Jednoduše řečeno umožní vyhlazování hran pomocí simulace Super Sampling Anti-Aliasing i ve hrách, které to normálně nepodporují.

Můžete ho použít rovněž s nativním vyhlazováním hran, jež titul naopak nativně podporuje. Celé to funguje tak, že VSR hře umožní běžet ve vyšším rozlišení, např. ve 4k. Obraz se pak přeškáluje na správné rozlišení monitoru, což je dnes nejčastěji full HD. Protože byl obraz původně vykreslen ve větším rozlišení, měl by posléze na vašem monitoru vypadat lépe. A opravdu to tak je.

Trik ovšem klade vyšší nároky na výkon hardwaru. Je to, jako byste hráli na 4k monitoru v daném nativním rozlišení. Novou funkci podporují grafické karty Radeon R9 Fury X, R9 3x0, R7 3x0, R7 260 a lepší, dále pak Radeony ze sérií HD 7900 a HD 7800 a nakonec Radeon HD 7790. Poslední větší novinkou je FreeSync, jenž nově funguje také v režimu Crossfire.

Zdroj: AMD via Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?